analytics-noscript-gif

EKA VIKING 17 INCH COMBI SAW

THE FOLDING EKA VIKING 17 INCH COMBI SAW.
By: Henk (The Knife) Kraaijvanger.

Ik heb me eens laten vertellen dat een betrouwbare scherpe zaag de beste vriend is van een “Woodsman”. En daarop heb ik eigenlijk twee aanvullingen, met dien verstande dat ik aan die statement er wel een groot vaststaand mes & bijl aan toe wil voegen! Hallo “Henk the Knife”! Ook nog een mes en bijl erbij, wil je je bepakking onnodig verzwaren en daarmee bij die lange Hike ook nog je rug overbelasten? Denk eraan wat de zeer ervaren survival goeroe Mors Kochanski altijd vertelt: "The More You Know, The Less You Carry".  Nee, afhankelijk van de doelstelling van het “outdoor gebeuren” en de verwachte situatie maak ik dus de keuze: of een bijl of een groot vaststaand mes en zaag mee! Reis dus licht en neem dan naast deze fraaie EKA Viking vouwzaag ook hun zeer goede, niet te zware AxeBlade W1 mee, dat tezamen is mijn inziens “The best of both Worlds”. As You know. Maar die AxeBlade W1 komt in een separate review.

ZAAG ERVARING: 
Ik heb naast de korte zaagjes op de Multi tools en grotere Victorinox folders eigenlijk best veel outdoor ervaring opgedaan met diverse handzagen zoals industriële Sandvik D-beugel zagen; Gerber, Silky, Sandvik, Lidl, diverse Coghlans klap/vouwzagen, diverse “no-brand” vouwzagen en de Gerber opvouwbare D- beugelzaag. Verschillende merken en typen met al hun voordelen en nadelen en dus ook met verschillende grofheden van vertandingen (aantallen tanden per 30 mm) en daardoor bruikbaar verschillende hout of andere materialen. Wat ik echter ook erg belangrijk vindt is de beschikbaarheid van de re-placement zaagbladen, in geval van breuk of slijtage en weer de montage ervan. 

Beginnen met het doorzagen van een tak

Dus is het tijd voor het verbreden van de persoonlijke “zaaghorizon” en om meer veldervaring op te doen met de Zweedse EKA Viking 17 Inch Combo Saw en mijn kijk op vouwzagen te evalueren. Deze te testen EKA Viking 17 Inch Combo Saw  klapzaag is een driehoekige beugelzaag en is leverbaar in een geheel zwarte versie of een zwarte met oranje greep versie. Voor de liefhebbers van een langere zaaglengte, hebben ze ook nog een 21 inch versie in dezelfde kleuren als boven genoemd.

DE EKA VIKING 17 INCH COMBI SAW.
De body/het lichaam van de EKA Viking 17 inch Combo Saw is vervaardigd van aluminium profielen met plastic applicaties, waardoor deze klapzaag naast licht ook stevig en duurzaam is. Deze EKA Viking 17 inch Combo Saw / driehoekige beugelzaag heeft uitgeklapt eigenlijk de vorm van de bekende  benen van de wiskundige rechthoekige 90/60/30 graden driehoek. Ingeklapt heeft deze combi zaag drie geïntegreerde verschillende zaagbladen “inside” zijn rechthoekige profielbuis zitten, die geschikt zijn voor hout, metaal en bot. Dankzij de inklap mogelijkheid is deze EKA Viking Combo Saw gemakkelijk in een wat grotere rugzak, de fietstas, de auto, in de caravan of in de gereedschapskist te vervoeren. De EKA Viking 17 inch Combo Saw heeft geen loszittende onderdelen, waardoor er tijdens het uitklappen en weer inklappen niets verloren kan gaan! En als je ook nog een aantal meters parakoord meeneemt, kun je deze uitgeklapte zaag ook nog als alternatieve vuurboog gebruiken!

EKA Viking saw

Ook kun je de niet uitgeklapte zaag als verdedigingsmiddel tegen bijtgrage loslopende honden en hun lastige agressieve “baasjes” gebruiken. Nee, “Baasje Gerard”, jij niet!                                                             

DE VERKORTE EKA HISTORIE.

           

                      EKA HISTORY EN DE KONINKLIJKE GOEDKEURING.

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN DE EKA VIKING 17 INCH COMBI SAW.

MATERIAAL ZAAGLICHAAM:

Aluminium.

BLADLENGTE:

17 inch =  42 cm.

MATERIAAL HANDVAT:

Plastic &  aluminium.

AFMETINGEN INGEKLAPT:

43,2 cm bij 6,5 cm bij 2 cm.

DRAAGGEWICHT:

360 gram.

BIJGEVOEGDE ZAAGBLADEN:

3 stuks, extra grof  voor hout, fijn voor metaal en middel grof voor bot & vlees en ook kunststof.

ADVIESPRIJS:

499 Zweedse Kronen.

REPLACEMENT ZAAGSETS:

Ja, een setje van drie stuks is los te koop voor 49 Zweedse Kronen.

GARANTIETERMIJN:

10 jaar (niet op de zaagbladen).

INGEBRUIKNAME KLAPZAAG (UITKLAPPEN VOOR RECHTSHANDIGE GEBRUIKERS).                                                                                                                                   Lees daarbij eerst altijd de gebruiksaanwijzing en denk bij de ingebruikname altijd aan uw of andermans veiligheid.

  1. Houd het zaaglichaam met de linkerhand horizontaal vast, waarbij de kortere gehele handgreep zich rechts bovenop het zaaglichaam bevindt.                                                                                                            
  2. Klap de gehele handgreep nu rechtsom (met wijzers van de klok mee) totdat zijn aanslagpunt ten opzichte het zaaglichaam “gefixeerd” wordt en roteer/klap daarna het korte opspandeel rechtsom uit (met wijzers van de klok mee) totdat hij iets verder dan horizontaal staat
  3. Houdt met de linkerhand het zaaglichaam nog steeds horizontaal en trek en houdt met de rechter hand de verende zaagbladen fixatiebeugel omhoog zodat u het benodigde zaagblad pakken kunt. Laat daarna deze verende zaagbladen fixatiebeugel los om zo de andere twee zaagbladen weer in hun bergplaats te fixeren. Dat fixeren is overigens wel even wat gepriegel, doordat de veeruiteinden van de dubbele veer van de fixatiebeugel samenknijpen en de fixatiebeugel daardoor niet gemakkelijk over de zaagbladeinden wil.
  4. Roteer het benodigde zaagblad linksom (tegen de wijzers van de klok in) en roteer deze verder tot het opspandeel van de handgreep.
  5. Plaats nu het vrije oog van het zaagblad over de stalen as met opstaande kraag van dit opspandeel van de handgreep. Controleer of het zaagblad daarin goed geplaatst is.
  6. Draai nu het zaaglichaam om met de zaagtanden omhoog en klap nu het onder veerdruk van het zaagblad staande opspandeel van deze handgreep tegen deze handgreep (linksom). Het zaagblad wordt automatisch volledig opgespannen en gefixeerd. Controleer daarna voor uw veiligheid de fixatie van het zaagblad en de handgreep.

 Opspannen zaagblad

VERVOER GEREEDMAKEN KLAPZAAG (INKLAPPEN).
Het vervoer gereedmaken/inklappen van deze klapzaag gaat in principe in omgekeerde volgorde. Denk daarbij weer altijd aan uw of andermans veiligheid.

  1. Houdt de zaag met de zaagtanden omhoog en de gehele handgreep rechts en trek het nu onder veerdruk staande opspandeel “los” van de handgreep. Ontkoppel nu het zaagblad uit zijn fixatieplaats van de stalen as van deze handgreep.   
  2. Pak het gebruikte zaagblad en roteer deze linksom (tegen de wijzers van de klok in). Draai nu het zaaglichaam om en roteer het zaagblad verder daarna in richting zijn bergplaats in het zaaglichaam.
  3. Klap en houdt met de rechter hand de verende zaagbladen fixatiebeugel omhoog en pak de twee andere zaagbladen uit hun bergplaats.
  4. Bundel nu het gebruikte zaagblad tezamen met de andere zaagbladen en roteer deze tezamen tot circa een centimeter boven hun bergplaats van het zaaglichaam.
  5. Laat daarna de verende zaagbladen fixatiebeugel los, waarna hij de drie zaagbladen omsluit en fixeert en duw daarna de drie zaagbladen geheel in de bergplaats van het zaaglichaam.
  6. Roteer eerst het opspandeel tegen de handgreep en roteer daarna de gehele handgreep linksom (tegen de wijzers van de klok in), zodat deze handgreep weer boven op het zaaglichaam komt te liggen. Berg daarna de vouwzaag op.

 EKA Viking zaag ingeklapt

DE ZAAGPRESTATIES IN HET VELD. 

 ( = matig; = redelijk; = redelijk tot goed;  = goed; = goed tot zeer goed; = zeer goed ; = uitmuntend; = excellent.

DAG 1.
Na ontvangst van het EKA pakket uit Zweden, heb ik direct de Karrimor SF Thor rugzak met de EKA AxeBlade W1 en de Viking 17 inch Combi Saw ingepakt en hup het bos in. Heerlijk om buiten bezig te zijn en zelfs flink te zweten. Hoezo ZWETEN, Zweten, je bent toch “retired”? Klopt wel, maar als je door het slechte Nederlandse en Europese veiligheidsbeleid gedwongen wordt een andere taal te moeten speken, kun je maar beter fit & getraind zijn. Maar natuurlijk ook om de mountainbikers en mezelf te helpen. Tevens kan ik daarbij veel zagen op zaagkwaliteiten testen, derhalve zaag ik elke boom of dikke takken die ik op de paden vindt om en door, waardoor deze daarna van de mountainbike route weggetrokken kunnen worden. En laat ik daarvoor nu net een goede vouwzaag in de vorm van de EKA Viking 17 inch Combo Saw bij mee te hebben. Het was even wennen om hem gebruik gereed te maken, maar als je de “slag te pakken hebt” voor zowel het gebruik gereed maken en daarna inklappen van de vouwzaag, is het eigenlijk een “fluitje van een Eurocent”. Ik heb daarbij zowel het middel grove zaagblad (presteerde zeer goed /) als ook het extra grove zaagblad (presteerde goed tot zeer goed /) gebruikt. Het laaglichaam bleef daarbij ook goed stabiel. Op uitgedroogd hard hout zaagde het middel grove zaagblad ook “iets rustiger”. Het extra grove zaagblad schokte soms bij het zagen wat.  Wel is het zo dat bij het heftige zagen de andere zaagbladen in hun bergplaats wat rammelden, dus die bij tactisch gebruik je positie kunnen verraden. Deze driehoekige beugelhandzaag is echter door zijn drie profielen samenstelling, constructiematig wat minder geschikt om vanuit een positie echt dikke bomen snel door te zagen, dit doordat dat dikke boomdeel in de 30 graden driehoekige beugel veelal in de weg zit. Bomen en takken tot circa 15 cm dikke bomen kun je vanuit een positie goed doorzagen. Dat in de weg zitten van de dikke boom kun je voorkomen door van de andere kant of rondom 360 graden/ op zijn bevertjes te beginnen te zagen. En eigenlijk verdient deze goede vouwzaag ook een fraai en functioneel foedraal, al was het maar om beschadiging van je Gear in en je rugzak zelf te voorkomen. Ik gebruikte een oud maar wat te breed PVC foedraal, dat eigenlijk best goed voldeed.

DAG 2. 
Op een “knutsel dag” moest ik een defecte kunststof stoel in hanteerbare stukken hebben, dus kwam de universeel inzetbare Viking 17 inch Combi Saw weer goed van pas. Ik gebruikte in plaats van de twee verschillende houtzagen, nu de “ijzerzaag” op dat harde kunststof.

Kunststofstoel doorzagen

En jawel, dat zaagblad ging als “warm EKA mes door de boter” en ik hoefde daarbij ook niet als een ”Razende Roeland” met de zaag tekeer te gaan. Ik heb met deze zaag zonder problemen zeker tien stukken hard kunststof doorgezaagd. Het zaagwerk lukte dus zeer goed. ().                                                                                                                                                                       

DAG 3. 
Op een fraaie zonnige en warme dag “gepakt en gezakt” de bossen weer in om een en ander verder te testen. Jammer genoeg was mijn vertrouwde anti-tekenmiddel “Stichfrei” op, dus maar zonder extra bescherming het bos in en werd dus weer door zo’n lastige teek weer als doelwit genomen. Op een van mijn verborgen testplekjes deed ik de testen met de EKA Gear. Een uitgedroogde circa 8 cm dikke tak was onder andere het testmedium van beide EKA’s. Ik heb bij deze 8 cm dikke tak het middel grove zaagblad gebruikt en nadat ik de EKA  Viking 17 inch Combi Saw gebruik gereed had gemaakt, deze lange dikke tak in vele stukken doorgezaagd. Het doorzagen van de dikke tak in kortere stukken ging weer zeer goed (). Deze korte stukken zouden tezamen met het doorgehakte stuk voor het batonneren gebruikt worden. Na afloop heb ik de zaag weer vervoer gereed gemaakt, wat na de gewenningsperiode nu erg snel gaat en op huis aan. Jammer genoeg had ik ook een liftster in de vorm van een vrouwtjesteek mee.

Doorzagen 8cm dikke tak

DAG 4.
Op weer een vrij zonnige dag wederom “gepakt en gezakt” de groene bossen in om de zaag weer goed onder handen te nemen. Want er liggen namelijk nog voldoende omgewaaide en al licht gedroogde bomen over de ATB mountain routes “te wachten” om in stukken gezaagd te worden. En daarvoor is de EKA Viking 17 inch Combi zaag erg goed geschikt. Daarbij heb ik alleen het extra grove zaagblad gebruikt, wat weer goed tot zeer goed () zaagde. Na de reeds vertelde gewenningsperiode is het uitklappen en vervoer gereedmaken van deze EKA zaag eigenlijk een “peulenschil”/zeer gemakkelijk.

Aan het werk

DAG 5.
Op een zeer fraaie zonnige dag weer “gepakt en gezakt” een van de fraaie bossen van de Brabantse Wal weer in om de EKA familie verder te beproeven & testen. Op de door de ATB ‘ers en hikers gebruikte paden lagen weer voldoende obstakels in de vorm van omgewaaide of neergesmeten boomstammen. Dus testmedia te over en ook het motto ”iedere dag een goede daad” werd ook al weer aan voldaan. Op het pad lag verderop weer een gevaarlijk uitstekende, uitgedroogde, harde circa 14 cm dikke boomstam, die ik met het extra grove zaagblad in stukken gezaagd heb en daarna weggetrokken. Dat klusje lukte goed tot zeer goed (). Daarna de zaag weer snel ingeklapt en opgeborgen.

Boomstam doorgezaagd

Ik weet nu eigenlijk genoeg van de EKA Viking 17 inch combi zaag en sluit het veldtesten betreffende deze combizaag af.

PERSOONLIJKE BEOORDELING EKA VIKING 17 INCH COMBI SAW.

 ( = matig; = redelijk; = redelijk tot goed;  = goed; = goed tot zeer goed; = zeer goed ; = uitmuntend; = excellent.

 

IN EN UITKLAP GEMAK:

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

ZAAGVERMOGEN EXTRA GROF:

ZAAGVERMOGEN MIDDEL GROF:

ZAAGVERMOGEN “METAALZAAG”:

 

COMFORT HANDGREEP:

 

VERVOERS GEMAK:

STEVIGHEID ZAAG:

STEVIGHEID VERGRENDELING:

GEBRUIKSGEMAK:

VERWISSELBAARHEID ZAAGBLADEN:

EEN AANBEVELING WAARD:

Ja.

 

PERSOONLIJKE BEOORDELING EKA VIKING 17 INCH COMBI SAW: Goed tot zeer goed / .

RESUME.
De ingenieuze EKA Viking 17 inch Combo Saw is jaren geleden al ontworpen en ook gepatenteerd. Hij is zijn kinderziektes dus allang ontgroeid en is daardoor een erg nuttige klapzaag geworden en gebleken, temeer er ook geen losse onderdelen aanzitten en er tevens drie geïntegreerde zaagbladen met verschillende tandgroottes meegeleverd worden. Voor elke klusje heb je dus het juiste zaagblad, hoe fijn is dat?                                                               

Het opbergen van het gebruikte zaagblad kostte wat extra aandacht, maar als je “die slag te pakken hebt”, was het een “fluitje van een Eurocent”.                                                                                            

Deze gemiddeld goed tot zeer goed presterende vouwzaag verdient echt een fraai en functioneel foedraal. Zoals reeds gezegd is deze driehoekige beugelhandzaag door zijn drie profielen samenstelling, constructiematig wat minder geschikt om vanuit een positie echt dikke bomen snel door te zagen, dit doordat dat dikke boomdeel in de 30 graden driehoekige beugel aan de eind van de zaagweg veelal in de weg zit. Bomen en takken tot circa 15 cm dikke bomen kun je goed vanuit een positie doorzagen. Dat in de weg zitten van de dikke boom kun je voorkomen door van de andere kant of 360 graden rondom 360 graden/ op zijn bevertjes te beginnen te zagen.

TIPS voor het EKA R&D Departement:
1. Lever de zaag in een stevig groen/bruin PVC foedraal met draagriem.
2. Monteer op het asje van de dubbele veeruiteinden van de verende fixatiebeugel, precies in het midden een drie a vier mm breed busje, waardoor de veeruiteinden van de fixatiebeugel uit elkaar blijven staan en de zaagbladuiteinden daardoor beter in de verende fixatiebeugel gaan.
3. Lever bij elk EKA product een fraaie patch met Velcro (please look how nice it looks on my hat/cap).

 Klus geklaard

DANKBETUIGING:
Met dank aan Dhr. Kennie Mellgren van EKA voor de sponsoring en de extra info, waardoor deze nieuw EKA review tot stand kon komen.

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op i[email protected] en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.