analytics-noscript-gif

KarrimorSF Predator Patrol 45

DE KARRIMORSF PREDATOR PATROL 45.
By: Henk Kraaijvanger 

DE HISTORIE VAN KARRIMOR EN KARRIMORSF .

Beide firma’s zijn nu separate firma’s met “roots” van en naar elkaar toe.

KARRIMOR werd in 1946 in Lancashire gesticht door Charles & Mary Parson en Grace Davies, met als doel sterke fietstassen te produceren.                                                                                                  

In 1957 kwamen er sterke klimrugzakken bij, dit in samenwerking met de destijds bekende klimmers Jimmy Roston en Dave Thomas. In de zestiger jaren van de vorige eeuw domineerde Karrimor met het model “Alpiniste” de Engelse en internationale klimmarkt. En vond ik in de zeventiger Jaren van de Vorige Eeuw een fraaie Groene Karrimor rugzak in een winkel (zie onder).                                                                                                     

NOT ALL ISSUED BUT USED BACKPACKS.

Destijds bij de aanvang van mijn militaire loopbaan werden we niet met de benodigde fraaie ruime rugzakken uitgerust.                                                                                                                   

Daarom zelf maar op zoek naar een grote olijfgroene rugzak en die zag ik destijds bij een bekende sport/buiten/wintersport winkel “in de buurt”. Het was een fraaie, maar voor toen mij onbekende en eigenlijk onbetaalbare groene Karrimor “Bergsport/Hiking” rugzak. Het model/type van dat topmodel weet ik niet meer, maar deze rugzak was wegens de hoge kwaliteit ook jammer genoeg voor mij te prijzig, dus moest ik het dus met wat goedkopers en van een heel ander merk doen.                                                                                                                                      

Ik kocht wat later bij toeval ergens anders een ECHT olijfgroene Jokkmokk rugzak (softpack) en ik heb me daarmee ruim tien jaar goed gered. Later kwam er ook nog de US Alice OD Medium Backpack (zonder uitwendig frame) bij, waarin ik mijn IRT/QRF GEAR had.                                                                                                             

Van dienstwege kreeg ik later een ruime Berghaus Vulcan II en regelde ik weer later via de NLDA/KMA de KARRIMORSF Sabre 30 liter, die mij erg goed beviel (en bevalt). Het enige punt van kritiek is dat deze comfortabele kleine rugzak geen MOLLE Straps had/heeft, waardoor slecht beperkte uitrusting mee kon/kan. Maar dat kwam me destijds wel goed uit wegens fysieke problemen na mijn schouderongeval tijdens de dienst.                                                                                              

En de rest is eigenlijk historie en door naar KARRIMORSF .

KARRIMORSF  werd in 1995 opgericht door een Karrimor team in samenwerking- verband met Deric Gollop.

Derec werkte aan verbeteringen en technische innovaties vanuit het “oude” civiele Karrimor merk naar speciale en specialistische rugzakken voor de operators van de Special Forces en de Law Enforcement / politie. En zo ontstond dus de nieuwe firma KARRIMOR-SF.                                                                                                                                       

Zoals gezegd is KARRIMORSF nu een separate firma met een Internationale merk licentie  en dito connecties naar de Special Forces, de politie & Law Enforcement Agencies. En zoals veel goede bedrijven doen, luisteren ze daar bij KARRIMORSF goed naar de feedback uit de praktijk en hun producten zijn eigenlijk het eindproduct voor de End User/eindverbruiker.                                                                                      

Natuurlijk blijven ze flexibel denken en verbeteren, want ook de eindeisen van de eindverbruikers veranderen soms erg snel. Daarom blijven ze steeds weer testen, feedback vragen en verbeteringen doorvoeren, want als je in het veld dagenlang met een rugzak “rondloopt”, weet je wel wat werkt en wat niet. En stuurden daarom uw reviewer ook een testexemplaar, “want meten is weten”.

Karrimor Predator Patrol 45

DE FABRIEKSSPECIFCATIES VAN DE KARRIMORSF PREDATOR PATROL 45.

- Gepolsterd rug systeem met mesh.
- Zakken voor uitrusting.
- Opbergbare heupriem.
- Modular bevestiging systeem met MOLLE PALS.
- Verstelbare Quick release belt buckle.
- Ski bevestiging.
- S- vormige schouderriemen.
- Compressie banden.
- Verstelbare borstband.
- Draag handvat.
- Een hoofdcompartiment.
- Gestikt met rot bestendig draad.
- Geschikt voor PLCE zijzakken.
- Versterkt met bartacks.
- Verwijderbare klep met twee vakken.
- Toegepaste YKK ritsen.
- Materiaal buitenstof is KS 100e.
- Duurzaam waterbestendig (DWR).

 

MAAR WAT IS NU KS 100e  EIGENLIJK?

- KS 100e wordt voor het grootste gedeelte als buitenstof in deze rugzak toegepast en is een 1000 deniers sterk nylon materiaal.
- Voor het verbeteren van de waterbestendigheid van deze buitenstof is een duurzame fluor carbon coating aangebracht (DWR).
- Voor het verbeteren van de scheurbestendigheid en elasticiteit is tevens een silicone/PU elastomeer gebruikt.

 

MATEN EN HET GEWICHT.

Hoogte 60cm

Wijdte 34cm

Diepte 28cm

Gewicht rugzak (leeg) 2,40 kg

EXTRA’S KLEP:

- Deze klep is aan de bovenzijde voorzien van vier opgestikte riempjes voor het vastzetten van de extra meegenomen uitrusting. Het KARRIMORSF logo is op de voorzijde “geborduurd”.

- Ook is deze klep van twee vakken voorzien, waarvan aan de voor/bovenkant een grotere uitrusting topvak met rits met dubbele trekkers en twee trektouwtjes (werken twee kanten op) en een klein “verborgen vak” uit mesh-stof met rits aan de onderzijde. Handig voor je persoonlijke paperassen. TIP: Voor een dubbele zekerheid tijdens het marsen, heb ik een platte knoop in deze touwtjes gelegd, waardoor de rits niet onbedoeld zichzelf kan openen.

- Tevens is deze klep ook in hoogte verstelbaar en zelfs geheel te verwijderen. Voor het verwijderen hiervan, dien je eerst de brede Velco klittenbandsluiting los te maken en daarna de drie riempjes.

 

EXTRA’S GROOT HOOFDCOMPARTIMENT/BINNENZAK:

- De binnenzak heeft een tot op de bodem en zijkant lopend elastisch “kaartvak”. Ook is dit een handige ruimte voor boekwerken, computer (mits in gepolsterde sleve)  e.d.

- Ook heeft dit binnenvak zowel onder als ook boven twee brede riemen met steekgespsluiting en twee opgestikte riempjes om een grote radio vast te kunnen zetten, maar ook andere uitrustingstukken of kleding kan ermee vastgezet worden.

- Voor een water en sneeuw werende sluiting van het hoofdcompartiment bezit deze een zogenaamde “snowlock” met trekkoord en tanka (cordlock) sluiting. Voor een bomvaste zekering van de uitrusting heeft dit vak ook een zekeringsriem met steekgespsluiting. Als zekerheid op deze zekering is een buitenste koordtunnel met trekkoord en tanka sluiting.

- Tevens heeft dit hoofdcompartiment een verdekte opening voor een drinktube of een Infanterie radio snoertje.

Predator Patrol 45

EXTRA’S AAN BUITENZIJDE HOOFDCOMPARTIMENT.

- dubbel draaghandvat aan boven/voor en achterzijde, in noodgeval ook geschikt om een gewonde “buddy” uit gevarenzone te trekken.

- Diverse riempjes en stevige ritsen voor de bevestiging van de optionele day packs van de Sabre.

- Diverse opgestikte PALS voor extra draagtassen, extra veldfles, extra gear e.d.

- Twee sterke middel-brede spanriemen met steekgespsluiting voor het gesloten houden van de klep.

- Ook heeft de onderzijde vier opgestikte riempjes voor de verticale spanriemen voor de klep. Handig om er extra regenkleding, poncho-rol, slaapmat e.d. onder te stoppen.               

- Ook zit hier een verborgen opberg vak voor de niet gepolsterde heupriem. Deze heupriem is voor het goed kunnen opbergen/wegstoppen niet gepolsterd. Hieruit blijkt ook zijn militaire “roots”, want veel Engelse militairen hebben en dus gebruiken deze heupband niet omdat ze veelal een brede koppel met toebehoren dragen of de rugzak snel af moeten kunnen doen.

- Diverse kunststof D- ringen aan de boven en onderkant voor extra bevestiging gear.

- Ongevoerde heupband met PALS en verstelbare nylon beltriem met militaire sluiting.

- Met foam en mesh goed gepolsterde S-vormige schouderdraagriemen met diverse bevestigingspunten en een verstelbare borstband met steekgespsluiting, zorgen voor een comfortabele draagwijze.

- Ook de goed gepolsterde rug/achterkant heeft een “ventilerende” mesh voering, om het zweten te verminderen.

- Aan de onder/voorzijde staat het model en het volume, in dit geval Predator PATROL 45 geborduurd.

DE VELDTEST VAN DE KARRIMORSF PREDATOR PATROL 45.

 

Karrimor veldtest

OPMERKING: De Predator Patrol 45 is ontstaan na veel echte testen en de veldervaringen in Irak en Afghanistan, dit onder gevechtsomstandigheden en deze rugzak is naast sterk en comfortabel, volledig  MOdular Lightweight Load Carrying Equipment (MOLLE) en het Personal Load Carrying Equipment (PLCE) compatible.                                                                       

Natuurlijk heeft de KARRIMORSF MOD rugzak niet de fraaie merktekens die deze fraaie civiele uitvoering wel heeft, de MOD rugzak heeft slecht enkele minieme merktekens. Dit ook om naast de geboden zichtbare kwaliteit zich van de inferieure, goedkope kopie ’s te onderscheiden.

BEOORDELINGKARRIMORSF PREDATOR PATROL 45.

 

BEOORDELING/SCORE

COMPLEETHEID RUGZAK

Goed / +++

DRAAGCOMFORT RUGPAND

Zeer goed / ++++

DRAAGCOMFORT SCHOUDERBANDEN

Zeer goed / ++++

DRAAGCOMFORT HEUPBAND

Redelijk tot goed/ +++/-

DRAAGCOMFORT BORSTRIEM

Goed / +++

WATERBESTENDIGDHEID BUITENSTOF

Redelijk tot goed / +++/-

AFWERKING

Goed / +++

OPTIONELE EXTRA’S

Goed / +++

OPTIONEEL.

Standaard komt de KARRIMORSF PREDATOR PATROL 45 zonder fraaie zijzakken Predator Omni Side Pockets (en/of Sabre ”Rocket Packs”). Ik heb er twee extra bijgevoegde Sabre zijtassen “Rocket Packs” bij gekregen, die ik echter op een latere lange veldtest bevestig. Eerst maar zo, zonder deze zijtassen de rugzak lekker “indragen” en testen.

Predator Patrol 45 met Daypacks

DE EERSTE VIER DRAAGTESTEN ZONDER ZIJZAKKEN.

Op een eerst zonnige zaterdag eerst de KARRIMORSF PREDATOR PATROL 45 zonder zijzakken met ca. 14 kg uitrusting gepakt en op pad gegaan. Daarna een bekend militair oefenterrein in waarbij het al gelijk begon te regenen. Maar ja, veldtesten doe je vanuit de praktijk en niet vanaf de warme droge computerplek. En de meeste regen valt gelukkig ook naast je!                                                                                                                                                            

Even koffie uit “mijn groene vriend” gedronken en daarna de messentesten gedaan. Na even wat diverse span en andere banden bijgesteld te hebben, de rugzak weer omhangen en het bosrijke, heuvelachtige en veelal modderige pad weer op. Daarbij cross-country lopend door het oefenterrein en via ja, ja, de Kraaienberg (destijds veelal mijn buiten leslokaal op oefening) richting de grens. Op genoemde “ bijna eigen berg” hebben ze zelfs tegenwoordig een houten bank met sponsoring van een damesblad neergezet. Maar geen dame te zien!

COMFORT.
De gepolsterde schouderbanden vind ik bij een draaglast van ca. 14 kg zeer comfortabel en de borstriem en gepolsterde rugpand comfortabel dragen. Door de regen op de spanbanden gaat alles natuurlijk wat sneller “comfortabel hangen”.  De PREDATOR PATROL 45 heeft zoals al gezegd een niet gepolsterde vrij dunne heupband, die echter redelijk tot goed comfortabel is. Ook draagt deze heupband wat hoger dan die van de meeste Hiking rugzakken, maar ik vind dat wel prettig. Misschien komt dat ook nog door mijn militaire marsvaardigheid. Je kunt daarbij echt zien dat deze rugzak de “ bijna een op een kopie” van de MOD Patrol backpack is, omdat de meeste Britse militairen naast hun OPS vesten, ook de MOD belt order gebruiken.    

 

Schouderbanden                             

BELT ORDER?
Deze belt order zien Britten als hun “Lifeline” en bevat alles om een dag en nacht door te kunnen blijven vechten. Want soms moet je in een noodsituatie je rugzak afwerpen en moet je het verder met de inhoud van je belt order en de inhoud van je diverse zakken doen. Dat was vandaag gelukkig niet van toepassing.                                                                                        

CROSSING THE BORDER.
Weer een pad in, in dit geval een lang modderig pad net langs de Nederlandse/Belgische grens.  Ik hoefde daar mijn paspoort overigens niet te laten zien.                                                                                   

Op een gegeven moment stopte de regen en pauzeerde ik bij Grenspaal 251 om “even” een nat t- shirt te wisselen, wat warms te eten om de interne kachel op te stoken. Want dat zou ik daarna nog wel nodig hebben, bleek later.

Natuurlijk wel het afval mee teruggenomen! De rest van de natte overkleding werd ook omgewisseld, edoch had ik maar een pet bij me. Had ik eigenlijk kunnen weten, want “één is geen” (slaap vanmorgen vroeg niet uitgehad, jongen)?  Mijn pet was namelijk door de stevige regenbuien doornat en doorgeslagen, waardoor de natte hoofdband koud werd en deed ik hem dus maar af.                                                           

Even later kreeg ik bij genoemde Grenspaal 251 gezelschap van een groep senioren wandelaars onder leiding van een gids, die in tegengestelde richting langs de grens liep.  Even wat gebabbeld en vragen beantwoord zoals “ u heeft wel veel bij u en blijft u overnachten? “ daarna weer op pad richting huis. De rest van de terugtocht werd ik door diverse hagelbuien geplaagd, waarna ik zeker 1 cm ijs op mijn hoofd had.  Deze bleef overigens behoorlijk koel!

Thuis aangekomen, natte kleding uit en eerst maar een warme douche genomen, want ik ben geen twintig jaar en actief dienende militair meer. Daarna de rugzak op losse naden e.d. en op doorslaan gecontroleerd en te drogen gezet. Door de urenlange regenbuien en het smeltende laagje ijs van de ondergaande hagelbuien op het bovenste klepvak, begon deze op een punt iets door te slaan.  Maar normaal gesproken dien je “alles” in waterdichte plastic drybags, plastic zakjes of foedralen te verpakken. Neem ook altijd twee sterke vuilniszakken mee.

Ook het “aan de tand gevoelde” REAL STEEL Bushcraft II mes werd uiteraard onderhouden.

Henk aan het testen

DE TWEEDE TESTDAG.

Weer met beide testexemplaren (REAL STEEL in de KarrimorSF Predator 45 Patrol) het fraaie bos in om weer verder te testen, nu bij droog weer. Want bij dat weertype was de rugzak nog niet getest. Op een vroege zaterdag dus het nabij gelegen bos in, bij droog weer en rond het vriespunt. Als je vrij vroeg bent zie je ook nog wild, in dit geval drie fraaie reeën. Natuurlijk gingen ze aan de haal, drie “dansende witte pluimen” verdwijnend in het kreupelhout. De KarrimorSF Predator 45 Patrol droeg wederom comfortabel en zonder kraken of piepen. De buitenstof werd even verder ook nog beproefd door de poten/nagels van een grote, jonge loslopende en spelende hond zonder kwade bijtbedoelingen. Op het testbivak aangekomen eerst wat belangrijke hulpmiddelen en voeding uit het hoofdvak opgediept, daarna wat messentesten gedaan en gegeten/gedronken. Want mijn “ interne kacheltje” had het nodig, het was echt waterkoud geworden. Enige tijd later de Predator rugzak weer omgehangen en de terugweg aanvaard. “No problemo”, ondanks het gewicht geen pijntjes, losschieten riempjes of naadjes.

Test Items

DE DERDE TESTDAG.

Op een avond met de KarrimorSF Predator 45 Patrol een stuk over de harde paden in de buurt gelopen en de rugzak droeg nog steeds comfortabel. Hij hangt en trekt niet in de schouders, de borstriem en de schouderbanden zijn goed te verstellen. Ook vind ik gedekt groen nu beschaafder dan de gebruikelijke Woodland of andere camouflage.

DE VIERDE TESTDAG.

Op een knap winderige lentedag het bos weer in, de paden in, de lanen door (is zelfs over gezongen) om de KarrimorSF Predator 45 Patrol op comfort, bruikbaarheid, water-werendheid en duurzaamheid te testen. Alles was nog steeds OK.

WEDUWE MAKERS.
Er moesten diverse waterstroompjes overgestoken worden, door dicht kreupelhout “gekropen” worden.  Ook moest er daarbij goed op hoog hangende zogenaamde “weduwe makers” (loshangende takken of complete boomtoppen) gelet worden, wat die kunnen zo naar beneden vallen.

TIP: Check dus eerst visueel over circa honderd meter die route af op deze “weduwe makers” en ga bij hun afwezigheid dan pas lopen. Herhaal dit dus voortdurend totdat u uit het bos bent. Zowel de tester als de rugzak kwamen goed het bos uit.

DE VIJFDE TESTDAG, NU MET GEVULDE SABRE ZIJZAKKEN.

Eerst de Sabre zijzakken met steekgespen, riempjes en ritsen aan de Predator bevestigt, wat wel wat tijd kost, maar het pakvolume met ca. 26 liter vergroot. Dit bevestigingswerkje ging best goed, mede doordat het systeem goed voorbereid is.

TIP: Het koordje van de ritssluiting doe ik om de bovenste steekgesp, waardoor deze rits niet meer naar beneden kan “ loslopen”. Dit was destijds bij mijn zwaar beladen zijzakken van de Berghaus Vulcan II mijn grootste klacht. Maar ook daarvan wil ik de nieuwste versie wel eens reviewen.

Dus weer met de KarrimorSF Predator 45 Patrol met gevulde Sabre zijzakken (ook met Snelle Jelle kruidkoek, die bijna door een spelende loslopende hond gesnaaid werd) het bos in. Gelukkig hield ik mijn navigatiehoofd erbij, want als deze Snelle Jelle uitgewerkt is, om dan helemaal van de Eemshaven terug naar de Brabandse Wal te lopen is zo’n rot eind.                                                               

Het was een echte “Maart, roert zijn staart” regenachtige en winderige dag. Weer oppassen voor de weduwe makers en loslopende kwaadwillende honden dus. Gelukkig zijn mijn “tanden” meestal langer dan die van die kwaadwillende bijters. Ondanks dat de rugzak nu flink wat zwaarder beladen (nu ca. 18 kg) was, droeg en draagt de Patrol nog steeds goed en ook de water-werendheid was nu goed

Het enige waar je als drager dan moet bedenken is het feit dat hij met bevestigde Sabre zijzakken ook ca. 30 cm breder is. Dus bij het lopen door smalle doorgangen in het bos wordt dit wat lastig. Ik draai daarbij een kwart slag en houdt de boom bijna tegen mijn borst en roteer dan om de boom. Steeds weer om en om. 

RESUME.

De KarrimorSF Predator 45 Patrol “doet wat het moet doen” en is volgens mij een goede medium size outdoor/bushcraft/military rugzak voor de echte liefhebbers van goede uitrustingsstukken. Wel draagt de heupband wat hoger dan bij de meeste Hiking rugzakken, maar dat vind ik erg prettig. Zal nog wel het restant van mijn militaire getrainde mars vaardigheid zijn.

Ik heb de rugzak in de standaard uitvoering zonder en later met Sabre zijzakken getest en dus voor goed bevonden. Deze zijzakken haal ik er nu weer af, omdat ik ze niet direct nodig heb. Er zijn zelfs diverse nog fraaiere KarrimorSF rugzakpagina op de website van Country Store maar eens.

Op een korte bushcraft vakantie met lange marsafstanden koppel ik de Sabre zijzakken er dan wel weer aan en laat de bevindingen ook weer weten.

AANBEVELING: 

De KarrimorSF Predator 45 Patrol is een NON NONSENCE medium rugzak en een echte aanbeveling waard. Je ziet ook dat de cirkel van rugzakken bijna rond is en een “oude liefde NOOIT roest” (ik heb het daarbij wel over Karrimor).

 

DANKBETUIGING/A LOT OF THANKS TO:

Met dank aan de Karrimorsf UK Distributor – Berghaus Military UK Distributor, de heer Roger Pitts.  Thank you very much!

N.B. Country Store is distribiteur van KarrimorSF voor Nederland.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op [email protected] en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.