analytics-noscript-gif

Silky Nata

DE SILKY NATA, HET KAPMES MET SAMOERAI ROOTS. 
By: Henk Kraaijvanger.

Voor de bushcrafters wil ik me ook meer gaan toeleggen op allerlei hak, kap en zaag gereedschappen. Daar is best veel op de markt van aanwezig, maar ik zoek deze noodzakelijke gereedschappen nu uit de collectie van de betere (gereedschap)merken. Daar ik goede ervaringen met Silky zagen heb, kwam ik weer bij deze Japanse gereedschapsfirma uit. Om even uw geheugen op te frissen, hierbij de Silky geschiedenis. En als u deze al gelezen hebt, “de kracht van de boodschap zit in de herhaling”, zoals elke goede instructeur beamen kan. De vorm van zowel het NATA kapmes alsmede de schede is typisch Japans, edoch de materialen van de Silky NATA zijn modern.

DE SILKY GESCHIEDENIS.                                                                                                                 
In het land van “De Rijzende Zon” hoorde men in 1919 voor het eerst het gehamer van  Mr. Katsuji Miyawaki.  Deze stichter/ambachtsman vervaardigde zaagproducten van het Japanse merk ‘Tamakitune’, de voorloper van Silky. Mr. Miyawaki legde zijn hart en ziel in het maken van “zijn” functionele zagen.  Deze Japanse gedrevenheid (met wat Samoerai Roots) en passie werd voortgezet door zijn opvolger Mr. Uichi Miyawaki, die ook vele vernieuwende ontwikkelingen doorvoerde.                                                                                                                                   

In de jaren ‘70  werd de automatische tandzetmachine uitgevonden, die de grote revolutie in het zagen maken inzette. Het maakte de status van de scherpte van de Silky zagen tot een statement en “de maat der dingen”.

In de jaren ‘80 werden de beste methoden voor het zetten van zaagtanden ontwikkeld, de zogenaamde ‘4-Retsume’ en ‘Mirai-Me’ methode. Deze beide methodes zorgden voor een indrukwekkende verbetering betreffende de scherpte van de zaagtanden. Verder werd in 1983 de Corporate Identity ingevoerd, wat de verschillende stadia in de productie in het bedrijf incorporeerde en wat de ontwikkeling van de zagen bespoedigde. Ook het concept van full-scale design werd geïntroduceerd, wat maakt dat ook het ontwerp en design van het merk, de producten, verpakkingen, catalogi etc. één geheel vormen.

In 1985 werden de trend zettende zaagproducten “Gomtaro (nr. 102) en Gomboy” (nr. 121) gelanceerd, omdat ze voor het eerst rubber gebruikten in het heft van de zaag. Dit  had minder blaren en meer grip tot het gevolg. Vooral de Gomtaro maakte furore in de industrie en kreeg in datzelfde jaar de “Good Design Prijs” toegekend. De Gomboy zette de standaard voor de vouwzagen. Later werden vele prachtige zagen zoals de persoonlijk beproefde Pocket Boy in de markt geïntroduceerd, alle met de typische Silky kwaliteit en Silky design. En de rest is eigenlijk historie en nu naar het heden. Zie voor de resultaten van de Pocket Boy ook mijn review: https://www.bushcraft.nl/de-silky-pocketboy-170-10.

 

DE BESCHRIJVING VAN DE SILKY NATA KAPMES (HAKBIJL) KSI755524.                                                              
De Silky NATA wordt in vier lemmetlengtes (240 mm, 210 mm, 180 mm en 150 mm) en in twee lemmetconfiguraties (enkel en dubbel geslepen) geleverd.

De hieronder beschreven 240 mm lange tweezijdig/dubbel geslepen NATA is een combinatie van snoeimes en snoeibijl in een en is gemaakt voor het kappen van kleinere takken of lootwerk en voor het schillen of ontschorsen van bomen. Daarvoor is het einde van de bovenkant van het mes speciaal geslepen zodat je de schors eenvoudig kan pellen. Uiteraard kun de NATA met veiligheid handschoenen aan als zogenaamd “trekmes” inzetten bij het verwijderen van boomschors. En in een noodgeval kun je ook nog een ligsleuf of een Dakota kookhol ermee graven, zie daarvoor https://www.bushcraft.nl/dakota-kookvuur. Het meest bijzondere aan de NATA is zijn zonder gereedschappen demontabele tweedelige, shock absorberende rubberen handgreep in combinatie met zijn speciaal gevormde angel (Tang)!  U kunt dus bij een beschadiging of door intensief gebruik smal geslepen lemmet de noodzakelijke vervanging van de benodigde onderdelen ook separaat aanschaffen. De functionele stevige kunststof schede met lichtmetalen, rubberen en lederen delen is wat “smaakgevoelig” en iets te ruim en is speciaal bedoeld voor de bescherming van de drager van deze scherpe Silky NATA en het comfortabel dragen ervan.

HET LEMMET:  Het 240 mm lange lemmet met vingeruitsparing (Choil) en de speciale “ haakse ontschors punt” is uit het niet roestvaste Japanse SKS-51 gereedschapstaal vervaardigd en daarna hard verchroomd. Na gebruik dien je het lemmet wel even schoon en droog te wrijven en in te oliën. Het lemmet heeft een sabelvormige vlakgeslepen snede met een kleine snede en heeft een speciaal geconstrueerde brede doorlopende angel/doorn (Tang) voor een sterke verbinding met de demontabele tweedelige speciaal greep met een polsriemoog.

 

 Silky Nata

 

Het einde van de bovenkant van het lemmet is speciaal geslepen, waardoor men zoals reeds gezegd de schors eenvoudig kan pellen/schillen. De NATA is dankzij zijn gebogen handgreep, zijn dikke lange lemmet koplastig en heeft daardoor een zeer goede swing.

DE SPECIFICATIES VAN HET SKS-51 GEREEDSCHAPSTAAL (NIET ROESTVAST):                                                                           
Naast de onderstaande elementen in de tabel, bestaat het gelegeerde gereedschapstaal voor het grootste gedeelte uit ijzer.

C = Koolstof: 0,75 - 0,85 %.

Si = Silicium: 0,35 % (max).

Mn = Mangaan: 0,50 %.

S = Zwavel: 0,030 %.

Cr = Chroom: 0,20 – 0,50 %.

Maximale hardheid: 60 HRC.

Ni = Nickel: 1,30 – 2,00 %.

Staal herkomst: Japan.

 

DE HERKENBAARHEID:  Op de rechterzijde van het tweezijdig geslepen blanke lemmet staat het Silky embleem; de tekst: Silky NATA 240 met twee Japanse tekens en de teksten: DOUBLE EDGE / Lot. 56000 / Made in Japan.

DE HANDGREEP:  De ergonomisch gevormde rubber Genki handgreep is zoals reeds gezegd voor vervanging van het versleten lemmet of het schoonmaken demontabel en dit kan zonder gebruik te maken van gereedschappen.  Als je echter tijdens het hakken flink tekeer gaat, wil de achterzijde van deze tweedelige handgreep wel iets meer gaan kieren. Nee, niet het “soort kieren” van Good Old Van Kooten & De Bie. Maar deze handgreep schoot er uiteraard niet af.  

                                                      

Hoe demonteren dan?  Voor de veiligheid dien je het lemmet in de schede te houden en daarbij “veiligheidshandschoenen” te dragen! Dan kun je de tweedelige handgreep demonteren door simpel je vinger achter de trekhulp van het bovenste rubber greep deel te zetten en deze van de gestructureerde angel te trekken (zie foto), daarna kun je ook het onderste greep deel lostrekken. Maar doe dit alleen als het werkelijk nodig is. Deze greep delen erop zetten gebeurt natuurlijk in omgekeerde volgorde en druk ze goed aan.

De NATA handgreep is ook voor erg grote handen en gebruik met grote handschoenen geschikt en is ook nog zeer slip vast.  Volgens Silky absorbeert/smoort de rubber Genki handgreep 60 % van alle trillingen die door de slagkracht veroorzaakt worden. Daardoor worden deze trillingen dan ook nauwelijks naar de hand en onderarm doorgegeven, wat een hoog werkcomfort geeft waardoor je langer kunt doorwerken. Ook zorgt de rubber Genki handgreep voor betere grip onder natte omstandigheden en voelen ook bij extreme koude temperaturen altijd warm aan. En dat zullen we nog wel eens zien & voelen! Het bovengedeelte van de rubber greep deel heeft ook het Silky embleem en de teksten: Silky / Made in Japan staan. Wel moet ik voor het veldgebruik uit veiligheidsoverwegingen eigenlijk nog een polsriem door het oog van de handgreep bevestigen.

Handgreep met polsriem en bandjes

DE SCHEDE:  De functionele stevige kunststof NATA schede met lichtmetalen (aluminium), rubberen en lederen delen is zoals reeds gezegd wat “smaakgevoelig” en is speciaal bedoeld voor de bescherming van de drager van deze scherpe Silky NATA en het comfortabel dragen ervan. Het kapmes pas daarbij op twee manieren (links/rechts) in de schede, waarbij het sluitriempje met drukknop ook nog goed te sluiten is. Het lemmet van het NATA kapmes zit door daar vrij ruim in deze functionele schede en maakt daardoor ook wat geluid bij het snel verplaatsen (en rennen).  Maar het kapmes is een stuk gereedschap en hoeft niet altijd voor tactisch gebruik geschikt te zijn. Zei ik dat???

De twee goudkleurige versteviging strips geven de soort snede aan en zijn wat opzichtig, voor de traditionele Bushcrafter hadden deze best zwart mogen zijn, denk ik.  De NATA schede heeft een gecombineerde beweegbare en demontabele (Quick release) belthanger met een drukknop voorzien veiligheidsriempje en is in een NOODGEVAL SNEL van de schede los te koppelen!

Quick release

Deze NATA schede heeft tevens twee grote vierkante drainholes waardoor er geen water in de schede blijft staan en bezit aan de voorzijde groot en trots het Silky embleem en de teksten: Silky en NATA.  Aan de achterzijde staan de teksten: UM: Kogyo inc. / Made in Japan. / SEDIE DESIGN.

NULMETING. Het NATA KAPMES (KSI755524) kwam wel messcherp uit de verpakking, maar echter niet echt scheermesscherp, dus mijn onderarmharen bleven redelijk staan. Het lemmet was echter wel in staat het testpapiertje in te snijden en derhalve heb ik het lemmet niet extra geslepen.

DE SPECIFICATIES VAN DE NATA 240 MM DOUBLE EDGE (KSI755524).
 
(+ = matig; ++ = redelijk; +++/- = redelijk tot goed; / +++ = goed; ++++/- = goed tot zeer goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent / - = punten aftrek).

LEMMETSTAAL:

SKS-51 gereedschapstaal. 

MATERIAAL HANDGREEP:

Genki, synthetisch rubber.

LEMMETFINISH:

Satijn hard verchroomd.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

12,9 cm.

LEMMET-CONFIGURATIE:

Tweezijdig geslepen (Saber Grind)  met “haakse” punt.

BREEDTE HANDGREEP:

3,6 cm.

LEMMETHARDHEID:

Ca. 60 HRC.

DIKTE HANDGREEP:

2,35 cm.

LEMMETLENGTE:  

240 mm.

GEWICHT MACHETE:

652 gram.

LEMMETBREEDTE:

49,59 mm.

MATERIAAL SCHEDE:

Kunststof/aluminium/ rubber/ leer.

LEMMETDIKTE:   

5,06 mm.

GEWICHT SCHEDE:

216 gram.

LENGTE TOTAAL:

43,8 cm

DRAAGGEWICHT:  

868 gram.

PRODUCTIELAND: 

Japan.

ADVIESPRIJS:

Euro 112,- .

 

DE VELDTESTEN. (+ = matig; ++ = redelijk; +++/- = redelijk goed;  +++ = goed; ++++/- = goed tot zeer goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent  / - = punten aftrek).

TESTDAG 1.

Je zal denken dat ik een “mooi weer tester” ben, want het weer was prima, alhoewel het wel wat drukkend was.  Ondanks dat er voor de rest van Nederland weer code oranje afgekondigd was. Maar niets is minder waar, ik test ook onder regen en koude omstandigheden, alleen vandaag niet dus.

En dus weer met de oude Sabre rugzak (ik zit op de Tasmanian Tiger Trooper Light Pack 22 te wachten) en de nieuwe Silky NATA maar op pad om deze laatste “flink aan de tand te voelen”.  Uiteraard had ik wel mezelf met anti-tekenspul ingesmeerd en mijn omvangrijke Tasmanian Tiger EHBO kitje bij mee, want een groot, zwaar kapmes kan bij het mogelijk terug ketsen flinke verwondingen veroorzaken, die ik doordat ik alleen en diep in het bos zit, zelf zou moeten verbinden. Ook hier weer “Better safe than sorry”!

De Silky NATA is wegens zijn dikke, lange dubbelgeslepen lemmet en gebogen rubber Genki handgreep met zijn grote swing een geweldige kapper & hakker (++++). Ik kapte er een ruim 12 cm dikke droge harde tak mee door (rondom), dit ging zeer goed. De slipvaste wat plakkerige rubber Genki greep vangt bij het hakken inderdaad de meeste schokken op (+++++) en is daardoor zeer comfortabel, maar kiert bij het flink tekeer gaan soms daarbij wel iets meer.

Kaptest

Ook kun je met de lange NATA zeer goed batonneren (++++) & splijten. Zelfs het maken van krullen voor de tondel lukte zowel tweehandig als ook eenhandig met gebruik makend van de vingeruitsparing (Choil) goed tot zeer goed (++++/-). Het enige wat niet erg goed lukte was het doorroeren van mijn oploskoffie in de beker, dit door het brede lemmet.  Na afloop van al die hak, batonneer en schil klusjes onderhoud op het lemmet uitgevoerd, dit door olijfolie over de aangekoekte hars te wrijven en uit te poetsen. Dankzij de hard verchroomde laag ging dit OK en zonder pleistergebruik. Uiteraard werd de scherpte van het KATA lemmet weer op mijn testpapiertje getest en voor goed tot zeer goed bevonden, het lemmet had niets aan zijn scherpte verloren ( ++++/-).

TESTDAG 2.

DE KARTONSNIJTEST:   Eerst moest het lange NATA lemmet zijn kunnen tonen op een aantal kartonnen dozen, die opgeruimd en dus de papierbak in moesten. Het messcherpe NATA lemmet klaarde die klus goed tot zeer goed (++++/-), ondanks dat de NATA eigenlijk een stuk bosgereedschap is. Jammer genoeg zat er net als altijd weer wat “plakrommel” op de messcherpe snede, die ik uiterst voorzichtig schoon gemaakt heb.

Karton snijtest

DE TOUWSNIJTEST: Deze snijtest werd op diverse nylon en manillatouw uitgevoerd, waaronder het harde nylontouw en duimdikke manillatouw. Door zijn lemmet configuratie klaarde het lemmet deze snijtest op de verschillende touwen en kabels redelijk tot goed (+++/-). Daaruit blijkt wel dat de NATA zijn gebruiksdoel niet het snijden van allerlei touwen is.

Manilla touwsnijtest

DE ZOUTWATERTEST: Hierna moest het NATA lemmet zijn corrosievastheid bewijzen en werd het lemmet daarbij urenlang maar wel gedeeltelijk ondergedompeld in het zoute zeewater uit Zeeland. Daardoor kun je na afloop van de test beter de verschillen op de grensvlakken zien. Door de hard verchroomde laag van het koolstofstalen lemmet was er geen roest te bekennen. Dit is een goed resultaat (+++) voor een verchroomde niet roestvaststalen lemmetstaal.

 Zoutwater test

VUUR ONTSTEKEN: Het vuur ontsteken met de NATA werd ondanks dat deze niet daarvoor ontworpen was, toch uitgetest. Het was even wennen om het grote kapmes te hanteren. Alles natuurlijk wel met behulp van mijn speciaal met vaseline geprepareerd wattenbolletje en mijn vertrouwde vuurstaal. Ook dankzij de haakse lemmet rug van de NATA lukte dat vuur ontsteken goed (+++).

TESTDAG 3.

Op een fraaie vroege morgen in het Moretusbos nabij Putte in om te hakken en te hakken, wat met zo’n kwaliteitsproduct weer zeer goed verliep (++++). De Silky NATA is en blijft “een beest” van een kapmes.  De rubber handgreep is zeer comfortabel en vangt bij het hakken zoals reeds gezegd de meeste optredende schokken op (+++++). Door zijn plakkerige handgreep blijven er wel wat droge bladerdeeltjes plakken, maar die zijn met een vochtig doekje snel weg te poetsen. Ook weer wat tondel gesneden wat met het grote lemmet scherpe lemmet weer goed tot zeer goed ging (++++/-). Het grote kapmes is daarbij ook goed te hanteren. Op dit moment heb ik naast het wat kieren van de tweedelige handgreep en het gerammel in de schede geen echt negatieve zaken bij de Silky kunnen bespeuren.

Tondel maken met Silky NATA

IT HAPPENED TO ME.  Wat niet goed verliep was de terugweg, want ik wilde daarbij een modderige beekje oversteken en had uit voorzorg (of voorgevoel?) daarbij een lange stevige tak gepakt. Die kwam daarna goed van pas, want bij de overstap aan de andere oever zakte ik tot mijn dijen vast (met de korte broek aan) in de bruine leem/modder. En ik was ook nog “Only the Lonely” ook daar. Maar dankzij die lange stevige tak  kon ik er veilig, redelijk snel en goed maar wel als “half-bruin” mannetje  uitkomen. Nee mevrouw S….., niet gelijk op “de buis gaan “janken”, ik denk & bedoel daar niets mee. Daarna maar lange grasstengels geplukt, er een bol van gemaakt en die op een gevorkte tak bevestigd. Deze bol onder een watertje gehouden, ophalen en ermee poetsen maar. De bruine drab ging redelijk weg, maar echter niet de stank! Derhalve langdurig thuis gedoucht, teken controle gedaan, de kleding in de was en de schoenen schoongemaakt. De schoenen stonden overigens lang na het afwassen nog te drogen. Jammer genoeg heb ik daarvan geen foto, want dat was toen niet de eerste prioriteit en dat ging ook met kleihanden niet.

TESTDAG 4.                                                                                                                                

Weer het bos van het oefenterrein in om de Silky NATA te beproeven en te testen. Nu tezamen met mijn vrouw als companion en fotograaf het bos in. Op de drukkere paden, vooral voorin het oefenterrein werd de NATA in de eveneens te testen Tasmanian Tiger Trooper Light Pack 22 vervoerd. Achterin het bos werd de NATA aan de koppelriem gedragen. Zoals gezegd maakt de NATA wat geluid in de ruime schede, maar deze schede draagt OK.

Silky NATA in Schede

Ook is de NATA daaruit snel te trekken en op te bergen.  Ik heb met de Silky NATA op verschillende plekken diverse soorten dode bomen doorgehakt. Dat alles ging weer zeer goed (++++), waarbij de comfortabele rubber Genki  handgreep de lastige schokken erg goed opving en je arm er namelijk niet van moe werd. De Silky NATA is en blijft een echte kapper en van deze Silky Nata zou eigenlijk een meer geruisloze militaire versie gemaakt moeten worden. Ook het schillen ging weer goed tot zeer goed (++++/-).  Eenmaal thuis werd het lemmet met een oliedoekje schoongepoetst en moest het lemmet wederom de scherpte showen op het testpapiertje.

Tijdens het hakken

Deze scherpte was nog steeds dezelfde, dus zeer goed als de eerste dag (++++). P.s.  Houdt na afloop van de boswandeling thuis een tekentest, want deze dames hebben echt honger.

TESTDAG 5.

Op een wat minder fraaie dag een ander bos van de fraaie Brabantse Wal http://wandelnet.nl/de-brabantse-wal-sp-17/kaart in. Voor de liefhebbers van wandelen hierbij de uitgezette routes, waaraan ik mij overigens niet aan houd, ik ga namelijk cross country met kaart & kompas. Ik had echter wel voor het komende harde veldgebruik, preventief twee uit fietsbinnenbanden zelfgemaakte Ranger Rubber Bands om de tweedelige handgreep gedaan om het verder gaan kieren te voorkomen.

Het hoofddoel van de dag was hakken en schaven met de NATA. Natuurlijk werd de NATA onderweg weer goed in de rugzak ingepakt en voor direct gebruik mocht de scherpe NATA eruit. Dit hakken lukte zeer goed (++++) waarbij handgreep na de plaatsing van de Ranger Rubber Bands niet meer verder kierde en deze was een plezier is om te gebruiken (+++++). Ook het schaven lukte goed tot zeer goed (++++/-)  en ook het lichte graafwerk in de onder begroeiing lukte goed (+++). Wederom is de NATA een erg fijn stuk gereedschap bij allerlei hak, schaaf en snij activiteiten gebleken. Nee, ik doe met de NATA geen koffieroertest. De geteste Silky NATA is wat mij betreft als kapmes echt een aanbeveling waard.

Tondel snijden

TESTDAG 6.

Op een minder fraaie dag wederom het bos in om te hakken en flink te hakken. Ja, ik val in herhaling, maar dit kapmes is echt bedoeld om te hakken. Ook heb ik de NATA nog even als zogenaamd “ trekmes” (met een stukje nooddoek om het eind) ingezet, wat goed tot zeer goed ging (++++/-). Ook met  natte handen was de handgreep goed vast te pakken en te houden. Bij dit alles gaf de NATA geen krimp en bleef gemiddeld zeer goed presteren. Natuurlijk werd bij thuiskomst de scherpte op mijn testpapiertje gedaan en het lemmet met een oliehoudend doekje onderhouden.

Als trekmes

TESTDAG 7.

Op een gedeeltelijke bewolkte/zonnige dag weer het bos in om de eindtest met de Silky NATA 240 mm Double Edge te doen. Wederom een partij hakken afgelost door schaven (onder andere voor fijn tondel) , vuursticks maken en zelfs licht graven. De NATA bleef daarbij afhankelijk van het testmedium tussen goed en zeer goed presteren.

Silky NATA

Bij thuiskomst eerst tekencontrole uitgevoerd, daarna onderhoud van de NATA en wederom de scherpte controle op het “eeuwige” testpapertje.  De scherpte was niet veranderd, derhalve sluit ik de veldtesten af, ik weet namelijk van en over deze Silky NATA genoeg!

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST SILKY NATA KSI755524. (+ = matig; ++ = redelijk; +++/- = redelijk goed;  +++ = goed; ++++/- = goed tot zeer goed; ++++ = zeer goed ;+++++ = excellent  / - = punten aftrek, Max. 5 sterren per item).

UITERLIJK & ESTHETIEK:

++++

MATERIALEN HANDGREEP.

++++

AFWERKING FIT & FINISH:

++++/-

ERGONOMIE HANDGREEP:

++++

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

++++

BEVESTIGING HANDGREEP:

++++

GEBRUIKTE MATERIALEN:

++++

SLIPVASTHEID HANDGREEP.

++++

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

++++/-

SHOCK ABSORPSIEVERMOGEN HANDGREEP:

+++++

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

++++/-

PASVORM MES IN SCHEDE:

+++/-

SNIJVERMOGEN:

++++/-

GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE:

++++/-

HAKVERMOGEN & SWING:

+++++

DRAAGCOMFORT SCHEDE:

++++/-

CORROSIEVASTHEID:

+++

DUURZAAMHEID SCHEDE:

++++

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD.

++++

WAUW GEHALTE:

++++

SLIJPGEMAK:

N.V.T.

PRIJS & KWALITEIT:

++++


TOTALE PERSOONLIJKE TESTOORDEEL VAN HET NATA KAPMES: ++++ ( ZEER GOED /  SEHR GUT/  VERY GOOD).

 

RESUME.

Ik kan over de geteste en voor zeer goed bevonden Silky NATA 240 mm Double Edge kort zijn en kon geen dikke negatieve punten vinden, edoch wel een paar Remarks. De Silky NATA is wegens zijn dikke, lange dubbelgeslepen lemmet en gebogen rubber Genki handgreep met zijn grote en snelle swing een geweldige en dus zeer goede kapper & hakker (+++++) en dus voor deze doelen een aanbeveling waard. De zeer comfortabele Genki handgreep neemt daarbij zeer veel schokken op, waardoor je arm minder moe wordt, maar deze tweedelige handgreep wilde bij hard & wild gebruik wat meer gaan kieren, derhalve heb ik er zoals reeds vermeld preventief twee zelfgemaakte  Ranger Rubber Bands om de tweedelige handgreep gedaan, die overigens goed werkten. Maar voor normaal snoei en tuin gebruik is dat niet echt nodig. De schede draagt goed tot zeer goed, is wat ruim van pasvorm en aan de goudkleur en wat gerammel/geluid tijdens het verplaatsen, moet ik camouflage technisch nog wat wennen.

TIP VOOR SILKY: maak van deze geweldige hakker/kapper een militaire stille zwarte variant met een (eendelige) elektrisch geïsoleerde handgreep en een Cordura nylon overtrek voor de schede. En maak de voorzijde van het lemmet ook eenzijdig / als een beitel scherp.

 

MET DANK AAN / DANKE SCHON AN / A LOT OF THANKS TO:

Met dank aan de marketing manager van de Europese Silky importeur, de heer Jarno Daamen van de Technische Handelsmaatschappij J. DE WILD b.v. uit Roosendaal, dit voor het beschikbaar stellen van het testexemplaar.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op [email protected] en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.