DE A-FRAME NOOD-SHELTER.
Je hebt bij het bouwen van een A-frame shelter natuurlijk diverse meningen, diverse manieren, diverse soorten materiaal en diverse typen A- frame shelters, welke bruikbaar zijn in verschillende situaties. Dit is slechts mijn aan de situatie aangepaste bouwmethode, de A-frame shelter op de foto’s werd gesloopt, maar heb ik weer opgebouwd. In dit geval gebruikmakend van alleen natuurlijke materialen voor deze comfortabele A-frame shelter (twee/drie persoons ). Wel heb ik eerst de materialen gereed gelegd, want een goede voorbereiding & planning is vaak het halve werk. Proper Prior Planning Prevents Piss-Poor Performance (7Ps). Gebruik bij de werkzaamheden dunne (werk) handschoenen ter bescherming van je handen.
DE VOORBEREIDING:
Bekijk of er geen loshangende boomtoppen & takken (de zogenaamde “weduwenmakers ”) boven de te gebruikten area hangen.
Bepaal de windrichting, de opening van de A-frame shelter moet daarbij uit de wind liggen (als bescherming tegen de koude wind, tegen het inregenen en insneeuwen).
Vraag u af hoelang u de A-frame shelter moet/wilt gebruiken (niet permanent of permanent?
Is het koud en/of slecht weer?
Op welke hoogte boven NAP ligt de area?
Ligt er wel een waterbron in de buurt, maar is die niet te dichtbij?
Welke natuurlijke materialen zijn voorhanden?
Zijn er kunstmatige materialen voorhanden?
Moet hij comfortabel en groot of juist klein zijn?
Moet hij tactisch gebouwd zijn of juist niet?
Kies dan de juiste plek (niet te dichtbij water, in een geul of op een top van een heuvel & berg.
Maak de vlakke ondergrond vrij van stenen, takken, dennenappels of andere obstakels en controleer het op nesten van ongedierte.
Controleer de boom en de grond op wespennesten. Trek als er een hangt of zit, deze niet weg, want dan kun je flink gaan rennen! Weet ik nog uit mijn jeugdmemories.
*Gebruik een stevige boom aan windzijde / achterzijde (met gezonde takken als boven dekking) en gebruik een hoge stevige tak op circa 0,75 -1,5 meter hoogte als nok tak. Laat die nok tak iets aflopen.
* Of bindt een stevige tak op de juiste hoogte aan de boom vast en plaats het andere deel ervan in een ingegraven V-vormige steunpaal.
* Of je kunt ook een compleet nieuwe A-frame shelter uit twee stevige aan elkaar gebonden takken aan de voorkant in omgekeerde V- vorm maken, waarbij een lange nok tak dan op de grond rust. Deze loopt dan naar de grond taps toe.
Zoek indien beschikbaar, voldoende stevige (droge) takken/stokken, voldoende groene dennentakken voor wanden en de bodem, zoek/snij grote stukken schors voor de wanden, gebruik droge bladeren (eventueel ook gras) voor de wanden en bodem, snij dunne grote gras of mos-plaggen voor de deklaag. Ook kun je voor het vastbinden soepele twijgjes ok wortel van bomen gebruiken. Dat alles kun je dan met behulp van een vuilniszak of op een basha/tarp naar de bouwplek slepen/vervoeren.
Bij tactisch gebruik vermijdt dan alle graaf, hak, verzamel of voetsporen. Denk dan ook aan het geluid van het hakken.
Haal de noesten en stukjes tak van de gebruikte takken om verwondingen te voorkomen. Laat geen scherpe takken naar binnen steken.
Die gras of mos-plaggen snij je in principe niet met je “kostbare mes”, maar met een vervaardigde hard houten snij of graafstok.
Heeft u deze natuurlijke materialen niet, is het wat meer behelpen.
Leg dit “ soort bij soort” neer naast de bouwplaats, dat scheelt een hoop gezoek en tijd.
Bepaal de grote van het grondoppervlak binnen en de hoek van de wanden. Hoe steiler de wanden, des te sneller & beter loopt het regenwater eraf.
OPMERKING:
Is de buitentemperatuur sterk het onder het vriespunt, maak dan de A-frame shelter niet veel groter dan de posturen van de “bewoners”. Zo houdt je de lichaamstemperatuur binnen beter vast. En isoleer uzelf van de grondkoude.
HET DAADWERKELIJK BOUWEN VAN DE COMFORTABELE A-FRAME SHELTER.
Maak van droge takken een sterk (puntig) A-frame. Zet dan stevige stokken en takken (dus zowel links als rechts) tegen de horizontale stevige vaste boomtak (of tegen de vastgemaakte lange nok tak in V- vormige ondersteuning).
Verstevig dit A- frame met extra takken (als je genoeg takken hebt, zet ze dan tegen/naast elkaar. “Vlecht” bij weinig beschikbare dikke takken er dunne buigzame takken doorheen. En bindt deze takken met soepele takjes en/of boomwortels vast.
Leg (indien beschikbaar) grote stukken schors of platte stukken hout (van onderen naar boven & dakpansgewijs overlappend) aan de buitenkant tegen deze takken/stokken.
Leg (indien beschikbaar) daarover de dennentakken (van onderen naar boven & dakpansgewijs overlappend) op de manier zoals het normaal groeit.
Leg daarover de (droge) bladeren.
Als extra waterdichte deklaag gaan daarover de gesneden grasplaggen (van onderen naar boven & dakpansgewijs overlappend). Probeer de lagen van het dak/wanden zeker 10 cm dik te hebben.
Mocht je geheel op willen gaan in de omgeving (camouflage), strooi dan wat bladeren over de grasplaggen heen. Ben je met een ATB en wil je onopgemerkt blijven, leg deze dan neer, want ronde vormen vallen ook van een afstand op. En leg hem bij verkenning van de omgeving vast aan een boom.
ISOLEER de koude bodem. Voor een “comfortabel” verblijf ’s nachts (maar natuurlijk ook overdag): leg ter isolatie van de koude ondergrond eerst een laag takken/stokken, daarover een dikke laag dennentakken of mos en leg daarover de droge bladeren (indien mogelijk, totaal zeker 15 cm dik). Op de koude grond koelt je lichaam namelijk veel sneller af (ca. 75 % sneller). Of als je het luxe wil, maak een “bed-frame” op 10-15 cm hoogte.
Memories: Toen ik destijds in Militaire Dienst opkwam en de eerste winteroefening meemaakte, lag ik in een bivak slechts op een ca. 3 mm dikke regen/NBC cape ter isolatie. Deze cape hield die doortrekkende grondkoude niet erg tegen. Derhalve later tijdens mijn NATO plaatsing in West-Duitsland maar snel een opvouwbaar Bund matje geregeld, die ik overigens nog steeds gebruik.
Maak eventueel een vuurreflector voor een langwerpig vuur.
Hieronder een foto reportage vanaf het begin tot eind van de opbouw:
Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.
Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.
Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?
Mail ons op [email protected] en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.