THE FALLKNIVEN ARMY ONE, TOUGH KNIVES FOR TOUGH BUSHCRAFTERS.
By: Henk Kraaijvanger
Ik ben voorlopig aan mijn laatste Fällkniven test & review bezig, dit onder het mom van “Safe The Best For Last”. Nee, nee, dit gezegd hebbende is geen kwaliteitsoordeel, maar slechts het feit dat mijn militaire Roots weer boven zijn gekomen. Mijn zoektocht naar wat grotere zeer goede veldmessen heeft mij wederom bij het Zweedse Fällkniven AB gebracht. Het betreft de fraaie “ge-upgrade” versie van de Army 1 (A1) van weleer. Destijds heb ik voor het “Neerlands” enige en echt testende onafhankelijke Wapenmagazine AK-56 (www.AK-56.nl) een “ oud type” A1 getest en voor goed bevonden.
STUKJE ZWEEDSE CULTUUR.
Zoals reeds gezegd komt Fällkniven AB uit het Zweedse Boden, een gemeente gelegen in het landsdeel Norbotten van de provincie Norrbottens län, dat aan het oosten tegen Finland aanligt. Boden is tevens de naam van de hoofdplaats/stad van deze gemeente, die een belangrijke garnizoensstad is. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 4321,0 km² en telde eind 2007 27.838 inwoners. Boden, als vestingstad, is historisch gezien belangrijk geweest voor de Defensie van Zweden. In 1900 besloot de Zweedse Rijksdag dat met de Finnen en dus ook de Russen in de buurt, de ijzerertsbelangen en de goede geografische ligging, Boden een ideale vesting plaats was. In 1901 werd met de bouw van Vesting Boden begonnen. In een straal van 25 kilometer werden rondom de stad vijf grote forten gebouwd en diverse andere militaire gebouwen. De grote forten werden rond 1908 allemaal opgeleverd. Het dorp groeide snel van 2500 inwoners in 1900 tot 6000 in 1918. Een jaar later kreeg Boden dan stadsrechten. Pas na de Glasnost en de “ontspanning” na de Koude Oorlog nam het belang van de vesting af, zeker nadat Zweden en Finland beide lid werden van de Europese Unie. Dit heeft onder meer tot gevolg gehad, dat het inwoneraantal van Boden afnam. Het leger en de plaatselijke overheid zijn nog steeds de grootste werkgevers van de stad. En veel van deze “ legermensen” houden natuurlijk van the great Outdoors en de daarvoor benodigde Gear en messen. Als ik het daar voor het zeggen had, deze vesting direct weer “optoppen”, want de Koude Oorlog is echt niet weg geweest! Dat had ik destijds al in de gaten bij het betrappen van vier spionerende Soxmis gasten bij onze Engelse collega’s.
TESTEN, WANT METEN IS WETEN.
Maar hoe is het nu met de kwaliteit van de nieuwe Fällkniven A1 gesteld? Om dat te kunnen beantwoorden, deze A1 review door deze echt testende bushcraft website. En waarbij de tester zijn “messenliefde” ook in slechte tijden aanwezig was en ook is gebleven. Ik ben net als de meeste van ons messenliefhebbers “ met het messenvirus ” besmet. Dit is het enige goede virus in deze wereld en er mag daartegen beslist geen overpayed en modern medicijn op de markt komen! Ondanks het feit dat een voormalige collega al voor het ontstaan van de DKE eens onder vier ogen tegen me zei, “ ik snap niet dat je nog steeds over messen schrijft, daar zit toch geen toekomst meer in” (en nee, het was niet de AK-BTE). Over visie en liefde voor het messen vak gesproken!
DE BESCHRIJVING VAN DE FALLKNIVEN A1.
De Fällkniven A1 werd met zijn Zytel schede in een fraaie Fällkniven AB doos met “origineel/echtheid hologram” en papieren geleverd. Het mes kwam overigens scheermesscherp uit deze doos. Hierna zouden uiteraard de standaard testen van www.bushcraft.nl volgen.
HET LEMMET.
Het gelamineerde/sandwich en sabelvormig geslepen lemmet met brede doorgaande angel (Broad Tang, protruding) en scherpe clippointpunt met sierlijke schijnscherpte (Falls Edge) heeft het hoogwaardige VG-10 RVS messenstaal als harde kern/snede, terwijl deze kern/ snede aan beide zijden door een zachtere laag uit 420-J2 RVS ondersteund wordt. Hierdoor krijg je net als bij de F1 een sterk en nagenoeg onbreekbaar lemmet, die door de convex slijpwijze ook nog een zeer scherpe snede heeft.
Het lemmet heeft ook een korte lemmetspiegel en geen Finger-choil, de lemmetscherpte begint direct na de korte slijpaanslag en vingeruitsparing, waardoor je wat meer kracht bij het snijden kunt zetten. Het zwaartepunt van dit A1 lemmet ligt in de lemmetpunt. Op circa vijf millimeter vanaf de convex snede kun je de slijpovergang van de beide lemmetstalen zien. Mooi hé, en natuurlijk zijn beide gebruikte lemmetstalen roestvast!
Het lemmet vernauwt/verjongt zich op ca. 3 cm vanaf de scherpe clippunt vormige lemmetpunt, waardoor het lemmet mede hierdoor een zeer goed penetrerend vermogen heeft. Ook de sierlijke schijnscherpe versterkt dit penetrerende vermogen. De lemmet rug van de A1 is 90 graden geslepen, waardoor deze erg geschikt is voor een eveneens zeer goed Zweeds kwaliteitsproduct, de Light My Firesteel. Ook is deze lemmet rug voor het schrapen van verse bast van een afgewaaide takken in het bos geschikt. En die liggen en hangen er nu plenty. Denk bij het doorkruisen van het bos op de boven loshangende “weduwemakers”.
Het lemmet is blank afgewerkt, wat zoals meerdere malen is gezegd, voor een bush en fieldcraftmes en survivalmes OK is. Kun je dan ook nog mee seinen, is er geen coating om te kunnen beschadigen en ook de controle op het onderhoud is gemakkelijker. De brede doorlopende angel loopt vanaf het einde van de slipvaste handgreep nog circa twee millimeter door en kan daardoor dus ook als slagstuk gebruikt worden. Ook kun je daar met een harde tak op slaan, waardoor het lemmet nog beter in hout penetreert.
HERKENNING.
Op de linkerzijde van het lemmet staat in een ovale cirkel de A1 type aanduiding het Fällkniven merkteken en de staalaanduiding in dit geval: Lam. VG10, zodat u zeker weet dat u het origineel en “waar voor uw geld” koopt. Want u moet wel weten dat de producten van FALLKNIVEN AB in China veel gekopieerd worden. Bezoek en bestudeer derhalve hun fraaie website.
OPMERKINGEN:
Er zijn ook A1 modellen met een zwarte Cera Coat 8H lemmetcoating verkrijgbaar.
DE HANDGREEP.
De zwarte ergonomisch gevormde Thermorun handgreep, ook weer zonder drukplekken (No Hot Spots), is van een geïntegreerde enkele stootplaat (Guard) en een slipvast en ruitvormig patroon voorzien en deze zit om de brede doorgaande angel “gespoten”. Ook onder natte zilte en ook koude omstandigheden blijft de grip daardoor zeer goed (++++) slipvast en warm aanvoelen. En dat bij diverse greep manieren.
Als extra zekerheid is deze eendelige handgreep van een roestvaststalen bus met een vier millimeter groot oog voor een polsriem uit bijvoorbeeld parakoord 550 voorzien. Dit ondersteunt het hakken met dit compacte mes en zorgt tevens voor meer veiligheid. Want messenwerpen hoort in een circus thuis. De handgreep is voor mijn handmaat 9,5 groot en dik genoeg, ook met handschoenen aan, om veilig en comfortabel in het gebruik te zijn. Mede door het redelijk lange lemmet ligt het zwaartepunt van de Fällkniven A1 voor in het lemmet. Dat is bij het hakken een zeer groot voordeel. Daarbij voor de veiligheid wel een polsriem gebruiken alstublieft.
DE BIJGEVOEGDE SCHEDE.
De voor rechtshandige gebruikers geschikte zwarte eenhandige schede met duimstuk is uit thermoplastisch Zytel kunststof vervaardigd en heeft een aangeklonken zwarte nylon riemlus met eveneens een aangeklonken zekeringsriempje met een positieve drukknop sluiting. Hierdoor is het verlies van je levensredder nagenoeg uitgesloten. En dankzij het lange uiteinde daarvan, kun je deze drukknopsluiting in een handbeweging openen.
OPMERKING:
Als je je mes NIET aan het gebruiken bent, deze niet ergens wegleggen, maar direct in de schede terugsteken! Want het is wel zweten als je niet direct je weggelegde mes kunt terugvinden.
Ook de A1 kan slechts op een manier in de goed afgewerkte schede en wordt intern gezekerd door een verende lip, waarvan de inwendige nok achter de geïntegreerde enkele stootplaat valt. Deze schede is alleen geschikt voor Army 1 en hierdoor zit A1 mes geheel rammelvrij (+++) in de schede. Goed gedaan Fällkniven!
De schede kan voor de bevestiging aan een ca. 6,5 cm brede broekriem en deze schede draagt goed en comfortabel (+++), maar is jammer genoeg niet MOLLE compatibel. Ik zou dit ARMY 1 mes als militair wel aan mijn OPS vest willen dragen, want het is ook een goed Fighting/survival mes. Met wat parakoord 550 en t-raps e.d. lukt dat bevestigen aan een OPS vest echter ook wel, maar zie ook de onderstaande tip.
Aan de onderzijde van deze schede bevindt zich een vijfentwintig millimeter brede en drie millimeter brede sleuf voor bevestiging van een brede riem voor een up-side down draagwijze, parakoord 550 voor een beenriem of ter bevestiging aan je rugzak. Uiteraard heeft deze schede ook de type aanduiding, in dit geval A1 en het internetadres en een waterwegloop gat (Drainhole), wat beter is voor het geplaatste lemmet.
OPTIES:
Ook zijn de A1’s met Zytel schedes voor linkshandige gebruikers (en dat zelfs zonder meerprijs) en ook is er een fraai zwart lederen exemplaar verkrijgbaar.
DE SPECIFICATIES VAN DE FALLKNIVEN ARMY A1.
LEMMET MATERIAAL: |
VG-10/ 420-J2 Laminaat |
BREEDTE HANDGREEP: |
30,7 mm |
LEMMET HARDHEID: |
59 HRC. |
DIKTE HANDGREEP: |
20,5 mm |
LEMMET FINISH: |
Blank |
TOTALE LENGTE MES: |
|
LEMMET LENGTE: |
16 cm |
GEWICHT MES: |
316 gram |
LEMMET BREEDTE: |
33,21 mm |
DRAAGGEWICHT (MES IN SCHEDE): |
389 gram |
LEMMET DIKTE: |
5,99 mm |
DRAAGLENGTE: |
29,4 cm |
MATERIAAL HANDGREEP: |
Thermorun |
ONTWORPEN IN: |
Zweden |
LENGTE HANDGREEP: |
10,5 cm |
PRODUCTIE LAND MES: |
Japan |
BIJZONDERHEDEN HANDGREEP: |
Ruitvormige Slipvast patroon |
PRODUCTIEPLAATS ZYTEL SCHEDE: |
Europa |
DE VELDTESTEN. (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent / - = punten aftrek).
BEGINTEST/NUL METING:
Eerst ter controle met een nagel over de snede, waaruit bleek dat de A1 scheermesscherp (++++) afgeleverd is en weer was het bingo, snoeitijd. Ook moest het mes daarna nog een appeltje schillen om zijn scherpte en corrosie bestendigheid te testen, wat zeer goed (++++) lukte. Je moet daarbij wel voor de lengte van het lemmet wat oppassen. Daarna moest het mes als test op de lemmetscherpte daarna het testpapier snijden, wat ook zeer goed lukte (++++).
Deze kruisjes vindt u ook in de tabel: PERSOONLIJKE BEVINDINGEN / SCORELIJST FALLKNIVEN A1 terug.
DE EERSTE TESTDAG.
TOUWSNIJTEST.
Op het thuisbivak was het lemmet van de A1 aan de beurt om zijn snijvermogen te demonstreren. En dat op diverse touwsoorten en van verschillende diktes. Dat touw snijden lukte zeer goed (++++) en ook wat dunnere touwen kap je ook zo door.
TIP: Waarom maakt Fällkniven geen specifiek watersport/bootmodel met Sheepfoot of Warncliffe vormig lemmet? Er is zeker een markt voor scherpe watersport/bootmessen.
En je hoeft daarvoor niet een geheel nieuw model te ontwerpen, pas “simpel” het lemmet van de daarvoor al populaire WM 1 aan. En die compacte WM 1 wordt volgens de heer Hjortberger daarvoor al veelvuldig gebruikt.
DE ZOUTWATER CORROSIETEST.
Het lemmet werd daarbij gedeeltelijk in zeewater gedompeld om de overgangsvlakken op corrosie te kunnen controleren. Beide soorten lemmetstaal bleven bij deze test ook goed bruikbaar (+++) en roestvast.
HET BOS IN, DE PADEN IN EN DE LANEN DOOR.
In een goed gezond bos stoomt de positieve energie je al tegemoet. Derhalve is het lekker om daar verder te testen. Veel naar beneden gevallen en reeds genoemde “weduwenmakers” wachten daar nog op me.
HAKKEN.
Dankzij het zwaartepunt in de lemmetpunt en de scherpe snede hakt de Fällkniven A1 als ware het een korte machete. De tester had goed gegeten en de hakprestaties van hem en de A1 waren daarbij zoals verwacht excellent (+++++). Eerst waren de duimdikke takken aan de beurt, die in een slag door waren. Daarna steeds wat dikkere en drogere exemplaren aan de beurt, wat ook excellent lukte (+++++). Als laatste op een ca. 5-6 cm dikke droge sparrentak met dito score.
BEITELEN.
Dankzij het 2 mm uitstekende stuk van de brede lemmettang kon ik de A1 ook zeer goed (++++) als (nood)beitel inzetten, dit door met een dikke droge tak daarop te slaan. Met deze techniek kun je echt diepe verticale gaten in hout slaan voor bijvoorbeeld wiggen. Hoezo wiggen? Met deze techniek kun je op het kopshout van het stammetje eerst een horizontale snede en daarin drie diepe verticale smalle gaten slaan, waarin je drie smalle houten wiggen stopt en die daarna steeds weer om en om met kracht naar beneden slaat. Op een gegeven moment barst het stammetje in tweeën, waarna je die delen verder met je lemmet door middel van batonneren kunt splijten.
Mocht je echter een langere stam uitkiezen, dan moet je langere en daardoor breukgevoelige wiggen gebruiken of als het stammetje bijna halve wege gebarsten is, een wig vanaf de zijkant inslaan. En dit telkens weer, totdat het stammetje in tweeën is. Dit werkt echt goed.
BATONNEREN.
Het batonneren van zowel horizontale als ook verticale takken ging door het lange en stevige convex geslepen lemmet zeer goed (++++). De slipvaste Thermorun handgreep absorbeerde ook wat trillingen bij het treffen en doorslaan van een knoest. En doordat het lemmet blank is, kan het harde hout van een knoest ook niet de coating beschadigen.
Waarom eigenlijk batonneren? Als je onder zeer natte survivalomstandigheden bij een noodgedwongen overnachting, droge aanmaaktondel of houtjes nodig hebt, vind je meestal alleen natte takjes en takken. En daarmee kun je geen vuur maken. Om nu toch droog brandbaar materiaal te kunnen gebruiken, hak je de lange takken van een dode boom af of zoek je afgevallen exemplaren. door het zogenaamde “ 360 graden batonneren” kort je ze eerst in en dan splijt je deze in partjes. Nu kun je van de droge kern een Fire stick maken en die voor het vuur ontsteken en aanmaken gebruiken.
RONDOM BATTONNEREN.
Om dikke takken of stammetjes doormidden te kunnen krijgen, kun je dit zoals gezegd ook doen door middel van 360 graden batonneren (rondom kappen, net als een bever doet). Daardoor kun je die dikke stukken erg goed doorkrijgen (++++).
DOORSNIJDEN DUIMDIKKE NATTE TAKKEN.
Als je deze levende takken door wilt snijden (voor bijvoorbeeld een boog), dan deze tak beetpakken, onder spanning houden en net boven de grond met het scherpe lemmet onder druk en een hoek van ca. 45 graden een lange snede maken. Dan knapt deze omdat de vezels onder spanning worden doorgesneden. Dit doorsnijden ging overigens zeer goed (++++).
SNIJDEN.
Het doorsnijden van afgewaaide takken ging dankzij het zeer scherpe convex geslepen lemmet van de A1 ook zeer goed (++++).
SCHILLEN MET DE SNEDE EN SCHAVEN MET DE LEMMETRUG.
Na het doorhakken van duimdikke takken moesten deze ook nog geschild worden, wat ik eerst met de zeer scherpe snede en later met de 90 graden lemmet rug deed. Dit eerste klusje lukte dankzij het convex geslepen zeer scherpe lemmet van de A1 zeer goed (++++). Ook het schrapen met de lemmet rug lukte zeer goed (++++).
DE TWEEDE TESTDAG.
DEKARTONSNIJTEST.
Hierbij moest het robuuste het lemmet zijn kunnen bewijzen bij de zeer beruchte en infame kartonsnijtest. Karton is door de tijdens de productie aanwezige kiezelzuren welke altijd de scherpte proberen “te nekken” een goed bruikbaar testmedium. Er zat natuurlijk ook weer wat plakband in de weg. Natuurlijk werd deze kartonsnijtest wegens het robuuste lemmet, maar dankzij het gewicht en de scheermesscherpe snede goed (+++) doorstaan. Hij verschilt daarin wel iets met de Fällkniven’s F1 en S1.
GATEN BOREN.
Met de scherpe lemmetpunt kon je ook goed (+++) gaten in hout “boren”. Voor een oog in een zelf gesneden lepel of voor de liefhebbers van een vuurboog is dat erg handig. Zelf gebruikte ik voor het vuur starten dus de Light My Fire Army Firesteel.
Wederom het fraaie bos in om de eveneens fraaie A1 verder te testen.
PRIKKEN.
De A1 is wegens zijn 15 cm scherpe lemmet ook geschikt in het kader van Search, om in een noodsituatie als nood mijnenprikker ingezet te worden. Better safe than Sorry.
TONDEL MAKEN.
Dankzij het zeer scherpe lemmet van de A1 was het tondel maken gemakkelijk en zeer goed (++++) te doen. En die verzamelde tondel nam ik zoals gewoonlijk weer in plastic zipzakjes mee naar huis. Beter mee verlegen dan om verlegen, is mijn advies.
VUUR ONTSTEKEN.
Wegens de droge humuslaag hield ik mijn vuur ontsteekproef maar op mijn grasveld. Daar kan niets onbedoeld in de brand vliegen.
Met de scherpe lemmet rug van de A1, mijn HKD bolletje en een Light My Firesteel lukte dat zeer goed (++++). Ook daarvan had ik niet anders verwacht. Je ziet op een foto de vuurvonkjes vliegen.
WEDEROM HAKKEN.
Dankzij het reeds genoemde zwaartepunt in de lemmetpunt kun je de Fällkniven A1 ook op wat grotere takken inzetten. De hakprestaties van de A1 waren daarbij, zoals reeds verteld, nu ook weer verwacht excellent (+++++). Natuurlijk zat het taaie hars weer aan het lemmet “vastgeplakt”, waarvan ik deze keer met een afgeplat takje het meeste verwijderde. En daarbij ook mijn vingers OK hield.
DE DERDE TESTDAG.
WEDEROM DOORSNIJDEN DUIMDIKKE “NATTE” TAKKEN.
Het onder spanning gehouden en dicht bij de grond doorsnijden van deze levende takken ging wederom zeer goed (++++). Wel hield ik er een groene hand van het beetpakken over.
WEDEROM BEITELEN.
Dankzij het 2 mm uitstekende stuk van de brede lemmettang kon ik de A1 ook weer zeer goed (++++) als (nood) beitel inzetten door er met een droge tak op te slaan. Sla eigenlijk nooit en/of langdurig zonder noodzaak met een harde tak op de Thermarun handgreep. Want uiteindelijk zal het zachtere materiaal daardoor beschadigen.
WEDEROM MET DE SNEDE SCHILLEN EN SCHAVEN MET DE LEMMETRUG.
Na het doorhakken van duimdikke takken voor, wederom, haringen, moesten deze ook weer geschild en geschaafd worden, wat ik eerst met de zeer scherpe snede en later met de 90 graden lemmet rug van de A1 deed. Dit klusje lukte dankzij het convex geslepen zeer scherpe lemmet wederom zeer goed (++++). Ook het schrapen met de lemmet rug lukte weer zeer goed (++++).
AANPUNTEN EN INSNIJDEN VAN DE HARINGEN.
Met het zeer scherpe A1 lemmet ging het aanpunten van deze haringen en het insnijden voor de V-groef zeer goed (++++).
Bij het aanpunten van de ruwe haringen begin ik daarmee steunend op een boom of boomstronk en als ik bijna klaar ben, snijdt ik de punt rustig uit vrije de hand bij. Dit alles ging dus zeer goed (++++). Voor de V-groef moet je met een tak echt rustig op de lemmet rug slaan, anders ben je er al doorheen, wat niet de bedoeling is. Of je hebt dan een kortere haring of je kunt “opetenieuw” (= KMA kreet) beginnen.
WEDEROM BATONNEREN.
Dit verticaal en horizontaal batonneren van een ruim 6 cm dikke droge tak lukte ook vandaag zeer goed (++++). Daarna moest die helft in partjes verdeeld worden voor de basis van een Fire-stick en tondel. Ook dat lukte dankzij het nog steeds zeer scherpe convex geslepen A1 lemmet zeer goed (++++).
Na afloop was het bij het in het bos verwijderen van taai hars erg oppassen met het zeer scherpe lemmet. Voor het verwijderen van de plakkerige hars, gebruikte ik daarvoor een afgesneden en plat takje. Ik had overigens wel mijn trouwe EH kit van Tasmanian Tiger bij me. Thuis smeerde ik er later olijfolie op de overgebleven hars en liet dit uren inweken. Daarna weer voorzichtig poetsen, maar ik paste ook daarbij weer op mijn vingers.
ONDERHOUD.
Uiteraard moeten belangrijke gebruiksvoorwerpen zoals wapens, messen, schoppen, zagen en bijlen na gebruik en periodiek goed onderhouden worden. Zo ook de A1, ofschoon het lemmet ervan roestvast is. Eerst het lemmet ervan schoonmaken van aangekoekte plakband of hars, daarna kun je dit lemmet met olijfolie laten weken. Daarna het lemmet opnieuw schoonpoetsen en in oliën. De ruitvormige patroon/ checkering van Thermorun handgreep kun je het beste met een oude tandenborstel schoonborstelen en daarna met een nat doekje poetsen. Als er vuil in de Zytel schede zit, deze eenvoudig onder de kraan uitspoelen en “aan de lucht” laten drogen.
PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST FALLKNIVEN A1 (Max. 5 sterren per item).
UITERLIJK & ESTHETIEK |
++++ |
SLIJPGEMAK |
+++ |
AFWERKING FIT & FINISH |
++++ |
ERGONOMIE HANDGREEP |
++++ |
GEBRUIKTE TECHNIEKEN |
++++ |
MATERIALEN HANDGREEP |
+++ |
GEBRUIKTE MATERALEN |
++++ |
SLIPVASTHEID HANDGREEP |
++++ |
SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK |
++++ |
BEVESTIGING HANDGREEP |
+++ |
STAALKWALITEIT & HARDHEID |
++++ |
GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE |
+++ |
SNIJVERMOGEN |
++++ |
PASVORM MES IN SCHEDE |
+++ |
HAKVERMOGEN |
+++++ |
DUURZAAMHEID SCHEDE |
++++ |
ROESTVASTHEID |
+++ |
DRAAGCOMFORT SCHEDE |
+++ |
STANDTIJD |
++++ |
PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING |
++++ |
TOTALE TESTOORDEEL: ++++ (ZEER GOED / VERY GOOD).
RESUME.
Wegens het zeer scherpe hoogwaardige lemmet, het kapvermogen, de breukvastheid, de hoge standtijd en de comfortabele slipvaste handgreep is ook de Fällkniven A1 mes is nog beter dan zijn ingetogen uiterlijk doet vermoeden! Na afloop van de testen had het lemmet van de A1 nog steeds geen consult bij de slijpspecialist nodig, wat zijn hoge standtijd bewijst.
Ook vind ik dus dat de Fällkniven A1 door zijn grootte, zijn zeer scherpe lemmet met dito lemmetpunt, zijn breukvastheid, zijn standtijd, zijn kapvermogen, zijn zeer comfortabele en zeer slipvaste handgreep (ook onder zeer koude omstandigheden) een zeer geschikt militair veldmes, en echt een aanbeveling waard, is. Zeker bij het hakken scoort de A1 excellent en mede daarom is deze A1 ook bij mijn oude Krijgsmachtdeel verkozen.
Ik zou bij de A1 echter wel een speciale adapter bijvoegen, waardoor de machtige A1 MOLLE compatibel en dus geschikt voor een OPS vest wordt. Surf daarvoor eens naar de fraaie Country Store website of bel voor de beschikbaarheid daarvoor.
TIP: In China worden zoals reeds in een review verteld de succesvolle messenmerken waaronder ook de Fällkniven’s gekopieerd en dan vaak via schijnwebshops op het internet als echt aangeprezen (zie ook mijn Fällkniven S1 review).
Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.
Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.
Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?
Mail ons op [email protected] en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.