Gerber Grappler

DE GERBER GRAPPLER “ THE ONE HAND LOCKING PLIER ”. By Henk Kraaijvanger

Waarschijnlijk wel bekend bij vele outdoor fietsliefhebbers, beoefenaars van diverse takken van motorsport en watersport, sportschutters en  militairen, is de noodzaak om tijdelijk een onderdeel ter reparatie te moeten vastklemmen. Als je alleen bent, is dat sleutelen en tegelijkertijd klemmen met behulp van een regulaire multitool in je vrije hand best lastig. Na het verschijnen van de Grappler is dat probleem echter opgelost! En nu kan hij dat materiaal snel en eenhandig klemmen zonder dat je daarvoor een grondige technische HBO studie gevolgd moet hebben of veel kostbare tijd benodigd had, om een en ander in elkaar te zetten (KISS!) Ook waren sommige merk tools gewoon te lang om gemakkelijk mee te nemen.

DE GRAPPLER LOCKING PLIER:

De gematteerde Grappler is met zijn twaalf functies snel inzetbaar en mijn inzien als klem/griptang nu “de maat der dingen”.
BE AWARE: Overigens kan geen enkele multitool zich meten met een solide, gesmede tang uit de werkplaats.

GEREEDMAKEN VOOR DE FUNCTIE ALS KLEM/GRIPTANG:

Haal uiteraard eerst de Grappler uit het zwarte nylon foedraal. Duw nu met de duim het geribbelde vergrendelstuk, welke op de tangbeen is geschroefd in en duw tegelijkertijd deze vergrendeling naar voren. De inpandige tangkop schuift nu ook uit. Laat aan het eind van de schuifbeweging het vergrendelstuk los, de tangkop is nu vergrendeld.   

Gerber Grappler                  

Opmerking: als de multitool na langdurig gebruik  goed is ingelopen, kun je na het indrukken ook de tangkop met een zwaaiende polsbeweging “open gooien”.     

Trek nu de beide benen van de multitool naar buiten:

 (de bek van de tangkop springt nu open) en stel daarna de tangbek door het verdraaien van de geribbelde stelmoer op de benodigde  stand/grootte.  Bij  het klemmen moet je de tangbenen nu samendrukken, waarna je de bekende klik hoort en met de tangkop bijvoorbeeld een lekkende slang vastklemt. Of, en nu wordt het pijnlijk, onder remote conditions in de desert, een erg ontstoken kies moet verwijderen. Beide toolbenen staan het klemmen nagenoeg parallel.      

Let op: Denk bij het klemmen eraan om je vingertoppen buiten de “werkweg” van de benen te houden, want vloeken is aangeleerd (zie ik wel eens op borden langs de weg staan) en jodelen is een kunst!         

Om de “grip” na het klussen te lossen, hoef je enkel maar met wat kracht de beide benen weer uit elkaar te trekken. Als je zwaar geklemd hebt, gaat dat openen van de benen ook wat zwaarder. Klusje klaar, dan de stelschroef weer terug in de beginstand draaien, de beide benen inklappen, het vergrendelstuk indrukken en de tangkop inschuiven maar. De benen zijn, indien de tangkop goed ingeschoven is, vergrendeld.

DE FUNCTIE ALSSNIJ- EN PUNTTANG: 

Deze tover je tevoorschijn door de tangkop eerst op bovengenoemde wijze geheel uit te schuiven. Trek daarna de beide benen van de multitool naar buiten en stel de tangbek door het verdraaien van de geribbelde stelmoer bijna in zijn achterste stand.  Nu kun je de tangkop als snij- of punttang gebruiken. Wel je vingers tussen de beide benen weghouden, he! En als het klusje klaar is, inklappen maar.

DE AAN BOORD AANWEZIGE GEREEDSCHAPPEN/TOOLS:

De Gerber Grappler bezit vier aan de buitenzijde geplaatste gereedschappen/tools , die met uitzondering van de vijl, allen van roestvast staal vervaardigd zijn en ook eenhandig bedienbaar (m.b.v. een duimknop) en te vergrendelen (liner-lock vergrendelsysteem) zijn. Hoef ik niet meer uit te leggen, hé! 

EERSTE BEEN: Deze heeft uitpandig een ca. 7 cm lang holgeslepen spearpunt-vormig lemmet met een gedeeltelijke kartelsnede, waarbij de snede de goede kant uitwijst (geen been ertussen). Dan de dubbelzijdig vijl, enkel en dubbel gekapt met aan het eind een brede sleufschroevendraaiertip.

TWEEDE BEEN: Het tweede been heeft uitpandig de spijkerlichter/lichte krattenopener met een cm en inch maatlat. Daarnaast een gecombineerde kruiskopschroevendraaier, flesopener en kabelstripper.

Grappler opties

SPECIFICATIES GRAPPLER:

LENGTE SPEARPOINT LEMMET:    7 cm.

MATERIAAL TOOLS:           m.u.v. de vijl, alles RVS 

BREEDTE LEMMET:                          15 mm  

MATERIAAL MULTITOOL:       RVS

DIKTE LEMMET:                                2,3 mm  

LENGTE OPEN / GESLOTEN:  15,2 cm / 12,7 cm 

LENGTE KARTELSNEDE:                   3 cm

GEWICHT MULTITOOL:           298 gram

 

IN DE PRAKTIJK:

De Grappler voldeed als  griptang tot een maximale materiaaldoorsnede van ca. 20 mm goed (+++). Hij presteerde ook goed bij het doorknippen van oude spijkers en dik ijzerdraad (+++). Ook kun je de Grappler redelijk (++) als punttang gebruiken. Het meslemmet werd nagenoeg scheermesscherp afgeleverd  en moest weer wat onderarmharen verwijderen. Maar hij liet er jammer genoeg een paar staan, wat voor punten aftrek zorgde (+++/-). Het lemmet presteerde echter bij diverse hout en kartonsnijtesten goed (+++). Met het zeer dikke manilletouw had hij meer moeite om dit doormidden te krijgen (+++/-). Het vijlen van diverse harde materialen zoals spijkers en botte vishaken ging ook goed, waarbij de dubbel gekapte zijde het beste presteerde (+++). Jammer genoeg was de smalle zijde van de vijl niet gekapt, deze had anders mooi als metaalzaag kunnen dienen. TIP: Gerber kap dat gedeelte van de vijl en er komt een extra functie bij (be smart)! De spijkerlichter/lichte krattenopener zijn voor lichte (nood) werkzaamheden ok, voor zwaar werk moet je echt het gesmede werkplaats gereedschap gebruiken. De gecombineerde kruiskopschroevendraaier, flesopener en kabelstripper voldeden redelijk tot goed (+++/-). De kruiskopschroevendraaier zou iets meer van Rubens moeten hebben en dus voller/massiever moeten zijn. De sleufschroevendraaier aan het eind van de vijl voldoet  bij normaal schroefwerk goed (+++) en heeft een langere werklengte dan de meeste andere multitools. Het bijgevoegde zwarte nylon foedraal voldeed bijna goed, hij zou wel M.O.L.L.E compatible moeten zijn (+++/-).

RESUME:

Voor genoemde doelgroep is de Gerber Grappler een waardevolle aanwinst voor de gereedschapskit. Wel heeft hij nog wat te verbeteren aandachtspunten. Maar als griptang voor “onderweg” is hij onovertroffen. Met dank aan Mikx b.v te Groningen.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op [email protected] en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.