DE LEATHERMAN WINGMAN MULTITOOL. By Henk Kraaijvanger
Volgens mij heeft Leatherman juist gereageerd op de financiële crisis door een tweetal “budget multitool” modellen uit te brengen. Want je kunt je Eurocenten maar eenmaal uitgeven. Deze modellen zijn de Wingman. Gezien de adviesprijs voor de van RVS gemaakte Multitool is het echt een budget tool die geproduceert is in de USA. In tegenstelling tot veel duurdere broertjes, heeft de Wingman (net als zijn broertje de Sidekick) een verende tangkop en een goed geplaatste functionele kledingklip (geschikt voor slechts een draagpositie).
BESCHRIJVING WINGMAN.
Zoals reeds gezegd is deze “budget” Leatherman uit glanzend RVS gemaakt en de tangkop is gemakkelijk te openen en te sluiten. Dit door beide uiteinden van de benen “simpelweg” te roteren totdat deze benen gefixeerd worden. De grip/punttang en knipfuncties staan door een inwendige veer (niet wegspringende veer) onder lichte veerdruk. Dit verhoogt het eenhandig gebruik sterk. Dankzij de wat afgeronde en gedeeltelijk afgedekte benen (een been wat bol, de andere wat hol), ligt de multitool comfortabel in de hand. De punttang sluit goed, maar bedenk wel dat deze evenals die van de meeste andere multitools uit gegoten staal is. Onzin? Nou, ik heb in mijn loopbaan al heel wat afgebroken multitoolpuntjes gezien. Wat wel jammer is, dat bij de dichtgedrukte benen (knipfunctie) er geen overlapping van de ene snij/knipvlak met de andere is, waardoor er een spleetje tussen deze beide snij/knipvlakken zit. Hierdoor is zeer dun materiaal of de veelvuldig genoemde “Fieldwire” niet volledig door te knippen. Ook zijn er in de benen enkele kleine uitsparingen, die ik van een dun trekkoordje heb voorzien. Maar wat zit er verder nog aan boord?
LINKER (BOLLE) BEEN.
Outside: Het 6,5 cm lange gemodificeerd & gebogen Wharncliffvormig lemmet (420 HC RVS) met een vleugje “reverse tanto” heeft een gedeeltelijke kartelsnede en een ovale openingssleuf. Om het lemmet te openen, dien je je duim in deze openingssleuf te plaatsen en het lemmet rechtsom (clockwise) te roteren totdat deze door het liner-lock vergrendelsysteem vergrendeld wordt. Om het geopende lemmet te ontgrendelen, dien je het van het ontgrendelteken voorziene ontgrendelstuk in te duwen en het lemmet linksom te roteren en in te klappen (pas op de vingers). In ingeklapte positie wordt het lemmet door de zogenaamde “Ball Detent” zeker gefixeerd. Ook zit de goed dragende kledingclip op de buitenzijde van de lemmetas gemonteerd.
Inside: Demultitool moet hiervoor eerst uitgeklapt worden om het benodigde gereedschapsdeel te kunnen pakken en daarna de benen weer in te klappen (dit voor een veilig gebruik). Alle drie de gereedschappen worden niet vergrendeld maar gefixeerd en kunnen dus onder erg zware druk onbedoeld inklappen. Het is maar dat u dat weet. Aanwezig zijn de zeer scherpe haakvormige dozen / verpakkingsopener; de enkel gekapte “ hout/metaal/allesvijl” met aan een zijde een korte cm en inch maatlat en aan het eind een kleine sleufschroevendraaiertip. Jammer genoeg was de smalle zijde van de vijl niet gekapt, deze had anders mooi als metaalzaag kunnen dienen. TIP: Leatherman, kap dat smalle gedeelte van de korte vijl en er komt een extra zaagfunctie bij en kap ook de vijl dubbel! Als laatste is er de eveneens scherpe blikopener met V-vormige draadstripper. Voor een betere openingswijze zijn allen voorzien van een iets opstaand nagelhaakje.
RECHTER (HOLLE) BEEN.
Outside: De schaar is te gebruiken als de multitool ingeklapt is.Deze schaar heeft een vrij groot formaat in relatie tot de grootte van de multitool. Om deze schaar te kunnen gebruiken, dien je de schaar linksom (counter-clockwise) te roteren, totdat deze vergrendeld wordt. Ook deze schaar wordt in uitgeklapte toestand door het liner-lock vergrendelsysteem vergrendeld. Om de vergrendelde schaar te ontgrendelen, dien je het van het ontgrendelteken voorziene ontgrendelstuk in te duwen en het lemmet rechtsom te roteren en in te klappen. In ingeklapte positie wordt de schaar door de zogenaamde Ball Detent zeker gefixeerd.
Inside: De multitool moet hiervoor weer uitgeklapt worden om het benodigde gereedschapsdeel te kunnen pakken en daarna de benen weer in te klappen (dit voor een veilig gebruik).Nu kun jede van een merkteken voorziene, vrij platte Philips kruiskopschroevendraaier met ronde kabelstripper of een middelbrede sleufschroevendraaier met half ovale uitsparing en dito merkteken gebruiken. Voor een betere openingswijze zijn allen voorzien van een iets opstaand nagelhaakje.
SPECIFICATIES.
LEMMETLENGTE: 6,5 cm |
DIKTE MULTITOOL: 18 mm |
LEMMETSTAAL: 420 HC RVS |
LENGTE GESLOTEN: 9,7 cm |
BREEDTE MULTITOOL: 34 mm |
GEWICHT: 198,4 g |
DE GEBRUIKSTEST. (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed / - = punten aftrek).
Naast de Magnum First Responder gebruik ik deze dokter Lansky met zijn slijpsessie weer langskomen.
Met de punttang en ook de griptang moest ik lange ijzeren nieten uit een houten krat trekken wat goed lukte, zonder dat er een puntje afbrak (+++) of ik pijn in mijn vingers kreeg. De kniptang werkte bij het doorknippen van diverse ijzerdraden, waaronder het dikke afrasteringdraad, goed (+++). “Onderweg” moest de smalle kruiskopschroevendraaier me tijdens het demonteren van bureaumeubels, uit de brand helpen. Dit lukte vrij redelijk, maar soms schoot de kop wegens de te smalle kruiskop uit (++), dus vindt ik dat voor meer grip onder zware omstandigheden, de kruiskopschroevendraaiertip iets ronder/voller moet zijn. De brede sleufschroevendraaier ( volgens Leatherman een medium-screwdriver ) was vrij dik voor de normale sleufschroeven, hij paste net, maar wel onder wat druk uitoefenend (++). De schaar werkte op de meeste materialen goed (+++).
RESUME. De Leatherman Wingman is een goed budget model voor zijn prijs. Hij heeft wat minpunten, edoch in zijn prijsklasse vindt je geen betere. De handgreep is niet scherp, maar ergonomisch gevormd. De aanwezige gereedschappen zijn voor normaal EDC gebruik voldoende uitgebreid. Wel zou ik er standaard, een nylon foedraal bijvoegen. Maar voor mijn uitstapjes in het bos is de duurdere Super Tool 300 een betere keuze, denk ik.
Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.
Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.
Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?
Mail ons op [email protected] en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.