Opinel No. 8

OP PAD MET DE NO. 8 OUTDOOR VAN OPINEL. By Henk Kraaijvanger

De meeste van U kennen waarschijnlijk de Opinel’s al wel, die beroemde Franse “boerenmessen” met beukenhouten handgrepen en scherpe koolstofstalen lemmeten.
Deze werden met zo’n boerenslimme wijsheid gemaakt, dat zelfs de Brusselse en Haagse politiek nog van deze boerenslimheid kan leren. Of willen ze dat juist niet!

 

HOEZO?
De politiek kan (of is het wil niet?) maar geen grip op de financiële Wereld en graaicultuur in de B.V. Zorg, bij Woningcorporaties e.d. krijgen, want deze instellingen blijven gewoon (over onze ruggen) doorgaan met het uitbetalen van hoge bonussen. Dus, zijn onze zogenaamde volksvertegenwoordigers aan het “dweilen met de kraan” open, maar luisteren, ho maar!  En Brussel blijft maar verkwisten, behalve voor zichzelf. Maar op bijltjesdag (verkiezingen) kunt U ze laten betalen. Al is het maar eens in de vier jaar. Dit soort gerommel door graaiers bij financiële instellingen is wel van alle tijd want werd immers 2000 jaar geleden al in de Bijbel, NIET VOOR NIETS als dubieuze personen en “woekeraars” benoemd.

Maar nu terug naar de de slimme Franse boeren en de Opinel staalwaren. De eerste mes modellen waren niet roestvast, maar wel zeer scherp en gemakkelijk naslijpbaar. Later zouden de roestvaste modellen met heften van allerlei houtsoorten en in ook in verschillende kleuren in zwang komen. Ook het slanke L’Effile vouwmes met zijn scherpe RVS fileerlemmet, is verkrijgbaar in verschillende grootten (No. 15,12,10 en 8) en met verschillende greepmaterialen. Dit mes begint ook een echte hit te worden. Ook perfect in de keuken te gebruiken.

Opinel No. 8 

DE LANGE VAN VADER OP ZOON GESCHIEDENIS:

Met de geboorte van de Franse Joseph Opinel in 1872 zou alles beginnen. In 1890 begon de toen 16 jarige Joseph Opinel als gereedschapsmaker in zijn vaders smederij te Maurienne te werken, om zo de voor de boeren en bosarbeiders noodzakelijke boeren en bosgereedschappen te vervaardigen. Vader Daniel Opinel vervaardigde er allerlei snij en hakgereedschappen, zoals bijlen en hakmessen. Onze Joseph kreeg al snel het idee voor het vervaardigen van een klein en praktisch, maar vooral betaalbaar zakmes. Deze vervaardigde hij van het overgebleven staal van genoemde hakmessen en bijlen. Vroeger werd er namelijk al meer gerecycled dan onze milieu lobby doet vermoeden. In eerste instantie maakte onze Joseph deze zakmessen voor vrienden en bekenden (wie anders wil elke keer het gezeur van “wat vind jij ervan” aanhoren). Het zakmes werd al snel een succes en daarom opende hij zijn eigen smederij in Pont du Gevoudaz om zo de familie traditie te volgen. In Maurienne in regio Savoie werden al sinds de 18 Eeuw geslepen producten vervaardigd. Als merkteken sloeg Joseph de initialen JH.en de naam OPINEL in het koolstofstalen lemmet. Van dit 1e mes is onlangs een Jubileummodel gemaakt bij het 120 jarig jubileum. Dit is een exacte kopie van dat originele mes. Door het verkoopsucces van verschillende groottes Opinel zakmessen (1 t/m 11), bleek de werkplaats al snel weer te klein en mede door het feit dat Joseph zijn zakmes Internationaal wilde presenteren (globalisering bestond toen ook al) en op die buitenlandse markt wilde brengen, verhuisde hij naar het grotere Chambery. In 1909 kreeg het lemmet naast de naam OPINEL een extra nieuw merkteken, de “Gekroonde Hand”. Door de hoge kwaliteit van zijn messen won Joseph Opinel in 1911 op de “Alpine International Exhibition” te Turijn, een gouden medaille. In 1920 kwamen Joseph’s zonen Marcel en Leon in het familiebedrijf werken. In 1926 vernielde een grote brand de messenfabriek, waarop in 1927 noodgedwongen een moderne nieuwe fabriek geopend zou worden. In 1939 stopte  Opinel met de productie van het No. 1 en het No. 11 model (wie heeft deze nog over? ).                                                                                       

Joseph’s kleinzoon Marcel kwam in 1950 in het familiebedrijf werken en vond in 1955 de gepatenteerde veiligheidsring ter vergrendeling van het geopende lemmet, het zogenaamde enkelvoudige “Virobloc” uit. De grondlegger van de firma Opinel, Joseph overleed in 1960, op 88 jarige leeftijd. In 1973 werd te Chambery een automatische productielijn geopend voor de productie van houten handgrepen. Nu weet U waarom de Opinel’s zo betaalbaar zijn. Wegens de goede kwaliteit van de messen, verdiende Opinel in 1989 de felbegeerde Trademark. In 2000 werd het dubbele “Virobloc” vergrendelsysteem uitgevonden, die naast het vergrendelen van het geopende lemmet, ook dit lemmet in gesloten toestand kan borgen. En voor de drinkebroers onder U, Opinel heeft een zakmes met ingebouwde kurkentrekker, welke zijdelings naar buiten scharniert. En de verdere rest is historie, alhoewel! Onlangs werd de No.8 Outdoor geïntroduceerd. HALLO, Halo bent U er nog? Met een stukje geschiedenis, bent U altijd bij de tijd.  

Foto 2 Opinel No.8 

No. 8 Outdoor met een 8,5 cm lang en 2,5 mm dik roestvast stalen lemmet uit het Zweedse Sandvik 12C27 RVs. (Zuid ontmoet Noord) Tevens bezit dit lemmet voor poreuze materialen (b.v. berg en sisaltouw) een 3,5 cm lange kartelsnede en voor op het water en bij de bergsport, een schakelopener (geschikt voor schakels van 4 t/m 10 mm).

Deze uitsparing moet je na het snijden van de maaltijd goed afspoelen en schoonmaken, anders kun je ziek worden, door de nog aanwezige etensresten. De tweekleurige weerbestendige kunststof handgreep is uit polyamide met glasvezel en polyamide met elastomeer vervaardigd, waardoor het bestand is tegen extreme temperaturen (tussen -40 en + 80 graden Celsius). Ook bezit de handgreep het dubbele “Virobloc” vergrendelsysteem, dat zoals al gezegd zowel het geopende als gesloten lemmet kan vergrendelen. Om het geopende lemmet (spelingvrij) te vergrendelen, dien je de “Virobloc” met de duim naar links of  naar rechts draaien. Om het gesloten lemmet tegen ongewild openen in de broekzak te borgen, kun je de “Virobloc” naar links te draaien. Tevens bezit deze handgreep aan het eind een schel signaal/noodfluitje (110 dB) en een vangriempje. Als je met een blessure in het bos ligt, kun je met behulp van dit fluitje hulp naar je positie “roepen”. Het vangriempje zou vervangen kunnen worden door een klein SERE knoopkompasje in een speciaal huis (Homeij, geef dit a.u.b door aan Silva). De handgreep is in de kleuren antraciet /oranje, antraciet /blauw, antraciet / groen en antraciet /lichtgrijs leverbaar. Vooral de oranje uitvoering is net als de rode Victorinox en Wenger messen, gemakkelijk in het bos terug te vinden.

Opinel No. 8 Outdoor Whistle 

Tips: maak de handgreep wat slipvaster en pas een kleine vingeruitsparing (choil) toe, door het eerste twee scherpe tandjes van het lemmet bot of geheel weg te slijpen. Dat zal het gebruikersgemak sterk verbeteren. En doe er standaard een rustiek riemfoedraal bij.

 

CONCLUSSIE:  De No.8 met houten handgreep is nog lichter (44 gram).

 

DANK AAN: Met dank aan de heer Bas Pijlman van Homeij Oisterwijk b.v.

In de volgende AK-56’s zal de messenrubriek verdwenen zijn , dus bij deze bedankt voor het jarenlang lezen van de uitgebreide messenartikelen en tot ziens bij www.bushcraft.nl

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op [email protected] en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.