BEGINTEST EN NULMETING:
Alhoewel de grote Pohl Force Alpha Four Tactical Desert niet voor bushcraft maar voor tactisch (veld)werk ontworpen werd, moest hij toch houtsnij en hakproeven zoals bij bushcraft gewoon is, uitvoeren. Het vouwmes werd wel scheermesscherp afgeleverd en weer sneuvelden er veel onderarmharen (zie foto).
Daarmee scoorde het lemmet zeer goed(). Ook stond de lemmetpunt van het ingeklapte lemmet in het midden tussen de montageplaten (Liners), wat op een zeer goede Fit& Finish () en productiekwaliteit wijst. Ook het vergrendelstuk van de Liner-Lock vergrendeling stond links van het midden.
Daarna was het testpapiertje aan de beurt, die ook zeer goed () doorgesneden werd. Ook de tomatensnijtest lukte zeer goed (). Het vouwmes is naast zwaar veldgebruik en Close Combat dus ook zeer goed () geschikt voor “Food Preparation” /voedselbereiding in je basiskamp dus!
DE THUISTESTDAG 1:
DE SPINE-WACK VERGRENDELTEST. Bij de zogenaamde “Spine-Wack” test wordt de sterkte van de vergrendeling d.m.v. het normaal tikken met de rugzijde van het geopende en vergrendelde lemmet op een stuk hout uitgetest (niet nadoen a.u.b. in verband met mogelijk verlies van je vingers), waarbij het geopende lemmet dus volledig vergrendeld moet blijven. Deze “Spine-Wack” test werd dankzij de 2 mm dikke montageplaat en vergrendelstuk, die niet terugveerde of brak, zeer goed volbracht (). Het lemmet bleef volledig open en veilig inzetbaar vergrendeld. Na afloop had ik nog steeds mijn tien vingers, maar ik had bij deze Pohl Force vouwer ook niet anders verwacht.
DE TOUWSNIJTEST:
Deze snijtest werd op diverse nylon en manillatouwen uitgevoerd, waaronder het harde nylontouw, bergtouw en het duimdikke wat zanderige manillatouw. Het vrij grote brede zeer scherpe lemmet klaarde de snijtest ondanks zijn conventioneel geslepen snede (Plain Edge) op de verschillende touwen zeer goed (). Ook moest het lemmet het rode 550 Issue parakoord voor de duim/vingerkoord natuurlijk doorsnijden.
DE KARTONSNIJTEST:
Deze kantonsnijtest op een aantal dikke kartonnen dozen ging voor de grote Pohl Force Alpha Four Tactical Desert zeer goed ().
Ondanks zijn conventionele snede (Plain Edge) sneed hij het verschillende karton snel doormidden. Het lemmet werd er ook nog warm van en had na afloop last van het doorgesneden plakband. Om dit van een zeer scherp lemmet te verwijderen is oppassen geblazen. Na afloop van de infame kartonsnijtest moest het lemmet ook weer zijn scherpte bewijzen op het testpapiertje. Deze scherpte was nog zeer goed (). Maar ja, het lemmet wordt ook uit een uitgekiend en “sinds jaar en dag” beproefd D2 gereedschapstaal vervaardigd.
DE ZOUTWATERTEST:
Hierbij moest het lemmet zijn corrosievastheid bewijzen en werd het lemmet daarbij urenlang, gedeeltelijk ondergedompeld in het zoute zeewater. Door het lemmet gedeeltelijk onderdompelen kun je na afloop van de test de verschillen beter op de grensvlakken zien. Na afloop zag ik geen hotspots op het semi-roestvaste lemmetstaal, dus mijn oordeel is dat het gebruikte lemmetstaal goed corrosie vast () was.
DE VELDTESTEN: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld! Maximaal 5 uit 5 (sterren). ( = matig; = redelijk; = redelijk tot goed; = goed; = goed tot zeer goed; = zeer goed ; = uitmuntend; = excellent.
PIMPEN:
Voordat ik het bos in ging, heb ik eerst wat aanpassingen doorgevoerd namelijk de vervanging van het elastische vangkoord door een duim/vingerkoord uit het rode parakoord. Ook heb ik tegen verlies in het veld en het wegglijden over de riem en daardoor rond je middel draaien, het foedraal van een vangkoord met een mini-karabijnhaakje voorzien. Die klip ik dus als extra zekerheid aan mijn riem. Want ik weet uit ervaring dat een vrij zwaar mes foedraal met nylon koppel lus vrij snel van een losgemaakt nylon veldriem/koppel glijdt. Een vangkoordje die aan deze veldriem/koppel voorkomt dit wegglijden.
DAG 2.
Op een wat waterkoude zondag tezamen met mijn vrouw lekker het bos van de Pilberg in om er te wandelen en de Gear waaronder de grote Tactical Desert te testen.
DE SNIJTESTEN:
De snijtesten op een drie centimeter dikke al wat uitgedroogde tak verliep zeer goed (), de spaanders vlogen daarbij rond. Daarna heb ik als een bever de stok 360 graden rondom ingesneden, totdat deze in een punt brak. Het grote en brede zeer scherpe lemmet klaarde die klus ook zeer goed ().
DE HAKTESTEN:
Het hakken met het grote mes ging door zijn robuuste zeer scherpe lemmet, het gewicht en de lengte van het vouwmes zeer goed (). Ook zonder behulp van het door mij bevestigde duim/vingerkoordje. Door dat rode koordje kun je bij het per ongeluk laten vallen van het zandkleurige vouwmes in de onder begroeiing, hem veel beter terugvinden. De vergrendeling hield zeer goed stand en het geopende lemmet was na afloop soepel te sluiten. Bij het openen van het lemmet had het vergrendelstuk van de Liner-Lock vergrendeling zich daarbij niet “vast gevreten” in de lemmettang.
RONDOM/HORIZONTAAL BATONNEREN:
Om een dikke tak sneller door te snijden/hakken kun je dat ook doen via de horizontale batonneer methode. Daarbij leg je de tak horizontaal op een harde ondergrond bijvoorbeeld een omgevallen boomstam, zet daarop de snede van het lemmet en sla met een stevige tak op de lemmet rug. Nu drijf je daarmee de scherpe snede tot in het midden van het hout. Nu de tak omdraaien met de inkeping naar beneden en opnieuw bovenstaande werkwijze uitvoeren. Dit alles lukte ook weer zeer goed ().
BATONNEREN/SPLIJTEN VERTICALE STOK: Maar waarom moet je met een mes eigenlijk kunnen batonneren?
Daarvoor gebruik je toch een goede kampbijl of een machete? Ja, dat klopt, maar die moet je dan wel bij je hebben! Als je onder zeer natte survivalomstandigheden bij een noodgedwongen overnachting zonder handbijl, toch droog aanmaaktondel of houtjes voor een levensreddend vuur nodig hebt, vind je meestal alleen natte takjes en takken.
En met die natte takjes en takken kun je geen vuur maken. Om nu toch droog brandbaar materiaal van die takken te kunnen gebruiken, zoek je afgevallen takken of hak je de lange takken van de boom af en door het zogenaamde “ 360 graden batonneren” dus kort je deze lange stukken met het mes dat je bij je hebt eerst in. Dan zet je zo’n gekort deel rechtop, zet je snede van het lemmet op de kop ervan en sla met een knuppel op de lemmet rug en daardoor splijt (batonneer) je deze tak. Ga verder met het lemmet totdat je vier partjes hebt. Nu kun je van de droge kern van zo’n partje rondom fijne krullen snijden om zo een Fire-stick te maken. Die kun je dan voor het ontsteken en aanmaken van vuur gebruiken.
Het spreekt voor zich dat je met de robuuste Pohl Force Alpha Four Tactical Desert vouwer ondanks dat het een vouwmes is, toch goed tot zeer goed () kon batonneren. Je slaat overigens door de sierlijke schijnscherpe wel de knuppel (Baton) sneller stuk.
DE LEMMETPUNT STERKTETEST:
Ook nog even de sterkte van de lemmetpunt en de stevigheid van lemmetbevestiging in een al afstervende omgevallen boom getest en voor zeer goed() bevonden. Bij thuiskomst het lemmet even met een olielapje schoongepoetst want dat had hij verdiend en daarna de scherpte op mijn testpapiertje uitgetest. Deze scherpte was nog steeds zeer goed () gebleven. Ook het vergrendelstuk van het Liner-lock vergrendelsysteem vergrendelde zoals “Out of the Box”.
DAG 3.
Op een wat waterkoude dag weer te voet het bos in die niet alleen bij bushcrafters, hikers en natuurliefhebbers favoriet is. Uiteraard met mijn favoriete Tasmanian Tiger rugzak en Dakota regenjas. Eerst in het bos maar even de koppel met het Pohl Force foedraal met de grote zeer scherpe vouwer en een foedraal met survivaldoosje omgehangen. Daarna het bosperceel in om een wandelstok te hakken en aan te punten. Staatsbosbeheer had net de bomen van een bosperceel geruimd, dus van die boompjes maar een wandelstok gehakt en gesneden. Ook heb ik er een scherpe punt aan gesneden. Lekker hiken om gezond te bewegen en het is fijn om daarbij met een goed gereedschap op pad te zijn. Via een lang recht pad kwam in op een winderige vlakte, dus ging ik maar weer snel het bos in.
Daarbij kwam ik langs een vennetje (Bloempjes Ven) met fraaie eenden en daarna maar weer eens richting Zuiden. Op een grensstuk tussen bos en heide heb ik maar van mijn pauze/lunch genoten. Even voor de zichtdekking weer een stukje het bos in en om uit de wind te blijven. Daar werden weer verschillende snij, hak en batonneertesten met de Pohl Force Alpha Four Tactical Desert vouwer gedaan zoals:
HAKKEN, resultaat, zeer goed ().
SNIJDEN, resultaat: zeer goed ().
BATONNEREN, resultaat: goed tot zeer goed ().
KOFFIE ROEREN, resultaat: zeer goed ().
Ook heb ik daar de handgreep van mijn wandelstok maar fraai recht gezaagd. Daarna was het lunchtijd met instant pasta om de interne kachel weer op te porren.
Ook voor de nog benodigde energie, want voor de nog komende kilometers voor de boeg zal ik die nog nodig hebben. En om op die route mijn oogjes en oortjes flink open te houden natuurlijk. Be Prepared Because You Never Know! Hier in de provincie Noord-Brabant in het algemeen en in de zeer fraaie bossen ervan in het bijzonder kun je tegenwoordig zomaar de verkeerde lieden tegen het lijf lopen, lieden die met illegale waar de NL/BE grens oversteken of die net hun drugsafval wilden dumpen/ gedumpt hebben en bij die illegale praktijken zeker geen pottenkijkers / getuigen daarbij dulden. Derhalve moet je in de (grens) bossen je ogen en oren flink openhouden om maar niet in het politiedossier te komen onder de vermelding ” Hij was op de verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats”. Maar met de juiste gereedschap met een Edge of Life en je gezonde verstand kun je zulke lieden hun voordeel hopelijk ontnemen. En met de Pohl Force Alpha Four Tactical Desert vouwer heb je die juiste Edge of Life. Surprise, Speed and Agression zijn dan de verdere drijfveren of Survival of Your Life. Refuse To Be a Victom, So Make Them Pay!
NOODWEER OMSTANDIGHEDEN TIJDENS EEN AANSLAG:
Ik ben overigens ook van mening dat als de Parijzenaren bij die lafhartige terroristische IS aanslagen destijds LEGALE zelf-verdedigingswapens hadden gehad, de terroristen VEEL, Veel, veel eerder gestopt / uitgeschakeld zouden zijn en daardoor het slachtofferaantal flink minder zou zijn geweest. Want als je als terrorist en/of boef niet weet waar/ en of er achter de verdere deuren een heuse patriot met “de Make My Day” mentaliteit en een geladen wapen staat, die je zo naar je “beloofde maagden” wil schieten/blazen, pas je echter wel op. Want meestal durven zulke lafbekken alleen op ongewapende en onschuldige burgers te schieten en/of ze op te blazen of dood te rijden. Dit geldt overigens ook voor Brussel, London en elke grote Europese stad waar IS sympathisanten en/of “De Vijfde Colonne lieden” rondlopen!
MEMORIES ONDERWEG:
Maar nu terug naar betere tijden in het fraaie bos. Mijn route voerde ook nog langs het hek van mijn vorige werkomgeving, alwaar de memories weer los kwamen. Maar die ik nu nog niet allemaal mag delen. En ja hoor, ik kwam weer een grote loslopende hond tegen, die met een rotgang op me afkwam en ik dus maar mijn wandelstok ter protectie ophief. En hij dus bijna tegen mijn opgeheven wandelstokpunt sprong. Tja, baasje moet je hem maar beter trainen en hem ook aan de lijn houden. Thuis aangekomen, mezelf onderhouden en daarna de gebruikte Gear onderhouden.
Wel moest het lemmet zijn “overgebleven ”scherpte weer bewijzen op mijn testpapiertje. Die werd zoals verwacht, nog steeds zeer goed doorgesneden ().
DAG 4.
Wederom op de ATB het fraaie bos van de Brabantse wal in, uiteraard weer “gepakt en gezakt”. Zie ook www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/brabantse-wal.
Het werd weer een herhaling van veel bekende hak en snijklusjes, die allen ook weer goed tot zeer goed en zeer goed volbracht werden. En natuurlijk stond ook weer het voor vouwmessen roemruchte batonneren op het programma. Die batonneertest werd ook weer goed tot zeer goed () afgelegd, dit in tegenstelling tot die van een grote “Franse collega” destijds.
HAKKEN , resultaat, zeer goed ().
SNIJDEN, resultaat: zeer goed ().
BATONNEREN, resultaat: goed tot zeer goed ().
DE VUURONTSTEEKTEST:
Doordat het grote, brede en zeer scherpe lemmet een sierlijke schijnscherpte heeft, lukte het vuur ontsteken mede dankzij mijn geprepareerde wattenbolletjes redelijk tot goed (). In een noodgeval voor meer snelheid zou je echter ook de snede kunnen gebruiken, wat ik doordat ik het vuurtje kon ontsteken, niet gedaan heb. Het bolletje met vaseline op petroleumbasis ontstak de op de grond liggende tondel en takjes goed aan. Natuurlijk deed ik dat vuurtje maken wel op een zanderige ondergrond en was er na afloop geen krasjes op het lemmet te zien.
Na afloop van deze testen heb ik alleen de scherpte van de snede middels het meegenomen testpapiertje/noodbriefje gecontroleerd, die nog steeds nagenoeg scheermesscherp was. Het onderhoud deed ik later thuis wel. Daarna was het zoals gezegd thuis het onderhoud op het D2 lemmet en het gehele mes.
DAG 5. Op een fraaie zaterdagmiddag weer op de ATB het bos in om de Pohl Force Alpha Four Tactical Desert weer flink “aan de tand te voelen”. Flink wat waterstroompjes moesten overgestoken worden om mijn favoriete testarea te bereiken en op de paden onderweg lagen veel losgewaaide takken en boompjes de zogenaamde “Weduwenmakers”, dus testmateriaal te over! Weer veel snijtesten gedaan op zowel droog als nat hout. Ja, ja ik weet het, de Pohl Force Alpha Four Tactical Desert is bedoeld als tactische vouwmes, mogelijk ook voor “Out of Area” omstandigheden. Misschien is dat de reden dat ik bij het pauzeren op de “zandplaat” plotsklaps zijn fraaie foedraal vol zand had zitten. Ik was namelijk vergeten de sluiting dicht te maken. Een ondoordacht moment die gelijk afgestraft werd, dus poetsen maar!
SNIJDEN, resultaat: zeer goed ().
RONDOM BATONNEREN, resultaat: zeer goed ().
HAKKEN, resultaat: zeer goed ().
BATONNEREN, resultaat: goed tot zeer goed ().
Daarna koffie gedronken, waarbij het mes mijn oploskoffie moest roeren. Dat lukte overigens prima. Als afsluiting van de snijtesten van die dag deed ik met de lemmetpunt fijne snijklusjes op gedroogde hout wat zeer goed () ging. Daarna via een andere route (komt dat nog van mijn militaire tijd en de vele gelopen patrouilles?) terug naar mijn uitgangsstelling, thuis dus. Daar werd eerst de ATB en de Gear onderhouden, daarna mezelf. Thuis werd ook het onderhoud op het D2 lemmet en het gehele vouwmes uitgevoerd en “de boel” verder geïnspecteerd. Het lemmet had geen schade ondervonden, maar ik zag wel dat het grendelstuk van de Liner-Lock vergrendelsysteem door al die langdurige zware hak en batonneer testen, wel wat meer naar het midden toe was “gekropen”. Natuurlijk had deze Liner-Lock zoals verwacht niet bij het ruige veldwerk gefaald. Het houthakken en batonneren van dikke takken is eigenlijk ook een best een zware test voor de vergrendelsystemen van de vouwmessen. Ik weet na vijf zware testdagen echt genoeg van deze zeer fraaie Pohl Force Alpha Four Tactical Desert en sluit derhalve deze veldtesten af.
PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST POHL FORCE ALPHA FOUR TACTICAL DESERT:
AFWERKING FIT & FINISH: |
Zeer goed / |
WOW GEHALTE: |
Zeer goed / |
UITERLIJK & ESTHETIEK: |
Zeer goed / |
GEBRUIKTE TECHNIEKEN: |
Zeer goed / |
GEBRUIKTE MATERIALEN: |
Zeer goed / |
STAALKWALITEIT & HARDHEID: |
Zeer goed / |
SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK: |
Zeer goed / |
BEDIEN GEMAK VERGRENDELSYSTEEM: |
Zeer goed / |
STERKTE VERGRENDELSYSTEEM TIJDENS DE SPINE-WACK VERGRENDELTEST: |
Zeer goed / |
CENTRERING GESLOTEN LEMMET: |
Zeer goed / |
VUUR ONTSTEKEN MET DE LEMMET RUG: |
Redelijk tot goed / |
HAKVERMOGEN |
Zeer goed / |
CORROSIEVASTHEID LEMMET: |
Goed / |
SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD. |
Zeer goed / |
SLIJPGEMAK: |
N.V.T. |
ERGONOMIE HANDGREEP: |
Zeer goed/ |
MATERIALEN HANDGREEP: |
Goed tot zeer goed/ |
SLIPVASTHEID HANDGREEP. - Met tactische handschoenen aan: - Blote hand/ zonder handschoenen: |
Zeer goed / Goed tot zeer goed/ |
BEVESTIGING HANDGREEP: |
Zeer goed / |
WERKING KLEDINGKLIP: |
Zeer goed / |
HANTEERBAARHEID VOUWMES: |
Goed tot zeer goed / |
PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING: |
Zeer goed / |
PERSOONLIJKE TOTALE TESTOORDEEL: ( ZEER GOED / VERY GOOD).
RESUMÉ:
De Pohl Force Alpha Four Tactical Desert is zoals zijn naam al aangeeft voor tactisch gebruik ontworpen en zal het zeker zeer goed doen bij het werken in “remote area’s in blote voeten landen” zoals bijvoorbeeld Mali. Of komt Turkije er daar ook bij? Ik heb deze Pohl Force Alpha Four Tactical Desert vouwer ofschoon hij zoal reeds gezegd voor tactisch gebruik ontworpen is, toch bij een aantal bovenstaande bushcraft & houtsnij/hakklussen ingezet.
Ofschoon de Pohl Force Alpha Four Tactical Desert vouwer in Taiwan geproduceerd is, zijn de Fit & Finish zeer goed. En ondanks dat deze Pohl Force vouwer ook speciaal voor gebruik met tactische handschoenen aan ontworpen is, vindt ik hem ook voor bushcraft geschikt. Hij ligt ook zonder handschoenen aan goed tot zeer goed passend in mijn maat 9,5 hand. Het semi-roestvaste D2 conventioneel geslepen lemmet kwam scheermesscherp uit de fabriek en had zoals al verwacht een hoge standtijd. De kledingclip volbracht zijn taak ook zeer goed en het meegeleverde fraaie nylon foedraal maakt het geheel als pakket keurig af. Voor de fanatieke messenverzamelaar: met deze Pohl Force Alpha Four Tactical Desert heb je ook nog een uniek gelimiteerd model vouwmes (Pohl Force Tactical Limited Edition)!
TOPS:
- Design.
- Fit & Finish
- Het gebruikte lemmetstaal.
- De scherpte af fabriek.
- De standtijd van het lemmet.
TIPS:
- Maak ook greep platen uit canvas of linnen Micarta.
- Maak op het normale tactische model op de lemmet rug een haaks vlakje voor gebruik met een vuurstaal.
Overigens wil ik in de toekomst ook wel eens een Pohl Force vouwmes met een “Frame-Lock” vergrendelsysteem testen. Kijken of dit vergrendeltype ook “Batonneer Proof” is.
DANKBETUIGING (MET DANK AAN / DANKE SCHON / GRAZIE/ A LOT OF THANKS TO):
Met dank aan de heer Dietmar Pohl van Pohl Force Knives voor de ondersteuning bij het tot stand komen van dit nieuwe Pohl Force review.
Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.
Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.
Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?
Mail ons op [email protected] en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.