POHL FORCE STRIKES AGAIN WITH THE BRAVO ONE! By Henk Kraaijvanger
Enige tijd geleden kwam er een pakketje binnen met als inhoud de fraaie Bravo One Survival van Pohl Force. Dit vouwmes zal tijdens de komende testen aan de tand gevoeld worden, het mes was keurig verpakt in een gepolsterd foedraal met een certificaat van echtheid met serienummer en handtekening van de controleur , wat extra informatiemateriaal en “ Goodies” geleverd. Zoals een sleutelhanger bij deze Bravo One Survival. Keurig uitgeleverd, Herr Pohl.
DE POHL BRAVO ONE SURVIVAL:
Na de test van de Bravo One had ik destijds al in het CMH een afspraak gemaakt voor een handvergroting (het schijnt dat in Nederland bijna alles vergroot kan worden, behalve de hersencapaciteit, het gezond verstand en het ethisch inlevingsvermogen van sommige politici), maar na het verschijnen van de Bravo One modellen, kon ik deze afspraak afzeggen. De Bravo One Survival is door zijn formaat en comfortabele greep een echt “Every Day Carry” (EDC) vouwmes . En in een survival situatie is een survivalmes DAT mes, dat je bij je draagt. Niet het grote (dure) robuuste survival mes thuis of in de compound / bivak e.d. Aan mijn herkenningsplaatje had ik destijds als zogenaamde “ Last Ditch” ook nog een RVS minimesje met lock (Trango) en oranje signaalfluitje hangen. Want ook ik “had only one ass to risk”. Nu zou ik deze Trango vervangen door een van de kleine Spyderco Bug Knives.
DE SPECIFICATIE:
De Bravo One Survival is een schaalverkleining van de door mij in augustus 2009 beschreven Pohl H3 Alpha One. (zie uw favoriete wapenmagazine AK-56 nummer 92). Aart, je vindt het toch niet erg dat ik vertel, dat ik voor AK-56 geschreven heb? Je collega vindt het benoemen van mijn artikels in zijn wapenblad namelijk maar niets. Maar nu terug van de waan naar de werkelijkheid van de dag.
Het compacte vouwmes bezit een iets recurve-vormig lemmet uit het roesttrage D2 gereedschapstaal met een zwarte PTFE coating. Het lemmet heeft tevens een sierlijke schijnscherpte, een gedeeltelijke kartelsnede (voor de rechtshandige messengebruiker) een nuttige lemmet-choil (veiligheidsuitsparing voor de vinger) en een geribbelde dubbelzijdige duimplaat, die U er zelf moet opzetten.
HOEZO ZELF OPZETTEN? Dit komt, omdat in Duitsland het dragen van een eenhandig te openen vouwmes met een vergrendeling/lock verboden is. Daarom wordt deze duimplaat er politiek correct los bijgeleverd. DUS, vakantiegangers, let hierop bij uw bezoek aan Die of Der Heimat, anders kan het KASSE, SOFORT ZAHLEN werden/worden! Het monteren van deze duimplaat is overigens gemakkelijk zelf te doen door eerst het kleine sleufschroefje uit de lemmetrug te schroeven, dan deze duimplaat in zijn positie te drukken en daarna het zaakje weer vast te draaien. NEE, Nee, uiteraard niet na bezoek aan uw favoriete kroeg. En ik zal U eerlijk verklappen, dat ik mijn leesbril moest opzetten, omdat zonder dit hulpmiddel mijn armen veel te kort waren.
GEBRUIK:
Om het ca. 8,3 cm lange lemmet te openen, duwt U met de duim tegen de geribbelde duimplaat, waardoor het lemmet mede dank zij de fosfor bronzen lemmetplaatjes, zeer soepel opendraait. Aan het eind van deze rotatie vergrendelt het zogenaamde Middle -Lock vergrendelsysteem met Safety Dent (ontwerper David Boyle) dit geopende lemmet “zeker en vast”.
Dankzij de half maanvormige Safety Dent is het onbedoeld indrukken van deze vergrendeling en daardoor het onbedoeld ontgrendelen van het geopende lemmet nagenoeg uitgesloten. Dit komt de veiligheid tijdens werkzaamheden zeker ten goede, vooral bij de diverse greep varianten. De gestructureerde Zytel spacer en dito greepschalen (2,5 mm dik ) zitten met kleine sleufschroefjes (3 mm kop) op de stevige zwarte RVS liners (1 mm dik) geschroefd.
De 9 mm ronde holle lemmet en greepbouten zijn eenvoudig met een 6 mm brede sleufschroevendraaier te verdraaien, de voorste greepbout om de lemmetspeling te kunnen justeren en beiden om het geheel voor onderhoud te demonteren en na afloop weer te monteren. Ook klemt de achterste greepbout de draadstalen kledingklip vast (dit kan op twee manieren (links/rechts), beiden met de draagwijze: lemmetpunt up. Als laatste bijzonderheid van beiden holle bouten, er kan een koord doorheen, dit voor een polsriem e.d.
DE VELDTEST: (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed / - = punten aftrek).
Ook de Bravo One Survival kwam scheermesscherp uit het gepolsterde foedraal. De bekende slopend karton snijtesten op de kartonnen dozen verliepen goed (+++). Kein Probleme, Herr Pohl. Maar ook het dikke manilla touw en andere soorten touw werden snel en goed doorgesneden (+++), dit dankzij de rechts aangebrachte, gedeeltelijke kartelsnede. Het lemmet trotseerde het zoute water uit Zeeland dankzij de speciale lemmetcoating zonder “blikken of blozen”. Het lemmet van de EDC volbracht de houtsnijtest op mijn favoriete testmateriaal (natte en droge eikentakken) op mijn dito test-area ook goed, maar een conventioneel geslepen lemmet is daarvoor een betere keuze (+++/-). De vergrendeling hield ook keurig stand tijdens de Spinewack vergrendeltest (+++). De gestructureerde, ietwat dikke handgreep is bij diverse snijtesten erg slipvast en comfortabel (+++). Hij paste tevens perfect in mijn hand (maat 9,5). Als handzame EDC presteerde het vouwmes ook goed (+++) in een bivak, dit bij het snijden van salami worst, Duits boerenspek, harde broodjes, fruit e.d. Het mes is prettig aan zijn draadstalen kledingklip te dragen , dit zonder je broekzak te vernielen.
|
POHL BRAVO ONE SURVIVAL |
Lemmetlengte: |
8,3 cm |
Lemmetbreedte: |
26 mm |
Lemmetdikte: |
3 mm |
Lemmetstaal / Hardheid HRC.: |
D2 roesttraag / HRC. 59 |
Coating: |
zwarte PTFE coating |
Lengte handgreep: |
11 cm |
Breedte handgreep: |
25 mm |
Dikte handgreep: |
13 mm |
Lengte ingeklapt: |
11 cm |
Totaalgewicht: |
100 gram |
CONCLUSIES / AANBEVELINGEN /BEVINDINGEN:
Pohl Force levert het gehele mes met toebehoren keurig af. De Bravo One Survival is door zijn handzame afmetingen prettig te dragen en door zijn iets dikke handgreep veilig en ook prettig te gebruiken. Het lemmet is en blijft lang scherp (hoge standtijd) en het gehele mes is goed afgewerkt. Een echte mes voor Every Day Carry (EDC) dus.
LET OP: nooit een lang elastisch vangkoord aan je vouwmes gebruiken in combinatie met het geopende lemmet. Bij het per ongeluk loslaten van het geopende mes bij het uitgetrokken koord, zal dit elastische koord “inveren” en kan het lemmet je daardoor mogelijk verwonden. BE SMART.
TIP: Een pak pleisters met Pohl Force embleem bijvoegen, dit wegens zijn scherpte zou overigens niet verkeerd zijn.
Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.
Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.
Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?
Mail ons op [email protected] en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.