THE MYTH AND RUGGED GEAR OF TASMANIAN TIGER.
By: Henk Kraaijvanger
DE MYTHE EN DEWERKELIJKHEID.
De Tasmaanse Tijger - ook bekend als de Thylacines Cynocephalus of Tasmaanse Buidelwolf - was het grootste vleesetende buideldier van het Australische continent. De Tasmaanse Tijger / Buidelwolf lijkt een kop te hebben van een hondachtige, waaraan de het zijn naam dan ook te danken heeft. Het dier is echter geen afstammeling en deelt ook geen voorouder van de wolf. Het uiterlijk van de kop van de Tasmaanse Tijger /Buidelwolf is echter ontstaan door een gelijke niche, ook wel convergente evolutie genoemd. Je kunt zeggen dat de Tasmaanse Tijger/ Buidelwolf de plaats heeft (had) in Australië, die de wolf heeft in Noord-Amerika, Europa en Azië heeft.
De Tasmaanse Tiger/ Buidelwolf had ongeveer de grootte van een kleine wolf. Zijn naam Tasmaanse Tijger verdiende het dier door de gestreepte vacht op zijn rug en lange wat gestreepte staart, die beiden als camouflage dienden. Als een niet erg snelle, maar wel aanhoudende nachtelijke jager achtervolgde hij zijn niet te grote prooi tot deze uitgeput waren, om deze vervolgens te verscheuren en op te peuzelen. Hij was daartoe uitgerust met een uitstekende set van tanden en een bek die hij tot 180 graden kon openen. Tijdens de langdurige jacht op zijn prooi vertoonde de Tasmaanse Tijger / Buidelwolf geen genade en die zou hij echter later zelf ook niet krijgen.
VAN JAGER TOT GEJAAGDE.
De boeren die zich in Tasmanië vestigden maakten jacht op de Tasmaanse Tijger / Buidelwolf, omdat het dier hun schapen zou doden. De Tasmaanse Tijger/Buidelwolf is echter sinds de Jaren Dertig van de Vorige Eeuw, mede door de Dingo op het Australische vasteland uitgestorven, de laatste exemplaren van de fraaie Tasmaanse Tijger/Buidelwolf leefden op het eiland Tasmanië. De laatste Tasmaanse Tijger/ Buidelwolf werd daar echter in 1933 gevangen en naar een lokale dierentuin gebracht. Het dier zat ruim drie jaar gevangen in de dierentuin van Hobart, alwaar hij in zijn buitenverblijf door blootstelling aan koude en hitte en algemene verwaarlozing in 1936 stierf.
MOSTERD NA DE MAALTIJD.
Pas op 10 juli 1936 werd de Tasmaanse Tijger /Buidelwolf in Tasmanië wettelijk beschermd. Dit was echter mosterd na de maaltijd, want waarschijnlijk was de soort toen al zo goed als uitgestorven. De gevangen Tasmaanse Tijger /Buidelwolf stierf namelijk 59 dagen later, op 7 september 1936. In het zuidwesten van het Tasmanië stichtte men een groot reservaat om de nu beschermde en verdreven dieren een toevluchtsoord te geven en zo de soort te behouden. Toch zijn er sinds zijn hoogstwaarschijnlijke uitsterven in 1936 ruim 4000 informele waarnemingen geweest van de Tasmaanse Tijger/ Buidelwolf, waarvan er een aantal als betrouwbaar kunnen worden bestempeld. Ook zijn er enkele voetafdrukken gevonden. In 1966 is er een verlaten hol gevonden van een buidelwolf, men kon echter niet vaststellen wanneer dit hol was verlaten.
MYTHE OF WERKELIJKHEID?
Op amateur filmbeelden uit 1973 is een dier te zien dat lijkt op een jonge buidelwolf, maar de kwaliteit is te slecht om het met zekerheid te zeggen. Wel zijn de strepen te zien op de rug en de karakteristieke manier van rennen. Ook betwist bewijsmateriaal dat de buidelwolf niet uitgestorven zou zijn, is een foto van een Duitse toerist, Klaus Emmerichs, waarop de achterkant van een buidelwolf te zien zou zijn. Sommigen dachten aanvankelijk dat de foto echt was, maar sommige latere deskundigen zijn ervan overtuigd dat er met de digitale foto is geknoeid. De foto was pas 14 maanden nadat hij gemaakt was door de Duitse toerist, door hem opgeleverd. Volgens Emmerich zelf omdat hij niet besefte dat hij een officieel uitgestorven dier had gefotografeerd.
Er zijn thans nog velen die de hoop koesteren dat er nog kleine groepjes buidelwolven schuilen in de uitgestrekte wildernis van Tasmanië. Als dit al het geval zou zijn, is de kans zeer klein dat voor deze uitermate kleine populatie uitsterving vermeden kan worden. Zie eens mijn bijhorende filmtip: The Hunter (2011 Australian film).
HET MOEDERBEDRIJF TATONKA.
Het Duitse bedrijf TATONKA GmbH, nu bekend van zijn zeer uitgekiende outdoor producten werd in 1993 in Dasing (Beieren) opgericht. Natuurlijk had het bedrijf daarvoor al de ervaringen en “Roots” in de buitensport. In Sioux taal betekent TATONKA overigens BIZON, want voor de indianen was en is de bizon nog steeds een heilig dier. Voor TATONKA is het een symbool van de natuur, vrijheid, wildernis en kracht. Maar hij is nog meer: ??Hij heeft doorzettingsvermogen en een eigen markant hoofd. Met deze kenmerken, konden ze zich bij TATONKA van harte identificeren als een buitensportmerk. TATONKA heeft eigen fabrieken in Vietnam met een hoge kwaliteitsbewustzijn en dito controle.
DE ROOTS EN HISTORIE VAN DE TATONKA IN EEN KORTE “VOGELVLUCHT”.
1980 Stichting van de Berg Sport GmbH door Winfried Schechinger.
1985 Verhuizen naar Puchheim in de buurt van München.
1989 De bouw van de productiefaciliteit in Vietnam.
Verhuizen naar een eigen bedrijfsgebouw in Dasing.
1991 Uitbreiding van de productielocatie in Vietnam.
1993 Het verkrijgen van de investering licentie voor Mountech Co. Ltd. tot oprichting van het merk TATONKA.
1994 Hernoemen van Mountain Sport GmbH in de TATONA GmbH.
1996 Bouw van een tweede productie-eenheid in Ho Chi Minh-Stad (Vietnam).
1997 Het bouwen van een eigen staalproductie.
1999 Merkregistratie van TASMANIAN TIGER in Duitsland.
2001 Wereldwijd merkregistratie voor Tasmanian Tiger, de Tasmanian Tiger producten worden eerst getoond op de IA. De eerste Tasmanian Tiger Market catalogus.
2004 Andreas Schechinger neemt het beheer van TATONKA GmbH over.
2008 Uitbreiding van de investering licentie voor Mountech Co. Ltd.
Consolidatie van productielocaties Mountech Co. Ltd. op een locatie in Ho Chi Minh.
2011 Certificering van de productielocatie Mountech Co.Ltd. na de sociale norm SA8000, het project “Open Factory” begint bij de Mountech Co. Ltd.
2013 20-jarig bestaan ??van het merk TATONKA.
2014 Vernieuwing van de SA8000 certificering voor Mountech Co. Ltd.
2015 Samenwerking Tasmanian Tiger met www.bushcraft.nl.
INTRO TASMANIAN TIGER GEAR.
In 1999 werd door TATONKA dus de militaire Gear afdeling “Tasmanian Tiger” opgericht. Door de mythe van de Tasmanian Tiger / Buidelwolf, zijn bijzondere eigenschappen, het jachtinstinct, de uitstekende camouflage, de wijsheid, het uithoudingsvermogen en de mythe heeft het moederbedrijf TATONKA zijn “militaire- tak”, Tasmanian Tiger genoemd. En zit de afbeelding van de Tasmaanse Tijger/ Buidelwolf trots in elke TT product geborduurd. De mythe / legende van dit fraaie dier leeft dus nog voort!
DE ALGEMENE BESCHRIJVING VAN HET TASMANIAN TIGER OBSERVER PACK (OD GROEN / 331).
De TASMANIAN TIGER OBSERVER PACK werd tezamen met de CANTEEN POUCH MK2 geleverd. Die Canteen pouch werd daarna op de PALS aan de voorzijde ervan bevestigd.
De TT Observer Pack werd in Duitsland ontworpen en in de 100% Tatonka GmbH dochteronderneming Mountech Co. Ltd. in Ho Chi Minh City, Vietnam geproduceerd. Deze Tactische rugzak bezit een ergonomisch gewatteerde/gepolsterde rug (met aan de binnenzijde een verwijderbare foam/schuimplastic polstering; een aan de bovenzijde gestikte en van een slipvaste rubberen cover voorziene handgreep; ergonomisch gevormde en gevoerde schouderbanden; een afneembare heupgordel met twee handige ritsvakjes; een zogenaamde stevige “wrap-around rits”; drie speciale antenne openingen; een onder vak met een ritssluiting voor de regenhoes en een oranjekleurige signaaldoek); diverse net pocket voeringen; een interieur met verschillende bevestigingsmogelijkheden; een fraai geborduurd visuele Tasmanian Tiger merkteken; een Cordura Fabric kwaliteitsteken; een brede strook klittenband (voor patches met de naam of speciale tekens) ; aan de voorzijde en zijkanten PALS voor MOLLE draagsysteem voor optionele bevestiging van extra foedralen/zakjes.
DE EXTRA’S/BEVINDINGEN BINNENZIJDE GROOT HOOFDCOMPARTIMENT.
- Vak met klep (klittenbandsluiting) voor het gepolsterde uitneembare rugdeel.
- Contactvlakken rug uit mesh stof.
- Bovenaan twee kunststof D-ringen.
- Bovenaan twee lussen voor multifunctioneel gebruik (waarvan een met klittenband).
- Vak uit netvoering met rits, vier kunststof D-ringen en elastische lussen/loops voor diverse uitrustingstukken.
- Aan de binnenzijde zijkanten elastische lussen/loops voor diverse uitrustingstukken.
- Drie antenne openingen, ook geschikt voor de drinkslangen van een drinksysteem.
- Twee labels met Tasmanian Tiger merkteken en adres herkomst.
DE EXTRA’S/BEVINDINGEN BINNENZIJDE KLEPVAK.
- Handig ritsvak met diverse kleinere vakjes (deze is bereikbaar van zowel binnen als buiten).
- Aan de bovenzijde sterke draaglus (gedeeltelijk met rubber gevoerd)
- Diverse PALS voor extra MOLLE tasjes.
DE EXTRA’S /BEVINDINGEN AAN BUITENZIJDE HOOFDCOMPARTIMENT.
- Aan de bovenzijde een opgestikte en van een slipvaste rubberen cover voorziene handige handgreep. Daarmee kun je ook in een noodgeval een slachtoffer op de plek des onheils mee wegtrekken.
- De sterke en handige die tot de bodem loopt, met trekkoordjes voor een snelle openingswjjze.
- PALS aan de voorzijde, aan de beide zijkanten en aan de onderzijde, dit voor het gebruik van Extra MOLLE tasjes/ Gear.
- Twee van Fastex gespen voorziene compressie riemen/ straps, waardoor bij een afgeladen hoofdcompartiment MINDER spanning op de ritsen komt te staan, wat de levensduur van de ritsen weer ten goede komt.
- Diverse kunststof D-ringen voor het aansnoeren (gebruik bungees) van extra benodigde Gear of kleding.
- Drie antenne openingen, die echter ook voor de slang van een bladder drinksysteem geschikt zijn.
DE EXTRA’S / BEVINDINGEN BUITENZIJDE KLEPVAK.
- Handige rits aan de voorzijde (net onder strook klittenband) om het binnen compartiment via de voorzijde te bereiken (handig voor noodzakelijk kleine uitrustingstukken en EHBO kit).
- Brede strook klittenband ( 5 x19 cm) voor benodigde naamplaatjes, patches en batches.
- Aan de voor-onderzijde een smal horizontaal vak met ritssluiting, dit voor de meegeleverde regenhoes en het oranjekleurige signaaldoek (voor bevestiging van deze veiligheidsflap moet je de elastische koorden door de bovenste kunststof D-ringen van het voorvlak en over de Tanka’s halen. Tegen verlies zijn beide accessoires aan elastische koorden bevestigd. Goed gedaan Tasmanian Tiger.
DE EXTRA’S /BEVINDINGEN HEUPBAND
- De gepolsterde heupgordel is af te koppelen (de bevestiging ervan zit met klittenband onder de rug polstering) en deze heupgordel heeft verder twee handige ritsvakjes en is tevens verstelbaar door OD Fastex sluiting.
DE EXTRA’S / BEVINDINGEN SCHOUDERRIEMEN.
- De S-vormige schouderriemen met Fastex gespen/snelsluitingen (deze zitten onder de elastische cover met snel trekriem) en zijn in een noodgeval DIRECT los te koppelen, waardoor je in een ongeval b.v. een val in het water, je rugzak kunt afwerpen om boven te blijven.
- De schouderriem bezit twee kunststof D-ringen en een opgestikte riem met daaronder meerdere bevestigingsmogelijkheden.
- De schouderriemen zijn ook onder het wandelen cq. marsen in draaglengte te verstellen, zonder dat je daarbij je rugzak moet afdoen. Trek daarbij bij aan de twee riemuiteinden.
- Een demonteerbare verstelbare borstband/ strap met elastiek. Hierdoor is hij ook in hoogte verstelbaar.
*DE RIJST/ZANDZAK MEET METHODE:
Volgens deze methode van volume bepalen wordt de rugzak met literzakken / halve liter / kwart liter zakken rijst/zand gevuld om het volume te bepalen. Daarbij houden ze 1 cm vanaf de ritssluiting aan. Dit meten wordt in 2018 “de standaardtest” voor de rugzakken, voorgeschreven door de Europese Gemeenschap. Daarmee zijn Tatonka en Tasmanian Tiger hun tijd ver vooruit en daarbij richting bepalend voor de branche.
DE SPECIFICATIES VAN DE TT OBSERVER PACK.
MATERIAAL: |
CORDURA® 700 DENIER |
AFMETINGEN: |
47 x 35 x 22 cm |
VOLUME: |
*22 liter volgens de rijst/zandzak meetmethode |
BACK-SYSTEEM: |
Opgevuld Back System |
GEWICHT: |
2.40 kg |
VERKRIJGBARE KLEUREN: |
331 Olive; 040 Zwart en 343 Khaki |
ONTWORPEN IN: |
Duitsland |
PRODUCTIELAND: |
Vietnam. |
DE DRAAGTESTEN IN HET VELD.
TESTAVOND 1:
Op een druilige avond tezamen met mijn dochter een stukje gewandeld, dit om de rugzak juist af te stellen en een nulmeting qua comfort te hebben. Hierbij was de rugzak licht bepakt, wel zat mijn standaard Gear erin. Het eerste wat opviel waren de comfortabele schouderriemen met snel-sluiting, de vele nuttige PALS en het gebruiksgemak bij het in/uitpakken.
TESTDAG 2.
Op een wederom fraaie zomerdag het oefenterrein in, dit om in geaccentueerd terrein het draagcomfort van de gehele rugzak te beoordelen. Dankzij de handige ritssluiting van het klepvak kun je ook via de buitenkant in het inpandige vak komen! Het comfort van deze rugzak is zeer goed (++++), nergens geen drukplekken “ hot spots” te bespeuren. Jammer genoeg geen andere items te testen.
TESTDAG 3.
Daarna op een stormachtige dag met afwisselend zon en regen, cross country hikend een flink stuk gewandeld. Daarbij werd wederom gekeken naar het draagcomfort, de aangeboden extra’s e.d. De rugzak voldeed daarbij zeer goed (++++).
TESTDAG 4.
Op een erg regenachtige dag werd de rugzak urenlang in de tuin gezet met keukenpapier als indicator in het bovenste deel van het hoofdcompartiment. Daarmee kun je eventueel de doorgeslagen regen zien. Vergeet niet dat een rugzak uit een “normale” buitenstof, slechts een bepaalde tijd waterafstotend is. Na het binnenhalen bleek het keukenpapier nog droog te zijn. Normaal stop je je spullen ook nog in een drybag voor extra veiligheid. Deze heeft Tasmanian Tiger ook in zijn assortiment zitten. Maar ik kan natuurlijk ook bij een regenachtige “ Hike ” de meegeleverde nylon regenhoes gebruiken, waarvoor complimenten aan Tasmanian Tiger.
TESTDAG 5 (THE LONG ROAD).
Op een mooie zonnige zaterdag (he, he, die zon werd tijd ook) het bos in, dit om de Tasmanian Tiger en de nieuwe Fox Njall aan “de tand te voelen”. Bij het bereiken van het bosrand eerst de broekspijpen in mijn sokken gedaan (tegen teken e.d.), daarna eerst mijn “Rig” met mijn HKD foedraal, een groot Spyderco Manix2 XL vouwmes in een dito HKD foedraal en de brandnieuwe Fox Njall vaststaander uit de ruime TT Observer rugzak gehaald en omgehangen.
Halverwege de tocht werd het plotseling best warm en werd er gepauzeerd om de Fox Njall uit te testen en ook te “lunchen”. Ook moest de tester weer een nieuw laagje anti-insectenspul aanbrengen, want het barste er van de teekjes. En door de handige ritssluiting aan de voorzijde van de TT Observer, kon ik zo het binnen-compartiment bereiken om dat anti-insectenspul te pakken. Gelukkig droeg ik ook de broekspijpen in de sokken en had ik een beige gekleurde lange broek aan, zodat je deze teekjes zag lopen en je deze daarna gemakkelijk kon uitschakelen. Ook in het geaccidenteerde terrein droeg de TT Observer zeer goed (++++) en dat zonder te kraken e.d. Wel kreeg ik dankzij het hete weer en de rugzak best veel zweetvorming, maar dankzij de mesh contactvlakken rugzijde werd dat goed (+++) weggewerkt.
DE TT CANTEEN POUCH MK2.
Ook de aan de rugzak bevestigde CANTEEN POUCH MK2 beviel erg goed (++++), mede door zijn handige ruimte met water afloopgaten; PALS; zijn handige opgestikte vakje; zijn klep met dubbele sluiting (Fastex gesp/snelsluiting en klittenbandsluiting) en zijn trekkoord.
TESTDAG 6.
Wat begon als een zonnige dag zou uiteindelijk eindigen in een regenachtige dag. Na het uit de auto stappen de TT Observer omgehangen en de autosleutel in het rechter handige ritsvakje van de heupband gedaan. Deze is daarbij goed opgeborgen, zonder na afloop te moeten zoeken. Voordat de regenbuien te hevig werden, toch maar de bijgeleverde nylon regenhoes om de rugzak gedaan. Dit ging dankzij zijn elastische aan te trekken “rondom koord” met Tanka zeer goed (++++). De gehele voor, boven en zijkanten van de rugzak werden daardoor goed tegen de regen en binnendringende vocht beschermd.
Mocht je snel in het hoofdcompartiment moeten, gewoon even de Tanka “lossen” en dan de bovenkant van de regenhoes iets naar beneden trekken, dankzij de Wrap-around ritssluiting kun je er goed en snel bij. Natuurlijk na terugkomst deze regenhoes (om de rugzak heen ) goed laten drogen en daarna pas opgeborgen in zijn ritsvakje.
TESTDAG 7.
Op een zeer fraaie dag wederom het fraaie bos van de Brabandse Wal in, om zowel de Fox Njall, de Tasmanian Tiger Observer rugzak en de MWC Kampfschwimmer Uhr aan de tand te voelen. De Observer draag ik militair hoog, wat ik zeer comfortabel dragen vind en waarbij ik mijn RIG kan omhouden. Dankzij de mesh rugstukken droogt het rugpand snel & goed en heeft de drager minder last van transpiratie.
Ik kan op dit moment geen mankementen aan de rugzak en zijn draagcomfort opsommen. Ook de aan de rugzak bevestigde TT CANTEEN POUCH MK2 voldoet zeer goed (++++).
TESTDAG 8.
Op een late zomerdag het fraaie bos en de paden weer in om de TT Observer op comfort, bruikbaarheid en duurzaamheid te testen. Alles presteerde nog steeds goed/zeer goed. Natuurlijk was het niet alleen maar lopen, maar werd er ook gepauzeerd. Dankzij de handige “ Wrap-around ritssluiting” van het hoofdcompartiment en de handige ritssluiting aan de voorzijde, kun je snel en gemakkelijk bij de benodigde spullen en voeding. Tevens waren er geen hangende “Weduwemakers” op de afgelegde paden te bespeuren.
HOEZO WEDUWEMAKERS?
Door een harde storm zijn sommige bomen & boomtoppen soms (bijna) afgebroken. Moet je daarna in een bos door dicht kreupelhout of op de paden lopen, let dan goed op de hoog in de boom los hangende zogenaamde “weduwe makers” (loshangende takken of complete boomtoppen), want die kunnen zo naar beneden vallen.
TIP: Check dus eerst visueel over circa honderd meter die route af op deze “ Weduwe makers” en ga bij hun afwezigheid dan pas lopen. Herhaal dit dus voortdurend totdat u uit het bos bent.
TESTDAG 9.
Op een fraaie vrijdag het bos weer in om het comfort en bruikbaarheid van deze rugzak opnieuw te “bekijken”, de rugzak bleef doen wat hij moest doen. De handige ritsvakjes op de heupriem voldeden zeer goed, net als de gehele rugzak overigens.
TESTDAG 10.
Op een redelijk mooie dag een stuk met de rugzak gelopen, waarbij ik een waterhindernis tegenkwam en dus een stukje met de rugzak moest zwemmen. Na de regendichte regenhoes om de voorkant en zijkanten van de rugzak geplaatst te hebben, maar het koele water in om deze hindernis met het drijfpakket over te steken. Dus moest ik een stukje te zwemmen.
De achterkant/rugpand van de rugzak bleef onbedekt, maar lag ook niet in het water. De rugzak had dankzij de meegeleverde regenhoes genoeg drijfvermogen om me te ondersteunen en begon gelukkig ook geen water door te laten. Dankzij de waterdichte hoes en de Wet van Archimedes kon ik naar de overkant.
Op een inham bij een surfplek kon ik veilig het water uit en kon ik mezelf fijn afdrogen. Gelukkig had ik extra kleding en een handdoek ingepakt. Daarna werd ik aangekleed dankzij het koele water best warm. Het zelfde principe als destijds tijdens de vele winteroefeningen, jezelf wassen met koud water uit de waterwagen, koud koud, waarna je als je weer aangekleed was, later begon te “gloeien”. Nu weer terug na het drijfpakket met de Tasmanian Tiger Observer, die als drijfpakket zeer goed (++++) voldeed.
Thuis aangekomen de natte kleding buiten laten drogen, het rugpand en de regenhoes van de rugzak laten drogen en zelf even douchen. De binnenzijde van de rugzak was zeer goed (++++) droog gebleven.
TESTDAG 11.
Op een mooie vrije dag de natuur, bos en polder in, lange paden onder de voeten door laten gaan (gelukkig nu met nieuwe binnenzooltjes in de Karrimor schoenen). Zowel de TT Observer rugzak als de genoemde binnenzooltjes voldeden zeer goed. Dit is de laatste beschreven testdag, ik kan deze Tasmanian Tiger Observer Pack rustig aanbevelen.
BEOORDELING TASMANIAN TIGER OBSERVOR PACK.
COMPLEETHEID RUGZAK. |
Zeer goed / ++++ |
DRAAGCOMFORT RUGPAND. |
Zeer goed / ++++ |
DRAAGCOMFORT SCHOUDERBANDEN. |
Zeer goed / ++++ |
DRAAGCOMFORT HEUPBAND. |
Zeer goed / ++++ |
DRAAGCOMFORT BORSTRIEM. |
Goed / +++ |
STERKTE BUITENSTOF. |
Zeer goed /goed / ++++/- |
WATERBESTENDIGDHEID BUITENSTOF. |
Goed / +++ |
WATERBESTENDGHEID REGENHOES. |
Zeer goed / ++++ |
LEEG DRAAGGEWICHT. |
Goed / +++ |
AFWERKING RUGZAK. |
Zeer goed / ++++ |
OPTIONELE EXTRA’S. |
Zeer goed / ++++ |
WOW GEHALTE: |
Zeer goed / ++++ |
TOTALE PERSOONLIJKE TESTOORDEEL: ZEER GOED / ++++
RESUME.
De TT Observer Pack is een robuuste, maar prettig te dragen rugzak. Met zijn vele PALS zijn er diverse handige MOLLE tasjes aan te bevestigen. Het binnen compartiment is snel te bereiken en ook te beladen, dit dankzij zijn sterke en handige “Wrap-around” ritssluiting.
De Fastex gespen/snelsluitingen zijn mijns inziens voor militair gebruik “een must have”, want daarmee kun je in een noodgeval je rugzak DIRECT los koppelen en afwerpen.
Het smalle horizontale vak voor de meegeleverde regenhoes houdt je rugzak droog en het oranjekleurige signaaldoek is erg doordacht en nuttig in de praktijk. Het oranje kleurig signaaldoek zal bij een oefenmars met de rugzak voor extra veiligheid zorg dragen!
DANKBETUIGING.
Met dank aan de heer R. Poursaidi (Aussendienst NRW & Benelux Tasmanian Tiger) voor de ondersteuning. Vielen Dank Herr Poursaidi fur die Unterstutzung!
www.tasmaniantiger.info/shop/aktuelle-top-produkte/
Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.
Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.
Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?
Mail ons op [email protected] en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.