DE VELDTESTEN:
DE VOORWAARDEN: Bij het falen/het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld! Maximaal 5 uit 5 (sterren). ( = matig goed; = redelijk goed; = redelijk tot goed; = goed; = goed tot zeer goed; = zeer goed ; = uitmuntend goed; = excellent goed.
DAG 1.
Op een fraaie winterdag na op mijn uitstijgpunt afgezet te zijn, gepakt en gezakt de bossen door en richting huis aan. Op mijn speciale plekjes heb ik uiteraard mijn veldtesten met de BK&T 62 Kephart (in de wandelgangen Beckhart) gedaan. Als outdoor mes moest het eerst stukken droge takken doorhakken, wat dankzij het scherpe lemmet goed tot zeer goed ging. Ik miste daarbij echter daarbij wel het oog aan het eind van de handgreep voor een vingerriempje en de daarbij horende “Swing”. Daarna door middel van batonneren deze stukken in vieren gespleten en daar werden vuurstokken en tondel van gemaakt. Het zeer scherpe lemmet klaarde deze beide klussen zeer goed en dat zonder dat er deformaties/gebreken aan het lemmet kwamen.
DE SCORES VAN DEZE 1e TESTDAG:
- Het doorhakken van 3 cm dikke lange takken: Redelijk tot goed / .
- Het horizontaal door batonneren van lange takken in stukken: Zeer goed /.
- Het batonneren van de stukken hout in partjes: Zeer goed / .
- Het maken van vuurstokken en tondel: Zeer goed / .
- Het comfort van de houten handgreep met blote handen: Zeer goed / .
- De slipvastheid van de houten handgreep met blote handen: Goed tot zeer goed/ .
- Het draagcomfort in zijn lederen schede aan de lederen HKD riem: Zeer goed/ .
Na afloop heb ik conform mijn ingedrilde onderhoudsdrang, het lemmet met een oliehoudend doekje “gepamperd” dus schoongewreven.
DAG 2.
Op wederom een fraaie winterdag naar mijn Hide-area over het water. Daar heb ik wat snijtesten op verschillende soorten hout gedaan, haringen aangepunt en wat aanmaaktondel gemaakt. Ondanks dat het lemmet GEEN zogenaamde “Scandi slijpwijze” heeft, lukte alles zeer goed.
DE SCORES VAN DEZE 2e TESTDAG:
- De snijtesten op diverse soorten hout: Zeer goed/ .
- Het aanpunten van stokken tot haringen: Zeer goed /.
- Het maken aanmaaktondel: Zeer goed /
En inderdaad, daarna was het tijd voor onderhoud en niet voor “patina”.
DAG 3 / DE THUISTESTDAG.
DE KARTONSNIJTEST: De infame en in principe slecht voor de snede zijnde kartonsnijtest werd op diverse soorten karton gehouden, waaronder ook de levering doos. Ondanks dat het lemmet uit 1095 CV koolstofstaal al twee velddienst testdagen op ook droog/hard hout “achter de kiezen had”, ging het lemmet zeer goed door het klein te maken karton.
DE TOUWSNIJTEST: Het zeer scherpe en voor een Becker vrij dunne lemmet van de Becker Kephart ging tijdens de touwsnijtest zeer goed door de standaard gebruikte testtouwen, zoals het Manilla touw en het taaie bergtouw. Na afloop van beide snijtesten was het lemmet nog zeer scherp, wat ik uiteraard wel met het testpapiertje gecontroleerd heb, want “meten is weten”.
DE ONDERARMHAREN SNIJTEST: Voor de tweede keer moest het lemmet weer zijn scherptebewijzen op de haren van mijn onderarm. Deze haren hadden “geen schijn van kans” en sneuvelden bij bosjes. Hierna spoelde ik het lemmet met warm water af en wreef ik het lemmet uiteraard met een olijfoliehoudend doekje droog & schoon voor de komende keuken snijtesten want ik houd niet van haren in mijn eten. Ook mijn eigen haren niet!
DE E.D.C./ KEUKENSNIJTESTEN:
TOMATEN SNIJDEN: Eerst moest het lemmet een aantal tomaatjes in dunne plaatjes snijden wat dankzij de hoge scherpte en de beperkte dikte van het lemmet zeer goed ging.
UIEN SNIJDEN: Daarna volgde de uiensnijtest die ook zeer goed ging. Ik kreeg daarbij de tranen in mijn ogen van dit hoge snijgenot. Maar door de reactie van het zure uiensap kwam er na een zestal uien zoals verwacht wel patina op het koolstofstalen lemmet. En dat was niet gemakkelijk met normale onderhoudsmiddelen weer weg te poetsen, dus liet ik het zo. Voor voedselbereiding is een roestvaststalen lemmetstaal eigenlijk een betere keuze, maar we hebben het hier niet over een keukenmes, maar over een “Old School” Outdoormes.
DE SCORES VAN DEZE 3e TESTDAG:
- De kartonsnijtest: Zeer goed / .
- De touwsnijtest: Zeer goed/.
- De onderarmharen snijtest: Zeer goed / .
- Tomaten snijden: Zeer goed / .
- Uien snijden: Zeer goed/.
DAG 4.
Op een fraaie namiddag het bos in om de nieuwe Chiruca jachtlaarzen uit te testen en met de Becker Kephart BK&T 62 wat specifieke snijklusjes op diverse houtsoorten uit te voeren. Maar ik kwam onverwacht een nu diepe en brede sloot tegen, die ik echt moest oversteken. Met behulp van mijn vouwzaag korte ik de omgewaaide/gevallen bomen in een draagbare lengte en sloeg ik met het “Beckhart” / Kephart de lastige zijtakken eraf en zo maakte ik met een aantal boompjes een noodbrug. Zo gemakkelijk als ik hier schrijf ging dat echter niet, het kostte mij best wat tijd en veel lui zweet. Maar ja, ik ben blij dat ik deze Way of Life heb, in de kroeg zitten en alleen maar biljarten lijkt mij echter maar niets.
TIP: ik gebruik naast mijn broekriem altijd een extra Gear-riem voor de benodigde omgehangen Gear en in dit geval om onnodige beschadiging van de fraaie lederen schede tijdens die sleep van die bomen naar de oversteekplaats te voorkomen, schoof ik de schede van de Kephart tijdelijk uit de weg/naar achteren op mijn rug dus. Better Safe than Sorry!
Jammer genoeg brak bij het oversteken van de diepe sloot een boompje en hield ik mijn voeten niet droog. Dat was echter niet de eerste en zeker niet de laatste keer. Daarna trok ik aan de overkant droge sokken aan en deed daarna nog wat snijtesten op diverse soorten hout (meer nat dan droog) en maakte ik tevens nog wat aanmaaktondel voor een “reddend vuurtje”. Dit snijden deed ik ook om de scherpte als ook de standtijd van het “Beckhart” lemmet verder te bepalen. Beide items waren en bleven op het zeer goede niveau.
DE SCORES VAN DEZE 4e TESTDAG:
- Afhakken van de zijtakken: Redelijk tot goed/ (dat wegens de beperkte lemmetlengte, de wat gladde handgreep en het gemis aan een bevestigd duimriempje, dat echt voor een betere “swing” zorgt).
- De snijtesten op diverse soorten hout: Zeer goed/ .
- Het maken van aanmaaktondel: Zeer goed /
- Draagcomfort schede aan lederen riem/belt: Zeer goed / .
DAG 5. De dag begon qua weer wat zonnig, maar daarna werd het al snel grijzer met winderige buien van bijna natte sneeuw en regen. Weer om bij de “kachel zitten of achter de gebreide onderbroek ” te liggen, maar niet voor mij dus. Op mijn favoriete militaire oefenterrein heb ik veel van mijn snijtesten gedaan zoals onder andere het snijden van een twee meter lange werpspeer annex wandelstaf en haringen.
Deze twee meter lange werpspeer annex wandelstaf is mijn inziens in remote wouden een belangrijk redding hulpmiddel en die zie ik in die uitstervende Hollywood films met die linkse leeghoofdige acteurs bijna nooit gemaakt worden. Maar pas daarbij op met op en neer waaiende takken in het bos/de bosrand als je een mes in je knuisten hebt. Zo’n tak waaide bij de batonneergreep tegen mijn arm en daardoor “beet” de Kephart in mijn vinger van de andere hand. Gelukkig was mijn SOP ingetraind en ook mijn EHBO kitje was “op de man” en OK. Daarna ook nog wat Basha haringen gemaakt en diverse stokken aangepunt, dit om de standtijd te testen. Alle snijklusjes gingen zeer goed af, het doorhakken van takken ging redelijk tot goed af. Het horizontaal doorbatonneren van diverse lange stokken ging overigens zeer goed. Na afloop van die veldtesten heb ik in het veld het lemmet met een oliehoudend doekje vertroeteld. Zit nog in mijn militaire SOP. Na de koffiepauze cross country lopend op huis aan en daarbij werd het door de hevige regen echt slecht weer. Dus dijbeenzak spulletjes in een zip-zakje, de belt met de Kepthart en mijn vouwzaag maar in mijn rugzak gedaan en het fototoestel in de zak van mijn regenjas. Het terrein werd al snel zo drassig dat ik besloot de werpspeer annex wandelstaf maar mee naar de bosrand of thuis mee te nemen. Maar het werd toch thuis.
DE SCORES VAN DEZE 5e TESTDAG:
- Het door hakken van boompjes en afgewaaide takken: Redelijk tot goed/ .
- Het horizontaal door batonneren van takken in korte stukken: Zeer goed /.
- Het aanpunten van die werpspeer/ wandelstaf en stokken tot haringen: Zeer goed /.
- De snijtesten op diverse soorten hout: Zeer goed/ .
DAG 6. Op een eerst fraaie zonnige dag weer volledig “gepakt en gezakt” met de rugzak naar mijn nieuwe “Hide-Area” voor uitbreiding daarvan en voor de messen hak & snijtesten. Op deze Hike bleef het niet lang mooi weer, er kwamen flinke hagelbuien, natte sneeuwbuien dat overging in dikke druppels regen. En daarin sta je dan met je koolstofstalen Outdoormes duim dikke takken te snijden en aan te punten, dit om de standtijd van de snede te kunnen controleren. De snede van de “Beckhart” bleef daarbij goed tot zeer goed op het droge harde hout (nou ja droge) presteren en het sloeg ook niet direct met patina aan. Maar ik voelde daarbij aan het eind van de snijtaken wel dat het harde hout de snede “ietsie pietsie” botter gemaakt had. Maar er was nog scherpte genoeg om deze en andere snijklussen te klaren. De handgreep werd door de nattigheid niet echt glad, zodat het lemmet daarbij goed te controleren en te sturen was. Doordat de schede ook al ingevet was, bleef deze goed waterafstotend.
DE SCORES VAN DEZE 6e TESTDAG:
- Het aanpunten van stokken tot haringen: Zeer goed /.
- De snijtesten op diversen soorten hout: Goed tot zeer goed /.
Eigenlijk weet ik nu genoeg van en over de KA-BAR Becker Kephart BK&T 62 en sluit de officiële veldtesten af en maak mijn score met persoonlijke bevindingen op.
DE PERSOONLIJKE BEOORDELING VAN DE KA-BAR BK&T 62 KEPHART.
WOW GEHALTE: |
. |
GEMIDDELD SNIJVERMOGEN MEER POREUZE MATERIALEN: |
. |
UITERLIJK & ESTHETIEK: |
. |
GEMIDDELD HAKVERMOGEN: |
. |
FIT & FINISH: |
. |
GEMIDDELD BATONNEER / SPLIJTVERMOGEN: |
. |
GEBRUIKTE TECHNIEKEN: |
. |
MATERIAAL HANDGREEP: |
. |
GEBRUIKTE MATERIALEN: |
. |
BEVESTIGING HANDGREEP: |
. |
STAALKWALITEIT: |
. |
COMFORT & ERGONOMIE HANDGREEP: |
. |
HARDHEID LEMMET: |
. |
SLIPVASTHEID HANDGREEP: |
. |
SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK: |
. |
MATERIAAL SCHEDE: |
. |
CORROSIEVASTHEID LEMMET: |
. |
KWALITEIT SCHEDE: |
. |
SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD LEMMET: |
. |
PASVORM MES IN SCHEDE: |
. |
ROBUUSTHEID LEMMET: |
. |
AFWERKING SCHEDE: |
. |
GEMIDDELD SNIJVERMOGEN HARDE MATERIALEN, HOUT: |
. |
DRAAGCOMFORT SCHEDE OP DE HEUP: |
. |
TOTALE GEMIDDELDE TESTOORDEEL KA-BAR BECKER KEPHART 62 BK&T 62: Very good / Zeer goed / .
RESUME: Ik vind de KA-BAR Becker Kephart BK&T 62 wegens zijn slanke “onopvallende niet tactische uiterlijk en in deze review genoemde kwaliteiten echt een traditioneel vaststaand outdoor/bushcraft mes. En dat is zeker voor de traditionele bushcrafter het geval, die naast koolstofstaal ook van hout, geweibeen, leder en canvas houdt. En geef hem/haar eens ongelijk, want met de Kephart in je knuisten, ervaar je met wat fantasie het wilde leven uit het oude wilde Amerika. Wat dat betreft is voor de genoemde doelgroep de KA-BAR Becker Kephart BK&T 62 de aanschaf waard. Bent u echter bekend met de andere zwaardere Becker messen, dan is dit Kephart mes iets speciaals en zeker minder bruut.
MIJN AANBEVELING WAARDIG.
Hallo KA-BAR & BECKER Knife-crew: Als u nog een rondslingerend Becker Bundok Bowie BK&T 20 of een Becker Moses Bowie Survival Bowie BK&T 29 voor een veldtest en aansluitend review over de geschiedenis van een beroemde Raider en zijn Bowie mes heeft, houd ik mij aanbevolen.
DANKBETUIGING: Met dank aan de Apeldoornse Knife & Tools Online shop voor het importeren van en het ondersteunen en leveren van dit KA-BAR BECKER testexemplaar. Zie hier hun weblink: https://www.knivesandtools.nl/nl/ct/ka-bar-messen.html.