DE GATEWAY 1 WOODWALKER, DE BESCHERMENDE LAARZEN VOOR DE ACTIEVE BUITENPERSOON.
Door: Henk Kraaijvanger.
GATEWAY 1- Gateway 1, hallo zeg, waar komt die nieuwe vreemde naam nu weer vandaan? De naam Gateway is eigenlijk een verbastering van het Engelse woord Get Away en komt van onze voormalige provincie Nieuw-Nederland en zijn kolonie Nieuw-Amsterdam (nu New-York) met Manhattan (‘Manna Hatta’ voor de Indiaanse locals). Die Nederlandse gebieden lagen destijds aan de Oostkust van het nu huidige “Land van de grote onbegrensde mogelijkheden” namelijk de Verenigde Staten van Amerika. We waren destijds de Engelsen en de Fransen daar dus voor geweest en konden dat Nieuw-Nederland dus daar aan de Oostkust stichtten. In die Nieuw-Nederlandse gebieden daar werd de moeilijk uitsprekende Nederlandse naam van Jan-Kees al gauw verbasterd tot Yan-Kees, wat later tot Yankees zou leiden. En daarmee zou decennia’ s later dus elke Amerikaanse bewoner (met uitzondering van de Native -Amerikaan, namelijk de Indiaan) mee aangeduid worden. Naast als handelaren, agrariërs, waterbouwers en scheepvaart deskundigen hielden de Nederlandse kolonisten zich ook daar met de lucratieve pelshandel “Fur Trade”/ pelsjagerij bezig. Het bont was erg gewild en ook het beverleer was destijds van onschatbare waarde, want in Europa werd dit stevige natuurlijke materiaal voor de benodigde hoeden gebruikt. De jonge Nederlander Harmen Meyndertsz van den Bogaert ging derhalve tezamen met Jeronimus de la Croix, Willem Thomassen en wat lokale gidsen in opdracht van de West-Indische Compagnie naar het achterland van de “Grote Rivieren” om handel te drijven met de lokale pelsjagers en de Indianen. Naast de ontdekker van de Hudson Rivier, de Engelsman “Henry Hudson” en de Nederlandse ontdekkingsreiziger Adriaen Courtsen Block waren ze dus de eerste Nederlandse avonturiers, die het onbekende achterland van de “Grote Rivieren” zoals de Hudson, Mohawk en Delaware rivier introkken.
Doordat Amerika destijds veel meer fraaie maar ontoegankelijke oerbossen bezat, was het enige “snelle” vervoermiddel bij al die rivieren en waterwegen de boot of de grote kano. Met die speciale boten vol ruilmiddelen gingen de navolgende persjagers dus op pad en hun eerste belangrijke aanlegplaats met veelal een nederzetting aan die “Grote Rivieren” noemden ze dus veelal “Get Away” hun terugkeerplaats naar de “Bewoonde Wereld”/ Nieuw Amsterdam, wat later dan ook verbasterd werd als “Gateway One”. Als de rivieren dichtgevroren waren, overwinterden ze daar zelfs. Tevens werd naast het noodzakelijke overwinteren in die Gateway 1 plaatsen daar met de lokale Indianen ruilhandel gedreven, waardoor de nederzettingen weer groter werden. Want de handel in huiden, beverleer en goederen was voor pelsjagers/handelaars en de West-Indische Compagnie van essentieel belang om geld te verzamelen voor de bazen en het eerst volgende seizoen. Het spreekt voor zich dat ze zich daar ook minder fraaie zaken deden en zich aan “de sterke drank en vrouwen van plezier” te buiten gingen”. Ook mengden ze zich onder de lokale bevolking, namen een zogenaamde “squaw” en stichtten daar ook “gezinnen”.
En ja, om de Jaren Zeventig zanger Alexander Curly maar eens te citeren en er naar te kijken & luisteren “het waren wel die Hollanders”. https://www.youtube.com/watch?v=LTWHlslpVpc.
DE STERKE BIZON ALS LOGO VOOR DE GATEWAY 1 FOOTGEAR COMPANY.
Met deze naam wil Gateway 1 dus de functionaliteit van hun schoeisel & laarzen voor het gebruik onder zelfs de zwaarste natuurlijke omstandigheden uitdrukken. Ze hebben bij Gateway 1 derhalve als herkenning logo & embleem gekozen voor de Noord-Amerikaanse Bizon. Overigens wordt die Bizon naam vaak wordt verwart met die van Buffalo= Buffel. De Bizon is een geslacht in de familie van de Holhoornige (Bovidae), in de onderliggende orde van Evenhoevigen. Dat geslacht omvat zes soorten van grote evenhoevige zoogdieren, maar daarvan zijn er vier soorten uitgestorven en twee soorten bestaan nog, te weten: de Amerikaanse Bizon (Bison Bison) en de Wisent of Europese Bizon (Bison Bonasus) die in 1927 uitgestorven werd verklaard, maar er gelukkig nu nog/weer is. De Amerikaanse bizons stammen af van Aziatische bizons. Zo’n 400.000 jaar geleden waren Noord-Amerika en Azië nog met elkaar verbonden via een smalle strook land. De Aziatische bizons kwamen zo in Amerika terecht. De toenmalige bizons waren veel groter dan hun nazaten. Alleen al hun hoorns waren toen zo’n drie meter lang. Voor de prairie Indianen was de Bizon nauw verbonden met hun leven, lot en hun welstand. Deze Bizon leverde alles wat de Indianen nodig hadden om te overleven. Ze namen echter nooit meer Bizons dan ze nodig hadden, dit in plaats van de zogenaamde “Trofeeënjagers”. Op de fraaie “platen” van de Amerikaanse schilder & beeldhouwer Frederic Remington, de Duitse schilder Arthur Wardle en de Iers/Canadese schilder Paul Kane zijn voor de Bizon wat minder fijne, maar noodzakelijke taferelen daarvan te zien. Edoch die jagende Indianen waren niet de oorzaak van het bijna uitsterven van deze Bizon, maar dat waren vooral de reeds genoemde “Trofeeënjagers en vleesslagers van de Amerikaanse spoorwegen geweest. Bij het aanleggen van de eerste transcontinentale spoorweg / First Transcontinental Railroad hadden de harde werkers daaraan veel voedsel in de vorm van vlees en bonen nodig. Die lang houdbare bonen werden wel ingekocht en meegenomen, het vlees kon echter niet lang bewaard worden en dat benodigde vlees “liep” ook nog in de vorm van de Bizons vrij op de prairie rond.
BUFFALO BILL.
Deze veelzijdige en legendarische US Cavalerie verkenner tijdens de vele American Indian Wars en daardoor de Medal of Honor drager; trapper; postruiter bij de Pony Express; goudzoeker; hotellier & roemruchte Bizonjager voor de Amerikaanse Kansas Pacific Spoorweg. Onze vriend Buffalo Bill heette eigenlijk William Frederick Cody, maar hij was echter door zijn niets ontziende Bizonjacht later beter bekend als Buffalo Bill. Hij was overigens later van die jammerlijke uitroeiing “bekeerd” en was zelfs voor het instellen van een jachtseizoen op en bescherming van de Bizons. Hij schijnt ook zeer liberaal te zijn geweest en kwam ook voor de rechten van de Native Amerikaanse inwoners (de Indianen) op. En dat kunnen maar weinige BoBo’s zeggen. Ook was hij de circus showman/directeur met zijn "Buffalo Bill Wild West Show". Daarin deden beroemdheden zoals Annie (get your gun) Oakley en de Native Chief Sitting Bull mee. Ze toerden daarmee door de gehele VS van Amerika en traden zelfs in London op voor Koningin Victoria van Engeland en haar gezelschap en onderdanen. Als laatste was hij de medestichter van de gelijknamige stad Cody in Wyoming. Overigens klinkt Buffalo Bill wel heel wat beter in de oren dan Bizon Bill!
TERUG NAAR HET HEDEN.
Dankzij het instellen van natuurreservaten in de U.S.A. met hun speciale programma’s hebben de Bizons het gelukkig overleeft. Dit oerdier was altijd nauw verbonden met het lot van de Indianen en de Amerikaanse historie. Maar we dwalen af, terug naar het heden!
DE VERSCHILLEN TUSSEN DE BIZON EN BUFFEL(O).
BIZONS: - Bizons komen in Amerika (Amerikaanse Bizon) voor, maar vroeger kwam er in Europa een kleiner soort Bizon voor namelijk de Wisent. Die echter in het wild uitgestorven was/leek, maar deze komt nu weer in kleine getalen onder andere in Nederland en in grote getalen in Oost-Europa in het wild voor.
- Bizons hebben een hele dikke bult achter en op de nek. NEE, Nee, nee ik bedoel niet die stuntel van een Grapperhaus.
- Bizons hebben een wollige vacht, het meest duidelijk op de kop, nek en schouders van het beest te zien.
BUFFELS:
-Buffels komen alleen in het wild voor in Afrika (kafferbuffel) en Azië (waterbuffel).
-Buffels hebben grotere, afgeplatte, gekromde hoorns die eerst een beetje naar beneden hangen, waarna ze naar boven krommen.
- Volwassen Buffels zijn ook kleiner dan de Bizons.
HET GATEWAY 1 LOGO: Het Gateway 1 met Bizon Logo is dus een symbool van snelheid en kracht (zoals tijdens een “Stampede” van de Bizon’s) en het kunnen overleven onder de zwaarste omstandigheden. Met hun Deense en Scandinavische achtergrond en Viking Roots streven ze bij Gateway 1 om de functionaliteit uit te drukken in hun design, hun materialen en hun details voor die rubber laarzen. By the Way, zoals het er nu uitziet waren de Vikingen de eerste Europeanen die rond 1000 na Christus Noord-Amerika ontdekten en er zelfs nederzettingen zoals L’Anse aux Meadows in Noord Canada en Point Rosee aan de Zuid Westkust van Newfoundland gesticht hebben. Zo nu weet u waar de merknaam Gateway 1 tenminste vandaan komt en ook waarom dit merk die naam en de logo speciaal heeft gekozen. Tevens heeft u verdere achtergrond informatie over de statement van Gateway 1 en hun belang bij de natuur.
HET GATEWAY 1 LOGO.
“TO THE POINT NOW”, THE GATEWAY 1 WOODWALKER 18 INCH RUBBERLAARS.
Dit vrij nieuwe rubberlaarzen merk heeft zijn hoofdkantoor in het Deense Aarhus, alwaar zich ook het designbureau, de ontwikkelingswerkplaats en testcentrum bevinden.
Eerlijk gezegd had ik een tijdje geleden nog niet van dit laarzenmerk gehoord, maar eens moet de eerste keer zijn. Na een email aan het Deense moederbedrijf kreeg ik naast een email van de CEO van Gateway 1, ook een e-mailtje van hun Nederlandse verdeler, Vriezz Trading www.vriezz.nl/nl/ met onder andere de vraag welk type rubberlaarzen ik voor www.bushcraft.nl wilde testen en ook waarom.
En of ik dat testen van die nieuwe laars modellen wilde, want ze hebben bij Gateway1 goede rubber laarzen waarmee je ook grotere afstanden mee kunt lopen. En deze had ik nog niet voor onze bushcraft website getest. Tevens heb ik hier een variatie aan de verschillende test area’s en loop ik op mijn verschillende hikes alle windrichtingen op en ook best veel in natte zure ondergrond van de nattere gebieden. Die zure natte ondergrond blijkt volgens mijn onderzoek ook niet zo best te zijn voor je goede lederen bergwandelschoenen en rubber laarzen dus een betere keuze lijkt. Maar dat is weer een ander verhaal, zie daarvoor dus mijn lange hydrolyse review: https://www.bushcraft.nl/hydrolyse-probleem-bij-outdoor-schoenen.
DE GATEWAY 1 LAARZENCOLLECTIE:
De Gateway 1 rubber laarzen collectie bestaat uit:
BELANGRIJK, DE JUISTE MAAT KIEZEN.
DE GATEWAY 1 WOODWALKER 18” UIT DE CATALOGUS.
DE GATEWAY 1 WOODWALKER 18” RUBBERLAARS.
DE SPECFICATIES VAN DE GATEWAY 1 WOODWALKER 18”:
MODEL: |
# 100101002. |
KLEUR: |
2144 / Khaki. (Two Tone). |
BESCHIKBARE MATEN: |
9-14. |
SCHACHTHOOGTE: |
15 INCH = 45,7 cm. |
SCHACHTWIJDTE: |
Normaal. |
LOOPZOOL: |
All-terrain gripper™. |
ENKELSTUK: |
Glass fiber. |
VOETBED: |
G1®-stage3™ footbed. |
MATERIAAL VOET/SCHACHT ONDERSTUK LAARS: |
4 mm dik G1® 62 vulcanized natural rubber™, bijzonder sterk en slijtvast. |
MATERIAAL SCHACHT BOVENSTUK LAARS: |
Neoprene dat gelamineerd is met de voering /de Coil lining™ . |
VOERING: |
Coil lining™. |
COMFORT TEMPERATUUR: |
Tot -20 C. |
BIJZONDERHEID VOERING: |
Vocht transporterend. |
BIJZONDERHEID BINNENZOOL: |
Uitneembaar, dik en comfortabel. |
ONTWERPLAND: |
Denemarken. |
PRODUCTIELAND: |
China. |
EERSTE INDRUK:
Op een fraaie lentemiddag kwam op bijna de Zuidelijkste Bushcraft test station van Nederland een grote kartonnen doos uit Denemarken, waarvoor dank. In deze doos zat weer een fraaie smallere doos met daarin de eveneens fraaie en robuust uitziende GATEWAY 1 WOODWALKER 18 INCH rubberlaarzen. In precies de goede maat, de goede kleur en dankzij de uitneembare comfortabel dikke binnenzolen met een sublieme pasvorm. Dat alles maakt natuurlijk wel dat de laars voet niet superslank is, maar meer stevig en ronder van vorm is. En wat dacht u van de zeer goede slipvaste All-Terrain Gripper loopzool, volgens mij een variant van de Mud Field+ loopzool? Voor de oplettende lezers, deze loopzool is afwijkend van uiterlijk zoals die in de catalogus staat. Of wat dacht u van de fraaie Two Tone / twee kleuren schacht, die ook nog uit twee verschillende materialen gemaakt is. Met op de schacht de fraaie firma Bizon en de verstelbare manchet met nylon stelriempje met fixatieklem? Ja, dat alles maakt dat deze Gateway 1 Woodwalker in mijn ogen dus zeer geschikt is voor de materiaal kritische jager, de outdoor man/vrouw, de bushcrafter, de visser, de vogelaar enzovoort, enzovoort. Alleen als u echt lef en de drang als trendsetter naar vernieuwing heeft, zijn ze ook voor de dansvloer geschikt. Maar de veldtesten zullen echt gaan uitwijzen of de laars net zo goed is als zijn Spec’s ons doet beloven, dus op pad ermee!
TESTDAG 1.
Dus eerst via een verharde weg de pasvorm, de demping en het loopcomfort langdurig uitgeprobeerd & getest, dat allemaal zeer goed () was. Daarna direct maar het “natte veld” van een nieuwe testomgeving in om de waterdichtheid bij het doorwaden van begroeide beek te beproeven. De laars bleef daarbij zeer waterdicht () en dat tot de rand van de schacht. Daarna trapte ik echter in een kuil en liep een laars vol water! Even uitschudden en verder dan maar. Ondanks dat het binnenwerk nat was, bleef de laars comfortabel lopen, mede dankzij de dikke inlegzool en de wat elastische bovenstuk van de laarzenschacht. En mijn sokken zaten daarbij nog gewoon om mijn voeten en NIET zoals gewoonlijk bij de “goedkope laarzen” (die veelal een slechte pasvorm voor mijn voeten hebben), voorin bij de tenen opgekropt. Thuis de laarzen met schoon water uitgespoeld, schoongemaakt en “aan de lucht”, maar vooral niet in de zon laten drogen.
TESTDAG 2.
Op een zeer zonnige dag weer met de GATEWAY 1 WOODWALKER 18 INCH rubberlaarzen laarzen het veld en het water van de Wetlands in, om de waterdichtheid en het loopcomfort weer uit te testen. Had ik voorheen eigenlijk een hekel om met rubberlaarzen ver te lopen, dat is nu met deze GATEWAY 1 Woodwalker verleden tijd. Deze robuuste hoge laarzen met zeer slipvaste profielzool zijn zeer goed () waterdicht en lopen daarnaast zeer comfortabel (). Ik kan daarvan nog geen mindere punten opsommen. Ja, behalve misschien de jaloerse en/of verbaasde blikken van de tegemoetkomender wandelaars onderweg.
TESTDAG 3.
Terug naar de Wetlands en de beek om wederom de GATEWAY 1 WOODWALKER 18 INCH rubberlaarzen te testen. Gedurende de wandeltocht erheen en terug had ik geen last van zere voeten, voorin de laarzen opgerolde sokken of natte voeten. Ik kan er kort en bondig over zijn, prima zo GATEWAY 1 ().
TESTDAG 4.
Op een eerst grijze, maar later zonnige dag op de ATB en met de GATEWAY 1 Woodwalkers aan richting de waterrijke gebieden van de Brabantse Wal. Dit om van de Woodwalkers de waterdichtheid, het loopcomfort als ook de resistentie tegen bramentakken te testen. Meten is namelijk weten, gissen is missen. Eerst de lokale “Swamp” maar in gegaan om de slipvastheid in de modder/mud uit te testen. Deze profielzolen bleken ook daar goed tot zeer goed slipvast () te zijn. Ook de waterdichtheid van de tweematerialen schacht was nog zeer goed (). Daarna verder op pad, waarbij ik op een voor ATB’s verboden pad kwam en ik dus te voet met de fiets in de hand verder moest. Daarbij kon ik wederom het loopcomfort van de Woodwalkers uitproberen, dat nog steeds zeer goed was (). Op mijn pauzeplekje koffie gedronken en daarna nog even het zijterrein met bramenstruiken in, waarbij ik bij terugkomst de afgebroken bramenpuntjes in het neopreen gedeelte van schacht zag zitten. Die waren wel goed te verwijderen en lieten geen beschadigingen na (). Ook op de ATB zitten de laarzen comfortabel, dit mede dankzij de elastische neopreen schacht aan de bovenzijde.
TESTDAG 5.
Nu even niet de wateren in de buurt in, maar hikend de harde en onverharde wegen en paden in. Ook lange afstanden zijn daarmee goed af te leggen en dat alles zonder blaren op de voetzolen of tenen. Zoals al een aantal keren gezegd blijven de sokken daarbij gewoon aan je voeten zitten en niet voorin de laars. De laarzen liepen daarbij weer zeer comfortabel (), mede ook dankzij het elastische neopreen bovenstuk van de schacht. En ik zag na afloop van alle looptesten eigenlijk geen zichtbare slijtage van de loopzolen en zo hoort het ook.
Derhalve weet ik genoeg en ik sluit de draagtesten af.
DE PERSOONLIJKE BEVINDINGEN & TESTRESULTATEN.
PASVORM: |
Zeer goed / . |
HOOGTE SCHACHT: |
Zeer goed / . |
VERSTELGEMAK SCHACHT: |
Zeer goed / . |
DRAAGCOMFORT: |
Zeer goed / . |
WATERDICHTHEID: |
Zeer goed / . |
SLIPVASTHEID LOOPZOLEN: |
Goed tot zeer goed / . |
SLIJTVASTHEID LOOPZOLEN: |
Zeer goed / . |
BRAAMSTRUIKEN RESISTANT: |
Goed / . |
LOOPCOMFORT TERREIN: |
Zeer goed / . |
LOOPCOMFORT HARDE WEG: |
Zeer goed / . |
LOOPCOMFORT MODDER: |
Goed tot zeer goed / . |
PERSOONLIJKE TESTOORDEEL GATEWAY 1 WOODWALKER 18 INCH RUBBERLAARZEN: Zeer goed / Very good / .
RESUME:
Ik kende de rubber laarzen van het merk GATEWAY 1 totaal niet, maar dat is nu wel veranderd. Ofschoon deze rubber laarzen met de dikke binnenzool en robuuste verende buitenzool niet de slankste afkledende modellen zijn, lopen ze juist daardoor zeer comfortabel. Het wat elastische bovenstuk van de schacht ondersteunt tevens het reeds genoemde comfortabel dragen, zeker in het veld of het bos. Dus zijn deze laarzen voor de veel lopende jager en wandelaar een geheimtip en een aanbeveling waard. O ja, en het belangrijkste is dat deze rubberlaarzen daarbij ook zeer goed waterdicht zijn.
DANKBETUIGING:
Met dank aan de CEO van GATEWAY 1, de heer Slot Nielsen voor de ondersteuning en de verstrekking van het testmodel. Zie daarvoor ook hun fraaie website: http://gateway1-footgear.com/.
De Nederlandse importeur is de bekende Vriezz Trading. Zie daarvoor a.u.b. hun website: www.vriezz.nl/nl/.
Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.
Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.
Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?
Mail ons op [email protected] en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.