HET MAKEN VAN EEN REGENWATERDICHTE TENT MET BEHULP VAN DRIE KRIJGSMACHT PONCHO’s.
Jaren geleden, toen we als militaire survivalfreaks (Henry, Gerard en ik) op een overlevings-oefenweek in de Belgische Ardennen waren, droegen we onze uitrustingstukken (vuurmiddelen) in een de opgerolde slaapzak ( wel verpakt in een vuilniszak) met daarover heen de krijgsmacht poncho (alles waterdicht opgerold als een toffee) over onze schouders. Destijds heette dat bij Defensie een berenl*l.
We hadden overigens bewust geen voeding/water bij ons. Water was er daar genoeg te vinden, maar we zuiverden dit meestal wel. Voeding vinden was in februari een grotere uitdaging.
Aan het eind van de lange dagelijkse hike werd na een grondige kaartstudie een mogelijk bivakplek verkend op de aanwezigheid van “ lastige locals”, daarna de plek op de geschiktheid als bivak.
Opmerking: gebruik daarvoor geen kuilen of greppels , dit i.v.m. mogelijke wateroverlast of de naar beneden zakkende koude (zwaardere) lucht ( in wartime en CBRN aanvallen , de strijdgassen).
Hierna begonnen we volgens de taakverdeling aan de afgesproken taakdelen. Snel en vakkundig werd er uit een drietal krijgsmacht poncho’s een waterdichte tent gemaakt.
HOE WE DAT DESTIJDS DEDEN, LEES JE HIERONDER.
1. Eerst maten we de grootte van de toekomstige tent en “tekenden” we het benodigde tentoppervlak af.
2. Hierna verwijderden we het grondoppervlak van allerlei stenen, begroeiing, takken, dennenappels, eikels e.d.
3. Daarna puntten we de onderweg gevonden balkjes cq. afgehakte takken aan voor gebruik als steun en/of tentharingen.
4. Die steunen sloegen we alvast in de grond, op een van te voren bepaalde plaats/positie.
5. Daarna spanden we van parakoord strakke parakoorden/lijnen of gebruikten takken/balkjes voor de ondersteuning van deze drie krijgsmacht poncho’s.
6. De capuchon van de poncho’s werden waterdicht dichtgeknoopt, waarna deze poncho’s door middel van de bevestigde drukknoppen (plus ogen en parakoord) aaneengekoppeld werden (2 poncho’s in lengterichting naast elkaar, de 3e over de breedte er achteraan bevestigd).
7. Die poncho’s legden we dan over de gespannen parakoorden of de gebruikte takken/balkjes en trokken het geheel strak er overheen.
8. Daarna werden de tentharingen met het Wilkinson Type D survivalmes in de steenhoudende grond geramd.
9. Als isolerende onderlaag in de tent werden er bladeren, gras en hooi gebruikt.
10. Daarop werden onze slaapzakken gelegd.
We sliepen doorgaans droog en goed in onze ponchotent .
Aanbeveling: We waren onze tijd ver vooruit en hadden geen TV afvalprogramma nodig, na deze inspannende week was ik ruim 6 kg afgevallen!
[i] Betekenis CBRN: het plegen van of dreigen met op mensenlevens gerichte aanslagen met behulp van chemische, biologische, radiologische of nucleaire middelen
Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.
Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.
Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?
Mail ons op [email protected] en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.