Onderhoudsmiddelen

Wanneer je lang plezier wilt beleven van je uitrusting, zul je af en toe onderhoud moeten plegen.

De rugzak was een trouwe en betrouwbare metgezel op je tochten, nu heeft hij even een pauze verdiend. Nadat alle zakken leeggehaald zijn, en zand, dennennaalden en stof werden er uit is geschud, moet hij droog worden geborsteld. Een vochtige doek of spons reinigt voorzichtig. Bij zwaardere vervuiling kunt u ook een milde zeep oplossing te gebruiken. Van chemische schoonmaakmiddelen of agressieve reinigingsmiddelen moet u uw vingers aflaten, en de rugzak heeft ook niets te zoeken in de wasmachine of wasdroger: de hoogwaardige materialen en de coating zullen daardoor worden beschadigd, en de levensduur van je investering kan een voortijdig einde hebben. 

Met de tent, tarp of basha moet je op dezelfde wijze zachtjes omgaan, omdat onjuiste behandeling en reiniging snel het robuuste materiaal zal beïnvloeden. Laat  tent en rugzak goed drogen na reiniging.  Wanneer je ze vochtig gaat opbergen, zal het resterende vocht de coating aantasten. Schimmel en meeldauw kunnen zich vormen, het bekende “weer” dat in de stof trekt. Na het drogen, moet je je outdoor uitrusting een all-over check geven. Let hier op: hebben zich barsten gevormd? Zijn alle banden, gespen en sluitingen intact? Zijn tent en rugzak compleet of ontbreken er benodigde onderdelen?  Eventuele reparaties moeten worden uitgevoerd voordat je de boel opbergt. Dan hoef je bij een volgende tocht alleen maar je spullen tevoorschijn te halen.

Outdoor uitrusting luchtig en droog bewaren

 Bewaar je outdoor uitrusting in een geschikte droge en luchtige ruimte, die noch te koud noch te warm wordt. Zorg ervoor dat je uitrusting beschermd is tegen licht (zeker zonlicht!) en niet wordt samengedrukt door zware voorwerpen die je er boven op hebt gelegd. Tent, rugzak, slaapzak en matrasje berg je losjes opgerold op, niet in de bijbehorende hoezen.  De rugzak kun je het beste opslaan wanneer je de banden losjes sluit . Bijzonder belangrijk is dit voor de heupgordel, die zo het beste in de juiste vorm blijft.

Onderhoud van functionele kleding 

Wanneer je je outdoor kleding goed verzorgd, zal die je vele jaren trouw dienen, mits je een beetje kwaliteit gekocht hebt. Onthoud dat je altijd krijgt waar je voor hebt betaald . Waterafstotende behandeling en reiniging verlengen de levensduur van je kleren, want waterdichte en ademende materialen kunnen broos worden en al binnen een seizoen de geest geven nadat ze het goed voor de kiezen hebben gehad.  Hoge kwaliteit outdoor uitrusting kan veel hebben, maar een hoge functionaliteit behouden ze alleen met zorgvuldige, passende zorg. Omdat sterke vervuiling de functie belemmert van kleding of uitrusting, moeten ze regelmatig worden schoongemaakt. Dat geldt vooral voor functionele kleding, dat je meer dan vier keer per jaar moet wassen bij normaal gebruik en vervuiling. Als vuistregel geldt: zo vaak als nodig, maar zo weinig mogelijk wassen. Katoen moet vaak gewassen worden, wol zo weinig mogelijk. Voorafgaand aan elke wasbeurt moeten rits en klittenband sluitingen worden gesloten. Dit voorkomt dat deze onderdelen, die het toch al zwaar hebben te verduren, in de wasmachine beschadigd worden. Voor het wassen moet u zeker gebruik maken van een speciaal, ongeparfumeerd wasmiddel voor functionele kleding dat geen residu achterlaat. Gebruik er zo weinig mogelijk van, vooral wanneer je in een gebied woont met zacht drinkwater.  Uitzondering zijn kledingstukken met een niet-poreus PU membraan, die kunnen gereinigd worden met commerciële reinigingsmiddelen. Functionele kleren worden gewassen op 30 °C in de zachte cyclus. Om eventuele resten van het reinigingsmiddel te verwijderen, moet je de stukken voldoende spoelen. Centrifugeren moet worden vermeden.

 De buitenstof van robuuste kleding is meestal water- en vuilafstotend. De impregnering hiervan ondersteunt de functie, en heeft een mesh-achtige moleculaire finish.  Daarom moet ze na elke wasbeurt worden hersteld door toevoeging van warmte . In de droogruimte, met de föhn of strijkijzer, waaronder je een stuk stof legt, omdat de impregnatie met de tijd verdwijnt, of gewoon afslijt tijdens het dragen, en zeker moeten ze worden vervangen na een paar wasbeurten. Wanneer waterdruppels niet meer van de stof aan de buitenkant afparelen, zal de jas bij regen worden verzadigd met water en nat aanvoelen. Bij een GoreTex of dergelijke jas zal dit het ademend vermogen sterk doen afnemen. Impregneer uw kleding daarom tijdig, door middel van een spuitbus, of beter nog,  in de vorm van een laatste spoelbad

 

Schoen onderhoud

Schoenen of laarzen een tijdje niet nodig (een week ongeveer)? Haal de inlegzolen uit je schoenen of laarzen.

 Laat een laagje lauw water in een bak of wastafel lopen. Doe daar een dopje wasmiddel in. Teneplus voor kunststof binnenzolen. Leg de binnenzolen er in en schud ze even heen en weer. Laat ze vervolgens een nacht in dat water liggen.

De volgende ochtend als je gaat kijken schrik je je een ongeluk. Komt die smerige troep van mijn binnenzolen af? Humm, ja. Ga ze nu goed naspoelen. Eerst onder de kraan, daarna door ze stevig heen en weer te schudden in schoon water. Dat herhaal je totdat er bijna geen vervuiling meer vanaf komt. Hetzelfde resultaat krijg je als je dit ook met de veters doet.

Ongeveer hetzelfde doe je met je schoenen/laarzen. Zet ze ergens neer waar ze geen kwaad kunnen. In de schuur, in de doucheruimte of zo.  Doe ze vol met lauw water en doe daar wat Nikwax Tech Wash in. Vervolgens enkele uren laten staan en daarna goed uitspoelen. Onder de kraan of met de tuinslang.

Zet ze nu onder de lauwe kraan (veters er uit) en borstel ze af met een stevige borstel.

Daarna zet je ze ergens neer waar ze kunnen drogen. Niet in de zon en niet bij de kachel! Dit gaat een aantal dagen duren.

Droog? Dan kun je de buitenkant behandelen met een middel gebruiken waar op de verpakking staat dat het geschikt is voor Gore-Tex, Sympatex e.d.

Bushcraft.nl