REAL STEEL KNIVES PROUDLY MADE IN CHINA.
By Henk Kraaijvanger
Ik heb eens geroepen dat er met Chinese messen niets mis is, mits men daar de voorheen geldende en leidende Westerse kwaliteitseisen en controle op handhaaft. En nu zijn er zelfs Chinese fabrieken die dat uit zichzelf erg goed kunnen, zoals REAL STEEL KNIVES.
REAL STEEL KNIVES ZEI U?
Ja, REAL STEEL High Performance Knives from China. Na meer dan 15 jaar voor Westerse merken goede merkmessen geproduceerd te hebben, begon REAL STEEL in 2013 eindelijk voor zichzelf. Dankzij “learned lessons”, innovatie, gebruik van goede materialen, goede kwaliteitscontroles e.d. maken ze daar in hun fabriek fraaie, maar vooral betaalbare messen. Want voor de beginnende bushcrafter of een bushcrafter met een smalle beurs (en wie heeft dat tegenwoordig “dankzij” dit Kabinet met haar verkapte en onverkapte bezuinigingen en Phantom belastingbrieven niet), is de REAL STEEL Bushcrafter II een goede keuze. Veel mes voor het zuur verdiende geld dus.
DE BUSHCRAFT II.
De “oude” Bushcraft met een lemmet uit 440C was in Duitsland razend populair en werd daarna geëvalueerd en nog verbeterd, wat resulteerde in de genoemde Bushcraft II. Dit fraaie vaststaande mes wordt keurig en zeer compleet in een fraai zilver gekleurde kartonnen doos met Kydex schede geleverd. Het Kydex koppelstuk wordt los bijgeleverd, zodat de linkshandige of rechtshandige gebruiker zelf zijn draagwijze kan bepalen. Er wordt zelfs een beknopt info foldertje met tekst “Welcome”, wat staalgegevens en algemene gegevens, de uitleg van de Kydex schede en het contactadres.
Dit alles verhoogt de gekregen verzorgde indruk van REAL STEEL!
DE BESCHRIJVING VAN DE BUSHCRAFT II.
LEMMET.
Het Scandinavian (afgekort Scandi) geslepen lemmet uit het hoogwaardige D2 gereedschapstaal heeft een droppoint lemmetpunt met een ronde buik, vrij scherpe slipvaste duimrillen (Jimping) op de negentig graden lemmetrug en een volle doorgaande angel (Tang ) met een kleine vingeruitsparing (Small Finger Guard) voor de sturende wijsvinger. Het voordeel van een Scandi slijpwijze is dat het scheermesscherp is en ook zelf eenvoudig te slijpen is. Op de linkerzijde van het lemmet staat het REAL STEEL merkteken fraai gelaserd, op de rechterzijde staat de gebruikte staalsoort, in dit geval D2. Het lemmet heeft geen Finger-choil, de lemmetscherpte begint direct na de korte slijpaanslag en vingeruitsparing, waardoor je wat meer kracht bij het snijden kunt zetten. Natuurlijk is het lemmet af fabriek zeer scherp geslepen en fraai satijn afgewerkt. Mede door de volle doorgaande angel ligt het zwaartepunt van de Bushcrafter II in zijn handgreep. Het lemmet vernauwt/verjongt zich op ca. 6 mm vanaf de scherpe lemmetpunt, waardoor je aan de ene kant een stevige lemmetpunt hebt, maar aan de andere kant wat minder penetrerend vermogen. De Bushcrafter is evenwel geen Fighter en ik hoef ook geen kleine gaatjes ermee “te boren”, dus voor een modern Bushcraftmes is dit OK.
WAT IS STAAL?
Dit is een ijzerlegering met min. 0,2% en max. 2% koolstof. Niet gelegeerd staal bevat naast ijzer alleen koolstof en is niet roestvrij. Gelegeerd staal bevat wel andere toevoegingen, bijv. Koolstof, Chroom, Molybdeen, Vanadium e.d.
WAT IS NU D2?
Dit is gereedschapstaal met een vrij hoog gehalte aan chroom, maar net niet genoeg om zich te kwalificeren als roestvast staal. Wordt dan ook vaak semi-roestvast (semi-stainless) genoemd, omdat het toch roestbestendiger is dan de “gewone” in de bushcraft gebruikte koolstofstaalsoorten, zoals bijvoorbeeld 5160, 1095 enzovoort. Het heeft een uitstekende standtijd (tijdsduur scherp blijven), maar is door de grote aanwezige carbiden iets minder taai en schokbestendig dan b.v. het onlangs gereviewde ELMAX staal van TRC. Daarom wordt dit D2 staal tegenwoordig veel “ voor hard use” (bushcraft) messen en minder voor grote kapmessen gebruikt.
STAAL SLEUTEL/SAMENSTELLING D2 GEREEDSCHAPSTAAL (U.S.A.).
KOOLSTOF: 1,5 % |
MOLYBDEEN: 1% |
MANGAAN: 0,6 % |
CELICIUM: 0,6 % |
CHROOM: 12 % |
VANADIUM: 1 % |
NICKEL: 0,3 % |
HARDHEID: 58-60 HRC. |
HANDGREEP:
De stijlvol gevormde comfortabele handgreep zonder drukplekken (No Hot Spots) met de kleine vingeruitsparing (Small Finger Guard) voor de sturende wijsvinger bestaat uit de volle doorgaande angel met de twee gemonteerde greepplaten. Deze greepplaten zijn uit het fraaie zwarte G-10 laminaat vervaardigd, zijn redelijk glad en liggen op de stijlvolle rode G-10 Liners, die samen door de fraai afgeslepen speciale rivetten op de doorgaande angel (Tang) gemonteerd zitten.
Deze nu samengestelde greepplaten zijn glad met de angel rug geslepen, waardoor de handgreep “strelend lekker” in de hand ligt. Hierdoor krijgt het vaststaande mes een extra verzorgde indruk en is in het veld ook beter terug te vinden. Het ca. 5,5 mm grote polsriemoog is van een RVS busje voorzien en geschikt voor 550 Milspec. parakoord of ander dun vangkoord. De diameter hiervan is gelukkig groot genoeg, maar niet zo groot als bij de Bushcraft I (ca. 8 mm), want er hoeft echt geen sleepkabel door.
SCHEDE:
De Kydex schede bestaat uit een schededeel, die zoals gewoonlijk warm om het lemmet heen gevouwen en gevormd en daarna pasgemaakt is. Daarna zijn deze schede einden door middel van donker gekleurde holle nieten (Gunmetal) met elkaar verbonden. Het vaststaande Bushcraft II mes zit goed passend (+++), positief gezekerd en nagenoeg rammelvrij (+++/-) in deze goed gemaakte Kydex schede. Jammer genoeg of gelukkig (voor ieder wat wils) moet je de Kydex adapter zelf aan de schede bevestigen, want overigens met een kruiskopschroevendraaier gemakkelijk gaat. De bovenste twee holle nieten van deze Kydex schede zijn voor een verticale draagwijze bedoeld om de los bijgeleverde Kydex adapter met de meegeleverde schroeven (“Chicago Screws” ) eraan te bevestigen. Deze adapter is geschikt voor riemen/koppels tot een breedte van 4,8 cm. Natuurlijk kun je deze Kydex schede ook horizontaal dragen, maar dan moet je de adapter haaks op de schede bevestigen.
TIP.
Bestel er een optionele Tek-Lok adapter bij.
LET OP:
Bij het bevestigen van de adapter op de schede er wel even bij bedenken of je het mes links/rechts wilt dragen cq. trekken. Ook heeft deze Kydex schede ook een water wegloop gat aan de achterzijde van deze schede, wat voor het semi-roestvaste lemmet beter is. Het lemmet na gebruik invetten of oliën of poetsen met een poetsdoekje van Sentry Solutions is natuurlijk veel beter.
Opmerking: Kydex kan het oppervlak van het lemmet wat beschadigen en moet na een inzet in een zanderige omgeving, met water uitgespoeld worden.
DE BUSHCRAFT II SPECIFICATIES.
LEMMET MATERIAAL: |
D2 gereedschapstaal (semi-roestvast) |
LEMMET HARDHEID: |
58 – 60 HRC. |
LEMMET AFWERKING: |
Satijn / Satin |
LEMMETLENGTE: |
105 mm |
LEMMETBREEDTE: |
24 mm |
LEMMETDIKTE: |
3,5 mm |
MATERIAAL HANDGREEP: |
Zwarte G-10 laminaat |
LENGTE HANDGREEP: |
9,5 cm |
MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP: |
25 mm |
MAXIMALE DIKTE HANDGREEP: |
20 mm |
TOTALE LENGTE MES: |
21,9 cm |
GEWICHT MES: |
187 gram |
DRAAGGEWICHT (MES IN SCHEDE): |
241 gram |
DRAAGLENGTE: |
23,5 cm |
LAND VAN HERKOMST: |
CHINA |
DE VELDTESTEN.
(+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent / - = punten aftrek).
BEGINTEST/NUL METING:
De Bushcraft II werd scheermesscherp (++++) afgeleverd en weer was het bingo snoeitijd van wat onderarmharen dat zeer goed ging (++++ ). Ook moest het mes daarna bij een appel schillen zijn scherpte en corrosie /zuurbestendigheid te testen cq. bewijzen dat ook zeer goed lukte (++++).
Bij het in vieren delen van de appel, zag je dat de lemmet geometrie van de Scandi grind vrij stijl is, want hij spleet de partjes vrij grof (+++). Het testpapier insnijden lukte overigens zeer goed (++++).
TESTDAG EEN.
Op een eerst zonnige zaterdag eerst de KARRIMOR-SF PREDATOR PATROL 45 gepakt en samen met de REAL STEEL Bushcraft II op pad gegaan. Daarna een bekend militair oefenterrein in waarbij het al gelijk begon te regenen. Maar ja, testen doe je vanuit de ruwe praktijk en niet vanaf de warme computerplek. En de meeste regen valt ook altijd naast je!
Even koffie uit “mijn groene vriend” gedronken en daarna de diverse messentesten met de REA STEEL Bushcraft II gedaan. De Bushcraft II is volgens mij geschikt voor allerlei werkzaamheden in het veld en dat zal ik laten zien.
Het begon met het doorsnijden van duim en vingerdikke takken, het schillen daarvan en tondel snijden. Dit lukte bij deze snijklusjes dankzij de scherpe Scandi grind zeer goed (++++). Daarna moest er onder regenachtige omstandigheden gehakt worden wat wel goed ging (+++), dit wegens de balans in de greep en het wat gladde greep oppervlak (++). Ik had in eerste instantie ook geen polsriem gebruikt, dus je kunt beter direct een polsriem gebruiken.
Opmerking:
Ook het “High-End en de maat der dingen zijnde ” fabrieksmatig geproduceerde Spyderco Bushcraft heeft een wat gladde handgreep, natuurlijk ook zonder “hot spots”. Maar geloof me, de REAL STEEL Bushcraft II heeft slechts een kleine achterstand.
Ook daarna even lichte batonneerwerk ermee gedaan, wat goed (+++) lukte. De lemmetgeometrie en de scherpte zorgen ervoor dat het hout goed splijt.
DRAAGCOMFORT EN ONDERHOUD.
Ik heb op de terugtocht de Bushcraft II om gehouden en deze droeg wat hoog, maar wel comfortabel, zelfs met mijn KarrimorSF Predator 45 Patrol rugzak om.
Thuis aangekomen eerst een warme douche genomen, daarna onderhoud op het mes en schede in het algemeen en het D2 lemmet in het bijzonder gedaan. Want D2 gereedschapstaal is semi-roestvast en behoeft na zo’n inspannende dag na al het veldgebruik wel enig onderhoud. U zelf daarna dan toch ook?
Sommige messenliefhebbers plegen extra geen onderhoud, want ze zweren bij de dan optredende patina, maar ik dus niet. Goed cleanen dus, want “the devil is in the detail”. D2 heeft in combinatie met een goede harding een hoge standtijd, het lemmet blijft dus volgens zeggen lang scherp, maar ook dat zullen we dan nog wel eens zien.
VUUR ONTSTEKEN.
Dankzij de negentig graden lemmetrug, de Light My Fire vuurstaal en mijn speciaal geprepareerde bolletjes, was vuur ontsteken een “fluitje van een cent”. Met andere woorden, dit lukte zeer goed (++++).
THUISBIVAK.
De navolgende testen werden op de tester zijn thuisbivak uitgevoerd, met de volgende resultaten.
DE TOUWSNIJTEST.
De REAL STEEL Bushcraft II sneed tijdens touwsnijtest de diverse touwsoorten mede door zijn lemmetgeometrie goed door (+++). Na afloop was het lemmet nog in staat het testpapiertje als bewijs van een goede standtijd door te snijden.
DE ZOUTWATERTEST.
Het D2 lemmet is zoals gezegd niet roestvast en de onderdompeling in het zoute water zorgde voor wat aanslag op de lemmetsnede en het lemmet. Dit was echter met goede olie bijna geheel weg te poetsen, dus na elk gebruik behoeft het lemmet een weinig onderhoud met wat goede olie en/of vet. Beter is nog het van te voren gebruiken van een Sentry Solutions. Kijk bij het poetsen daarbij wel uit dat u niet door de poetsdoek en in uw vingers snijdt.
DE KARTON SNIJTEST.
De REAL STEEL Bushcraft II moest zijn kunnen tonen op diverse dikke kartonnen dozen, dit snijklusje lukte zeer goed (++++), het lemmet ging als een “warm mes door de boter” dus. Alleen het rottige plakband remde de snijactie iets en is ook zo lekker van het lemmet te verwijderen. Pas op je vingers, want je schiet zo door.
TESTDAG TWEE.
Bij de tweede testdag lag naast de KarrimorSF rugzak duurtest, de nadruk op batonneren en wederom snijden, schillen en vuur ontsteken. Er moesten vuurstokken, haringen en een wandelstok voor onderweg gemaakt worden (ben je al zo oud?). Toch niet het bos daarvoor slopen? Nee, maar als ik zo rondkijk, sloopt de Overheid meer bos weg, dan ik dat de rest van mijn leven voor elkaar krijg. Het schillen en snijden van vingerdikke stokken en het snijden van tondel daarvan ging zeer goed (++++). Het doorhakken van een vier centimeter dikke droge en harde tak en het batonneren daarvan ging goed (+++). Ook wat buigingen rond de met de hand ingeslagen lemmetpunt ging OK. Geen beschadigingen op de lemmetpunt en Scandi snede te bekennen. Thuis aangekomen enig lemmetonderhoud en de snijtest op papiertje gedaan. Alles OK, hier.
TESTDAG DRIE.
Op een winderige dag weer het bos in en naar mijn test-area. Wat hakwerk voor korten van takken voor het verhogen van de borstwering, licht batonneerwerk, schillen enzovoort. Dit ging goed (+++) tot zeer goed (++++) en er waren geen bijzonderheden te bespeuren. Het testpapiertje was na afloop nog goed door te snijden, dus met de standtijd van D2 zit het wel goed. Mochten die bijzonderheden er in de toekomst echter wel komen, zet ik deze direct op deze website! Ook volgt er binnenkort een iets kortere review over hun handige (Back-up) Neck-knife.
PERSOONLIJKE BEVINDINGEN / SCORELIJST REAL STEEL BUSHCRAFT II.
(Max. 5 sterren per item).
UITERLIJK & ESTHETIEK |
++++ |
SLIJPGEMAK |
+++ |
AFWERKING FIT & FINISH |
++++ |
ERGONOMIE HANDGREEP |
++++ |
GEBRUIKTE TECHNIEKEN |
+++ |
MATERIALEN HANDGREEP |
++++ |
GEBRUIKTE MATERALEN |
++++ |
SLIPVASTHEID HANDGREEP |
++ |
SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK |
++++ |
BEVESTIGING HANDGREEP |
+++ |
STAALKWALITEIT & HARDHEID |
++++ |
GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE |
+++ |
SNIJVERMOGEN |
++++ |
PASVORM MES IN SCHEDE |
+++ |
HAKVERMOGEN |
+++ |
DUURZAAMHEID SCHEDE |
++++ |
ROESTVASTHEID |
++ |
DRAAGCOMFORT SCHEDE |
+++ |
STANDTIJD |
++++ |
PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING |
++++ |
TOTALE TESTOORDEEL:++++ (zeer goed).
RESUME.
De REAL STEEL Bushcraft II is echt veel scherp kwaliteitsstaal voor het geld.
Je kunt wel zien dat deze jonge Chinese messenfirma al een jarenlange ervaring heeft bij het produceren van fraaie messen, die destijds in “ (honger)loondienst” van Westerse messenfabrieken werden gemaakt. En deze firma gaat het diverse gerenommeerde Westerse messenfabrieken dus nog knap moeilijk maken. “Mark my Words”, want ik heb de “glazen bol” naast me staan.
TIP: Ik zou zelf de greep van gestraald (groen) canvas Micarta gerealiseerd willen zien, waardoor deze wat slipvaster wordt.
MET DANK AAN / A LOT OF THANKS TO:
Met dank aan de hoofdsponsor van deze bushcraftwebsite, Willem van Putten van REAL STEEL messen, de ondersteuning en het beschikbaar stellen van dit fraaie REAL STEEL testexemplaar!
Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.
Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.
Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?
Mail ons op [email protected] en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.