SCHRADE KNIVES ARE BACK IN TOWN. By: Henk Kraaijvanger
DE LANGE HISTORIE OF THE FAMOUS SCHRADE.
Rond 1892 introduceerde de Amerikaan George Schrade in Amerika het automatische springmes (hier Stilletto genaamd), welke door zijn firma de New York Press Button Knife Company verkocht werden. In 1903 verkocht hij echter de rechten daarvan aan de WALDEN KNIFE COMPANY.
Omdat hij niet van plan was op zijn krent te blijven zitten en het Zwitserleven Gevoel destijds gelukkig nog niet bestond, startte George Schrade in 1904 samen met zijn broers Louis en William, in Walden (New York) THE SCHRADE CUTLERY COMPANY. Dat bedrijf produceerde, naast allerlei zakmessen, de gehele nieuwe Schrade Safety Pushbutton springmessen. Deze kwalitatief hoogwaardige waren door het vele handwerk van toen, vrij prijzig. Er werd destijds in de traditionele Amerikaanse messenindustrie namelijk veel handwerk toegepast. Om dat te veranderen ontwierp Schrade een aantal geautomatiseerde machines voor het produceren en het samenvoegen van een aantal mes componenten, waardoor de productiekosten ervan daalden.
DUITS AVONTUUR.
Van 1911 tot 1916 had George ook een kleine messenwerkplaats te Solingen Duitsland, alwaar hij de zogenaamde “Springer” ontwikkelde, die nu het oer-model springmes van Duitsland is. Hij moest deze werkplaats in 1916 echter verplicht sluiten omdat Amerika bij de Eerste Wereldoorlog betrokken raakte. Jammer genoeg had hij deze Springer met zijn omklapbare dubbelwerkende heveldrukknop niet gepatenteerd. Kijk maar eens in de catalogi van Boker, Hubertus, Puma e.d.
Daarna ging Schrade in 1917 met de messenfabriek Challenge Cutlery Company samenwerken. In 1928 nam George Schrade echter de Challenge Cutlery Company van de overleden eigenaar Wiebusch over en stichtte in Bridgeport, Connecticut, zijn tweede messenfabriek, de hypermoderne GEO. SCHRADE KNIFE COMPANY. Een veel gevraagd en gepatenteerd sub-merk droeg de productienamen Presto (springmessen) en Wire-Jack.
DE TWEEDE WERELDOORLOG, OME HENRY EN DE FUSIES.
De Amerikaanse krijgsmacht gebruikte tijdens de Tweede Wereldoorlog onder andere het vaststaande mes, de US Navy Mark I, het Presto Paratroopers Knife, het haakvormige parachutistenmes en het “verbindingszakmes” TL-29.
In 1942 kwam de onbekende Henry Baer als jonge vertegenwoordiger/boekhouder bij de Schrade messenfabriek werken. Hij zou het uiteindelijk tot “president” van deze Schrade fabriek schoppen. Er werd zelfs een messenlijn naar hem vernoemd, namelijk de Uncle Henry serie.
In 1945 stierf George Schrade, waarna zijn broers in 1946 de firma Schrade Cutlery Company verkochten aan de KINGSTON CUTLEY COMPANY. Deze messenfabriek bezat al het oude merk ULSTER dat onder leiding stond van Albert M. Baer, inderdaad de broer van Henry!
Ook bezat Kingston Cutlery al de in 1916 gestichte IMPERIAL KNIFE COMPANY van de Felix en Michael Mirando en Fazzano. Deze heren hadden echter wel hun financiële belangen in deze firma behouden.
Uit deze smeltspot aan firma’s en belangen ontstond in 1947 de IMPERIAL SCHRADE ASSOCIATED COMPANIES. Het zou een van de grootste messenondernemingen ter wereld worden, met Albert M. Baer aan het hoofd. De SCHRADE WALDEN CUTLERYCORPORATION was daarin een onder-divisie.
In 1956 verkochten George Schrade’s zoons de Geo. Schrade Knife Company aan de Boker Knife Company of Newark, New Jersey. Wegens het verbod op springmessen, stopte deze fabriek in 1958 echter met de productie daarvan.
GROTE VERHUIZING.
In 1958 werd nagenoeg de gehele productie van de Schrade Walden Cutlery Corporation te Walden naar Ellenville overgebracht. In 1973 werd de “oude fabriek” te Walden gesloten. In 1976 kwam Walter A.” Wally ” Gardiner bij de messenfirma en onder zijn leiding werden er veel nieuwe modellen en messenserie geproduceerd. Van 1977 tot en met 1982 had Imperial Schrade Associated Companies zelfs fabrieken in Frankrijk, Duitsland en Engeland. In het Ierse Listowel werd eveneens een Imperial Schrade fabriek gesticht, speciaal bedoeld voor de goedkoopste Imperial& Schrade messen.
BIG BUSINESS & AWARDS.
In 1984 verkochten de gebroeders Mirando en Fazzano hun “ Imperial ” belangen aan Albert M. Baer en kreeg de firma de naam IMPERIAL SCHRADE CORPORATION. Tegen die tijd kwam nagenoeg de gehele Schrade productie met uitzondering van de goedkope modellen uit de Amerikaanse fabriek te Ellenville. De goedkope modellen zoals de “Jackmaster, de Tradesman, de Apex en Imperial kwamen uit het Ierse Listowel.
Destijds produceerde Schrade te Ellenville met meer dan 700 werknemers op een vloeroppervlak van 6000 vierkante meter deze fraaie Schrade messen. Het betreft veelal traditionele en/of verzamelmessen zoals de “ Scrimshaw en de Wildlife Line”, evenals de “Old Timer" en "Uncle Henry" (Baer) lijn.
Het vaststaande model “Outfitter” won in een gebruikstest van het Duitse Messenblad Wapenmagazine AK-56 werd in 2004 een X-Timer getest en voor goed bevonden.
END OF THE OLD SCHOOL EN DE RESTART.
Jammer genoeg “ viel het doek” in 2004 voor deze grote messenfirma IMPERIAL SCHRADE CORPORATION, net na mijn positieve messenartikel voor AK-56 en in hun 100th Anniversary.
Hierna werd de merknaam Schrade door het Amerikaanse TAYLOR BRANDS LCC opgekocht. Deze firma laat de Schrade messencollectie in afgeslankte vorm, en ook de nieuwe modellen, in China produceren. Ook laat Taylor LCC onder de sub-namen Old Timer, Uncle Henry, Imperial en Smith & Wesson veelal goede, maar betaalbare messen produceren. Ben daar naar erg benieuwd en het wordt dus nog vervolgd.
DE HUIDIGE SCHRADE MESSEN.
Er zijn wel wat Amerikaanse messen en gear firma’s die “hoog van de toren blazen” en alleen aan hun lokale “klanten” denken. Gelukkig snapt naast de Nederlandse importeurs ook het merendeel van de Amerikaanse messenfirma’s het wel en willen ze maar wat graag hun producten door een professional op www.bushcraft.nl gereviewd hebben. Een van deze Amerikaanse firma’s is TAYLOR BRANDS LCC, die wat Schrade messen en een Survival Tactical Pen opstuurde.
Hun doel is om goede maar betaalbare gebruiksmessen te maken, die tegen ruw gebruik kunnen, zonder dat je je zorgen moet maken om allerlei oplopende kleine krasjes. Om op de dure Amerikaanse productiekosten te besparen laat Taylor Brands LCC, de Schrade messen in China produceren, met hun lemmeten uit dito messenstaal. En dat Made in China is allang geen vies woord meer, mits er controle op de kwaliteit is. Dat laten ze bij Taylor Brands LCC ook graag door mensen met verstand van “scherpe producten” controleren en ondersteunen ze diverse bushcraftsites, waaronder bushcraft.nl.
DE SCHRADE FULL TANG DROP POINT FIXED BLADE G-10 HANDLE (SCHF13).
Zoals al gezegd heeft Schrade ten doel om goede gebruiksmessen tegen betaalbare prijzen op de markt te brengen. Dat gaan we dus zien, of niet. Ik kreeg voor dat doel speciaal uit de U.S.A een tweetal vaststaande testmessen opgestuurd, de bestaande Schrade Full Tang Drop Point Fixed Blade G-10 en het nieuwe SCHF 36 2015 Survival model. Beide zouden uitgebreid en ruig getest worden.
DE BESCHRIJVING VAN DE SCHRADE SCHF 13.
HET MES. De Schrade SCHF 13 heeft een donkergekleurd, holgeslepen Drop Pointvormig lemmet met een sierlijke schijnscherpte en een volle doorgaande, licht gebogen angel (tang). Het geheel is uit het eigen Chinese roestvaststaal vervaardigd en bezit op de linker lemmet zijde de SCHRADE stempeling, terwijl op de rechter lemmettang SCHF13 gestempeld staat.
Op de lemmetrug, op de plaats voor de pink (achter-onderkant greep) en op het wat uitstekende eindstuk bevinden zich slipvaste rillen (jimping). Op deze volle doorgaande angel zitten de twee greep platen uit G10 door middel van twee speciale T-8 Torx-boutjes bevestigd.
De greepplaten zijn iets kleiner dan de gebogen angel, maar dankzij het gladde oppervlak ervan en zijn vorm ligt het mes toch nog goed in mijn hand. Uiteraard is het achterste van de handgreep van een oog voor een polsriem voorzien. Het geribbelde uiteinde ervan is geschikt als ruitentikker.
DE SCHEDE. Deze is uit een stuk vrij dunne Kydex vervaardigd, dat onder hitte omgevouwen en daarna met holnieten geklonken is. Het vaststaande mes zit dankzij de gevormde schede en zijn dito mondstuk dat over de lemmetspiegel valt, gefixeerd in deze schede. De pasvorm kan wat beter, want het mes rammelt er in, de schede heeft jammer genoeg ook geen extra veiligheidsriempje. De demonteerbare Kydex koppel/riemstuk zit door middel van twee kruiskopschroeven / twee speciaal moeren op deze Kydex schede geschroefd. In dit geval voor een rechtse draagwijze (met de snede naar achteren) aan de koppel of riem, maar zoals gezegd kun je dit koppel/riemstuk ook naar links verplaatsen.
DE SPECIFICATIES.
LEMMETSTAAL: 8Cr13MoV RVS |
LEMMETHARDHEID: ? |
LEMMETLENGTE: 9,5 cm |
LEMMETBREEDTE: 3,2 cm |
LEMMETDIKTE: 3,75 mm |
LEMMET FINISH: Acid |
MATERIAAL HANDGREEP: G-10 |
BRUIKBARE HANDGREEP LENGTE: 10 cm |
BREEDTE HANDGREEP: 31,3 mm |
DIKTE HANDGREEP: 17,3 mm |
TOTALE LENGTE MES: 21,6 cm |
GEWICHT MES: 215 gram |
DRAAGGEWICHT: 276 gram |
TOTALE DRAAGLENGTE: 23 cm |
MATERIAAL SCHEDE: Kydex |
PRODUCTIELAND: China |
DE VELDTEST. (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed / - = punten aftrek).
De Schrade SCHF 13 kwam scheermesscherp (+++) uit de fraaie groen/grijze doos. Wederom was het daarna snoeitijd. Het lemmet presteerde daarbij goed (+++). Daarna kwamen de veldtesten, wat erg leuk is om te doen. Bezig zijn in de natuur is goed voor lijf & leden en ook voor de geest. Krijg je positieve energie van!
MODIFICATIE: Ik bevestigde echter wel voordat ik het bos indook als extra zekering, een zwarte polsriem met twee knopen door de handgreep. Daarna demonteerde ik het koppel/riemstuk en vijlde ik een V in de midden onderkant van dit koppel/riemstuk. Even monteren en daarna klemde ik daar dan de polsriem aan de onderkant. Dit deed ik omdat ik het risico van verlies van dit vaststaande mes voorkomen wil. Better Safe Than Sorry.
Toen het bos in om te hakken, snijden, boren en batonneren. Ik maakte uit een afgehakte lange tak, eerst een circa 2,5 meter lange speer. Die liet ik na afloop natuurlijk ook achter.
Dat zie ik ze in overlevingsprogramma’s veel te weinig doen, ook als ze door beren en wolvengebied moeten trekken. Een lange gepunte (vuurgeharde) speervormige tak geeft je dan een overtuigend voordeel. Daarna ging ik terug in de tijd en maakte ik een katapult, die ik echter daarna defect gemaakt in het bos achter heb gelaten. Ook maakte ik een wandelstok en wat tentharingen.
Het scheermesscherpe lemmet klaarde de klussen goed (+++), maar de handgreep was onder deze zware snijomstandigheden minder comfortabel (+++/-), dan ik in eerste instantie gedacht had. Ook bleek na afloop dat na het hakken en batonneren de Torx-boutjes van de greepplaten los gerammeld waren. Deze Torx-boutjes kon ik thuis weer goed vastzetten, maar dit los rammelen mag niet (++) voorkomen, vind ik. Doe af fabriek Loctite op de schroefdraad en lever een Torx-T8 sleuteltje bij.
Hierna volgde de touwsnijtest op diverse soorten touw, waaronder het zanderige bergtouw dat goed (+++) volbracht werd. Het lemmet bleef scherp genoeg.
Ook trotseerde het Chinese roestvaste messenstaal het zoute water goed (+++).
Als laatste was er de kartonsnijtest die ook goed (+++) volbracht werd.
Na alle snijklusjes was het lemmet nog voldoende scherp (+++), waaruit blijkt dat het lemmet een goede standtijd (+++) heeft.
RESUMÉ.
De SCHF 13 heeft een stevig, scherp lemmet met een goede standtijd, maar heeft onder zware omstandigheden een wat minder comfortabele handgreep. De schroeven van de greepplaten dienen af fabriek wel goed aangedraaid en van Loctite te worden voorzien. Ondanks dit alles is het een nagenoeg goed (+++/-) back-up veldmes.
TIP: wel de Kydex schede uit dikker materiaal met een betere pasvorm vervaardigen, een positieve sluiting toepassen en het metaal van de angel/handgreep wat afronden.
De volgende review zal over het SCHRADE SCHF36 Survivalmes /systeem gaan.
DANKBETUIGING.
Met dank aan de Brands heer Andrew Bledsoe van Taylor LLC voor de ondersteuning bij het tot stand komen van deze review.
Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.
Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.
Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?
Mail ons op [email protected] en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.
HIeronder een reeks test foto's: